07/12/2021

To τετ α τετ Αντιτρομοκρατικής-τρομοκρατών πριν τις συλλήψεις

Εδώ και αρκετούς μήνες η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία παρακολουθούσε υπόπτους για συμμετοχή στην οργάνωση «Ταξιαρχία Ντουρρούτι», η οποία είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό το Μάιο του 2019 στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Ασπρόπυργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια μίας από αυτές τις παρακολουθήσεις, τα ξημερώματα της 1ης Νοεμβρίου 2019, «αθέατο» όχημα της Αντιτρομοκρατικής που παρακολουθούσε υπόπτους, είδε άτομα να φτάνουν στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην οδό Δεληγιάννη. Κάποια εξ αυτών αναρριχήθηκαν στο κτίριο της οδού Δεληγιάννη χρησιμοποιώντας πτυσσόμενη σκάλα και έριξαν στον εσωτερικό χώρο των γραφείων γκαζάκια. Ακολούθησαν μικρής ισχύος εκρήξεις.

Κάποια στιγμή οι δράστες αντιλήφθηκαν την παρουσία των αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής με πολιτικά, επιβιβάστηκαν σε ένα βαν και σε ένα αυτοκίνητο, και τράπηκαν σε φυγή. Από την έρευνα που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι το βαν ήταν κλεμμένο και έφερε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας.

Η καταδίωξη έφτασε μέχρι τη συμβολή των οδών Πατησίων και Σολωμού. Εκεί ένα από τα δύο οχήματα των δραστών εμβόλισε το αυτοκίνητο της Αντιτρομοκρατικής, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά δύο αστυνομικοί. Οι δράστες εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση και τράπηκαν σε φυγή.

Το περιστατικό είχε παρουσιαστεί αρχικά ως μία «τυχαία» συνάντηση των δραστών με όχημα της Αντιτρομοκρατικής, το οποίο «έτυχε» να περνάει από το σημείο. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι οι ύποπτοι για τρομοκρατία παρακολουθούνταν από τότε.

Δύο συλλήψεις

Δύο Ελληνες, ηλικίας 36 και 35 ετών, συνελήφθησαν χθες Δευτέρα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, καθώς σε βάρος τους εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης για τα αδικήματα των τρομοκρατικών πράξεων κατά συναυτουργία, τρομοκρατικής οργάνωσης με την επιβαρυντική περίσταση της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών προς εξυπηρέτηση των σκοπών της οργάνωσης, βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, απλής σωματικής βλάβης, επικίνδυνης οδήγησης από την οποία προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και βαριά σωματική βλάβη και φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, όπου το αντικείμενο της είναι πράγμα που χρησιμεύει για κοινό όφελος.

Αναλυτικότερα, οι συλληφθέντες κατηγορούνται για συμμετοχή στις παρακάτω ενέργειες:

1) Επίθεση σε βάρος γραφείων του πολιτικού κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή», επί της οδού Θεόδωρου Δηλιγιάννη 50, στην Αθήνα, με τοποθέτηση Αυτοσχέδιου Εκρηκτικού – Εμπρηστικού Μηχανισμού (Α.Ε.Ε.Μ.), ο οποίος εξερράγη περί την 02:34’ ώρα της 01-11-2019 και είχε ως αποτέλεσμα τον εμπρησμό των ανωτέρω γραφείων.

2) Επίθεση σε βάρος γραφείων του ιδίου πολιτικού κόμματος, στη συμβολή των οδών Πινδάρου 14 και Αρχαίου Θεάτρου, στις Αχαρνές Αττικής, με τοποθέτηση Αυτοσχέδιου Εκρηκτικού – Εμπρηστικού Μηχανισμού (Α.Ε.Ε.Μ.), ο οποίος εξερράγη περί την 01:50′ ώρα της 23-05-2019 και είχε ως αποτέλεσμα τον εμπρησμό των προαναφερόμενων γραφείων.

Η Αντιτρομοκρατική πραγματοποίησε σε σπίτια, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος ψηφιακών πειστηρίων (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, κάρτες μνήμης, φορητές μονάδες αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων τύπου usb, κινητά τηλέφωνα, κάρτες sim κ.α.).

Σήμερα το πρωί οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον της αρμόδιας Ανακρίτριας, έλαβαν διήμερη προθεσμία προκειμένου απολογηθούν για τις αποδιδόμενες σε αυτούς αξιόποινες πράξεις και θα επαναπροσαχθούν την 19-12-2019.

Οι έρευνες συνεχίζονται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία προκειμένου να εξακριβωθεί η ενδεχόμενη συμμετοχή των συλληφθέντων και σε άλλες συναφείς περιπτώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι για τη δεύτερη ως άνω περίπτωση (23 Μαΐου 2019 στο κτίριο στη συμβολή των οδών Πινδάρου αρ. 14 και Αρχαίου Θεάτρου, στις Αχαρνές Αττικής), την ευθύνη είχε αναλάβει η οργάνωση «Ταξιαρχία Ντουρρούτι».

Η ίδια οργάνωση, με πανομοιότυπο τρόπο δράσης και μοναδική διαφοροποίηση ως προς το δεύτερο συνθετικό της ονομασίας της, έχει αναλάβει την ευθύνη για τέσσερις (4) ακόμη ενέργειες και ειδικότερα:

1) Επίθεση σε βάρος κεντρικών γραφείων του πολιτικού κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή», επί της Λ. Μεσογείων 131, στην Αθήνα Αττικής, η οποία έλαβε χώρα περί την 09:35′ ώρα της 31-03-2017, με την ονομασία «Ταξιαρχία Παύλος Φύσσας».

2) Επίθεση σε βάρος, μελών της Τοπικής Οργάνωσης Δυτικής Αττικής του ιδίου πολιτικού κόμματος, επί της οδού Μετεώρων στον Ασπρόπυργο Αττικής, η οποία έλαβε χώρα περί την 18:45′ ώρα της 14-06- 2017, με την ονομασία «Ταξιαρχία Σαχζάτ Λούκμαν».

3) επίθεση σε βάρος οχημάτων μέλους της Τοπικής Οργάνωσης Δυτικών Προαστίων του ιδίου πολιτικού κόμματος, επί της οδού Δωδεκανήσου 120 στην Πετρούπολη Αττικής, η οποία έλαβε χώρα περί την 04:00′ ώρα της 17-10-2017, με την ονομασία «Ταξιαρχία Abd Elsalam»

4) Επίθεση σε βάρος των εγκαταστάσεων της Τοπικής Οργάνωσης Δυτικής Αττικής του ιδίου πολιτικού κόμματος, επί της οδού Μετεώρων στον Ασπρόπυργο Αττικής, η οποία έλαβε χώρα περί την 02:17′ ώρα της 11-02-2019, με την ονομασία «Ταξιαρχία Petrit Zifle».