Του Αλέξη Βαλονάση
Τα εργαλεία αυτά ανήκουν στην κατηγορία του «Search Engine Optimization», χρησιμοποιούνται από SEO Experts και συνδράμουν στην προώθηση και βελτιστοποίηση ιστοσελίδων. Το Keyword Map είναι μία νέα λειτουργεία που έχει προστεθεί, στο ήδη πολύ ισχυρό εργαλείο WebSite Auditor, της σουίτας SEO Powersuite, όπου καθιστά ευκολότερη την διαδικασία ανάθεσης σχετικών λέξεων-κλειδιών στις σελίδες του ιστότοπού σας, με βάση την πρόθεση και το θέμα τους.
Το εν λόγω λογισμικό κυκλοφορεί με Αγγλικό interface αλλά προσφάτως προστέθηκε υποστήριξη για Ελληνικές σελίδες.
Με το Keyword Map μπορείτε να συσχετίσετε το περιεχόμενο με τις λέξεις-κλειδιά. Έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει την κατανομή των λέξεων-κλειδιών στον ιστότοπό σας.
Ας υποθέσουμε ότι έχετε ήδη φροντίσει τη δομή του ιστότοπού σας και έχετε συλλέξει τις απαραίτητες λέξεις-κλειδιά που θέλετε να ταξινομήσετε. Θα έχετε δύο λίστες, μία με λέξεις-κλειδιά και μία άλλη με τις σελίδες του ιστότοπού.
Αυτό που πρέπει να κάνετε στη συνέχεια είναι να πραγματοποιήσετε την σύνδεση των δύο αυτών λιστών. Η προτεινόμενη ακολουθία είναι η κάτωθι:
- Προσθέστε τις λέξεις-κλειδιά και βεβαιωθείτε ότι καμία σελίδα δεν ανταγωνίζεται με κάποια άλλη ή έστω να αλληλοσυμπληρώνεται. Ο λεγόμενος κανιβαλισμός των λέξεων, όπως ονομάζεται, μία παλιά τακτική στην εφαρμογή του SEO η οποία θα είναι καλό να μην εφαρμόζεται πια.
- Προσδιορίστε τα κενά που μπορεί να υπάρχουν στο περιεχόμενο και τις «δυνατές» λέξεις-κλειδιά που δεν έχουν ενσωματωθεί σε σχετικές σελίδες.
- Βεβαιωθείτε ότι οι υπάρχουσες σελίδες είναι απόλυτα βελτιστοποιημένες.
Για ποιόν λόγο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Keyword Map για την βελτιστοποίηση ιστοσελίδων (SEO)?
Ένας σωστά σχεδιασμένος χάρτης λέξεων-κλειδιών θα καταστεί χρήσιμος για πολλούς λόγους, όπως για παράδειγμα:
- Για να έχετε την πληρέστερη δυνατή εικόνα των επιδόσεων των σελίδων
- Για να προσδιορίσετε καλύτερα τις προτεραιότητες των προσπαθειών βελτιστοποίησης του website.
- Για να δομήσετε σωστά τις εσωτερικές συνδέσεις των σελίδων
- Για να αφήσετε όλους στην ομάδα σας να δουν τι πρέπει να βελτιστοποιηθεί σε κάθε σελίδα. Διαθέτοντας μία ομάδα που εργάζεται πάνω σε μία ιστοσελίδα, πολλές φορές επικρατεί χαοτική κατάσταση όπου χωρίς την επιμέρους επίβλεψη δημιουργούνται επιπλέον εργασίες πάνω σε ήδη «σωστές» με περιεχόμενο σελίδες. Έχοντας έναν ενημερωμένο χάρτη λέξεων-κλειδιών επιλύει αυτό το πρόβλημα αμέσως.
- Για να αποφύγετε αποτελεσματικά τον διαχωρισμό λέξεων-κλειδιών, κατανέμοντας ομοιόμορφα τις λέξεις-κλειδιά στον τομέα σας.
- Για να παρακολουθείτε τις αδυναμίες της στρατηγικής στόχευσης λέξεων-κλειδιών και να έχετε μια σαφή εικόνα για τις σελίδες που πρέπει να δημιουργήσετε, βλέποντας τις λέξεις-κλειδιά που δεν υποστηρίζονται καθόλου από τη δομή του ιστότοπού.
- Για να αποφύγετε την αναπαραγωγή περιεχομένου ειδικά σε περιπτώσεις μεγάλων ιστοσελίδων.
Που βρίσκεται το Keyword Map στο Website Auditor?

Η λειτουργία Keyword Map βρίσκεται στο μενού Ανάλυσης περιεχομένου (Content Analysis)
Ποια είναι τα βήματα της λειτουργίας του?
Το πρώτο βήμα είναι η καταχώρηση των λέξεων-κλειδιών, όπου υπάρχουν τρεις επιλογές για την εισαγωγή τους.

- Να εισαχθούν οι λέξεις-κλειδιά από ένα αρχείο CSV
- Να εισαχθούν οι λέξεις-κλειδιά από το Rank Tracker
- Να εισαχθούν με χειροκίνητο τρόπο (σε αυτήν τη περίπτωση οι ομάδες λέξεων θα πρέπει ομοίως να δημιουργηθούν χειροκίνητα)
Δεύτερο βήμα, η ομαδοποίηση των λέξεων ανά θέμα
Έχοντας τις λέξεις οργανωμένες ανά θέμα, θα διευκολύνουν αρκετά διότι, η εργασία με μια τεράστια λίστα των λέξεων-κλειδιών απαιτεί πολλές ώρες δουλειάς. Είναι ευκολότερο λοιπόν να κατηγοριοποιήθουν οι λέξεις-κλειδιά σε ομάδες.
Ένας πολύ καλός τρόπος για γίνει αυτό, είναι να απαντηθούν κάποια θεωρητικά ερωτήματα όπως:
- Ποια είναι τα προφανή θέματα με τα οποία μπορούν να γίνει η ομαδοποίηση στις λέξεις-κλειδιά και,
- Ποιες σελίδες αντιστοιχούν σε αυτές;
Συμβουλή: Μπορείτε να δημιουργήσετε ομάδες λέξεων-κλειδιών, ενώ κάνετε την έρευνα στο Rank Tracker και αυτές θα αποθηκευτούν κατά την εισαγωγή τους στον WebSite Auditor.
Τρίτο βήμα, προσδιορισμός και ανάλυση των σελίδων με συνάφεια
Κατά την ανάλυση, για την επιλογή των σχετικών σελίδων, ο WebSite Auditor θα παρουσιάσει αυτόματα τις σελίδες που θεωρεί ότι ταυτίζονται με την επιλεγμένη λέξη-κλειδί. Αυτό επιτυγχάνεται με την ενδελεχή ανάλυση του περιεχομένου και των λέξεων-κλειδιών που ήδη υφίστανται.

Τέταρτο βήμα, ορισμός των λέξεων-κλειδιών και επιλογή του καλύτερου αποτελέσματος για τις αντίστοιχες σελίδες
Με ενδελεχή έλεγχο, της εκάστοτε σελίδας με τις λέξεις που ήδη βρίσκονται ενσωματωμένες, θα καταστεί αρκετά εύκολο να οριστούν και οι νέες λέξεις-κλειδιά που θα αντιστοιχούσαν στην ίδια πρόθεση.
Συμβουλή: Αυτό που συχνά συμβαίνει κατά τη διάρκεια της αντιστοίχισης λέξεων-κλειδιών είναι ότι μια συγκεκριμένη λέξη κλειδί “φαίνεται” κατάλληλη για πολλές διαφορετικές σελίδες. Έτσι, φαινομενικά θα φανεί μια καλή ιδέα να ενσωματωθεί η ίδια λέξη αρκετές φορές, σε παραπάνω από μία σελίδα. Αυτό όμως είναι ανεπιθύμητο διότι υπάρχει κίνδυνος πολλαπλών επαναλήψεων όπου αν μια λέξη-κλειδί είναι βελτιστοποιημένη σε πολλές σελίδες ταυτόχρονα, είναι πολύ πιθανό ότι η συνολική κατάταξή του ιστότοπου θα επηρεαστεί αρνητικά. Το WebSite Auditor ενημερώνει με ένα πορτοκαλί θαυμαστικό (!), αν έχει χρησιμοποιηθεί η ίδια λέξη σε πολλές σελίδες ταυτόχρονα.
Γενικότερα, θα πρέπει να έχουμε στο νου μας, ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των λέξεων-κλειδιών που στοχεύουμε, όσο περισσότερες συνολικές αναζητήσεις στον ιστότοπό μας θα λάβουμε, από όλες τις διαφορετικές σελίδες και για τα διαφορετικά ερωτήματα, τόσο περισσότεροι δυνητικοί πελάτες θα μπορούν να δουν το περιεχόμενό μας.
Πέμπτο βήμα, βρίσκεται η βελτιστοποίηση ιστοσελίδων και περιεχομένου και σε ικανοποιητικά επίπεδα?
Αφού οριστεί μια λέξη-κλειδί, μπορείτε να επιλέξετε το Analyze Page Content

Το εργαλείο αυτό ελέγχει αν η χρήση των λέξεων-κλειδιών στη σελίδα είναι ισορροπημένη και επαρκής. Σας παρέχει επίσης περισσότερες προτάσεις βελτιστοποίησης για τη ιστοσελίδα.
Συμβουλή: Η απεικόνιση των λέξεων-κλειδιών στην οθόνη μπορεί να βοηθήσει για να δώσετε προτεραιότητα στις εργασίες σας Αν αλλάξετε την προβολή σε “mapped”, μπορείτε να δείτε, σε μια απλή βολική οθόνη, τις λέξεις-κλειδιά που έχετε αντιστοιχίσει, τις ιστοσελίδες του ιστότοπού σας, την επισκεψιμότητα καθώς και τα ποσοστά βελτιστοποίησης ιστοσελίδων.
Βήμα έκτο, σχεδιασμός της μελλοντικής δημιουργία περιεχομένου, άρθρων και καταχωρήσεων

Μόλις υπάρξει αντιστοιχία όλες οι σελίδες με τις εκάστοτε λέξεις-κλειδιά, θα αναγνωριστούν οι ελλείψεις που μπορεί να υπάρξουν στο περιεχόμενο (τις λέξεις-κλειδιά που δεν έχουν αντιστοιχία με σχετικές σελίδες).
Τότε θα πρέπει να προγραμματιστεί η ένταξη νέου περιεχομένου για αυτές τις λέξεις-κλειδιά ώστε να καλυφθούν τα κενά περιεχομένου. Κάνοντας κλικ στην επιλογή Add new page, μπορείτε να δημιουργήσετε αμέσως μια νέα σελίδα στο WebSite Auditor.
Το Keyword Map θα κυκλοφορήσει επίσημα τον Δεκέμβριο του 2019 και θα είναι διαθέσιμο προς όλους, ενσωματωμένο στο κόστος του WebSite Auditor