23/01/2020

Γιαούρτωμα

Το γιαούρτωμα σίγουρα δεν είναι δική μας εφεύρεση…

Ο θρύλος λέει ότι ξεκίνησε από τους Ρόλινγκ Στόουνς, οι οποίοι το 1968, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του άλμπουμ «Beggars Banquet», κάλεσαν σε γεύμα τους δημοσιογράφους. Κάποια στιγμή ο Τζάγγερ σηκώθηκε και δήλωσε : «φάγαμε και ήπιαμε καλά αλλά σας καλέσαμε για άλλο πράγμα» και καπάκωσε με μια τούρτα το διπλανό του. Γιατί στο εξωτερικό, δεν χρησιμοποιούν γιαούρτι αλλά τούρτες ή γαλλιστί «ταρτ α λα κρεμ».

Το πρώτο «πολιτικό καπάκωμα/γιαούρτωμα» ήρθε από τον ακτιβιστή Αρον Κέι, ο οποίος το 1977 στην Αϊόβα, στόχευσε την Ανίτα Μπράιαν, τραγουδίστρια και ένθερμη αντίπαλο των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων. Ο Κέι πέρασε στην ιστορία μια που στη λίστα του υπήρξαν φωτεινά ονόματα, όπως αυτό του Αντι Γουόρχολ.

Τα τελευταία χρόνια τη σκυτάλη έχει πάρει ο Βέλγος Νοέλ Γκοντάν, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που γιαούρτωσε τον Μπιλ Γκέιτς, τον Ζαν-Λυκ Γκοντάρ (ο οποίος το πήρε μια χαρά), τη Μαργκερίτ Ντιράς, αλλά και τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Η ανώνυμη οργάνωση Biotic Baking Brigade έχει επίσης γιαουρτώσει αρκετούς συντηρητικούς πολιτικούς στον Καναδά.

Οι οπαδοί είναι πια τόσοι, που έχουν φτιάξει και διεθνή ομοσπονδία την «Internationale pâtissière», με πολυάριθμα μέλη όπως οι Εntartistes.

Το Γιαούρτωμα στην Ελλάδα

Στη χώρα μας το γιαούρτωμα είναι παλιά πρακτική δημόσιας διαπόμπευσης ιδιαίτερα της νεολαίας (νόμος 4000). Αλλά και αντίστροφα, ας θυμηθούμε το τέλος της σχολικής χρονιάς, όταν οι τελειόφοιτοι μαθητές γιαούρτωναν τους χειρότερους καθηγητές τους. Βλέπε και το γιαούρτωμα της σμηναγού σε σχολείο των Εξαρχείων, τον Μάρτιο. και του πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ι. Γρυσπολάκη (με τούρτα).

Χαρά να σε γιαούρτωνα εκεί που ρητορεύεις
εκεί που με χειροκροτάς χωρίς να το πιστεύεις
παίρνεις την αλήθεια μου και μου την κάνεις λιώμα
απ΄το πόδι με τραβάς βαθιά μέσα στο χώμα

γράφει ο Αθεόφοβος στο blog του

Πλείστοι επιφανείς (και μη) συμπολίτες μας έχουν γιαουρτωθεί προσφάτως, ωστόσο με την άνθιση των blogs, το πρώτο βραβείο σχολιασμού παίρνει το γιαούρτωμα Ψωμιάδη, το οποίο έκανε το γύρω του διαδικτύου. Πιο πρόσφατα είχαμε το γιαούρτωμα του Καμμένου και του σκάφους του στη Μήλο και το γιαούρτωμα του Πάγκαλου σε ταβέρνα των Καλυβίων με ένα πήλινο δοχείο του ενούς κιλού!

Εμφανίστηκαν και «διατριβές» για το γιαούρτωμα, όπως αυτοχαρακτηρίζει στο post της Η Χώρα αλλά και ψηφοφορίες για το ποιος πρέπει να γιαουρτωθεί (κάπου το πήρε το μάτι μου αλλά δεν μπορώ να το ξαναβρώ… βοήθεια).

Φαίνεται πάντως πώς ο Δημήτρης Ρέλλος άλλαξε λίγο το σκηνικό και το έριξε στον καφέ (ίσως γιατί είναι ευκολότερο να σφυρίζεις αδιάφορα κρατώντας ένα καφέ παρά γιαούρτι ή τούρτα. Διαβάζω στο Αkyro ότι έχει πετάξει καφέ σε : Τζίμη Πανούση, Στέφανο Κορκολή, Κωστή Στεφανόπουλο, Ντόρα Μπακογιάννη και άλλους.

Κανένας άλλος καφές, όμως, ούτε (τούρτα, ούτε γιαούρτι) δεν αναστάτωσε τόσο την πολιτική ζωή της χώρας.