05/12/2021

Kάθετη πτώση της θερμοκρασίας

Ραγδαία μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός τα επόμενα 24ωρα, αρχής γενομένης από την Πέμπτη, με κύρια χαρακτηριστικά τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και τις καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους προβλέπεται, σύμφωνα με τα έως τώρα προγνωστικά στοιχεία, να είναι ισχυρές. Έτσι, λοιπόν, το κύμα της θερμής εισβολής αναμένεται να εξαφανιστεί και η θερμοκρασία από τους 40 βαθμούς θα πέσει στους 20.

Δύο εποχές μέσα σε μία εβδομάδα

Με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, μέσα σε μία εβδομάδα, θα βιώσουμε δύο εποχές, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως έρχονται και εντονότατες χαλαζοπτώσεις. Το χαλάζι θα είναι σχετικά μεγάλου μεγέθους, ικανό να προκαλέσει καταστροφές σε ευαίσθητες επιφάνειες. Για τους αγρότες, η ζημιά αναμένεται να είναι αναπόφευκτη. Χρονικά η θερμοκρασία θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί από την Τρίτη 19 Μαΐου και καθημερινά θα πέφτει.

Δείτε πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία:

Εντυπωσιακή πτώση θα σημειώσει η θερμοκρασία όχι μόνο σε σχέση με τις θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών αλλά και σε σχέση με τα κλιματικά δεδομένα της εποχής, καθώς από την Πέμπτη θα κυμανθούν 3 με 5 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερα από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ το Σαββατοκύριακο οι μέγιστες θερμοκρασίες δεν θα ξεπεράσουν τους 20 με 23 βαθμούς Κελσίου.

Επιδείνωση του καιρού με πιθανώς έντονα καιρικά φαινόμενα περιμένουμε κυρίως από την Πέμπτη.

Οι καιρικές συνθήκες την Παρασκευή, σύμφωνα με την υπηρεσία windy.com

Στο παρακάτω διάγραμμα πρόβλεψης της θερμοκρασίας των αερίων μαζών πάνω από την Αττική βλέπουμε την απότομη πτώση της θερμοκρασίας σε επίπεδα φθινοπώρου. Η κόκκινη καμπύλη αφορά τον μέσο όρο θερμοκρασίας των τελευταίων 30 ετών.

Οι καιρικές συνθήκες τα επόμενα 24ωρα

Για σήμερα Τρίτη προβλέπονται αραιές νεφώσεις, οι οποίες το βράδυ στα δυτικά θα πυκνώσουν. Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα παραμείνουν αυξημένες στην ατμόσφαιρα κυρίως στα δυτικά και τα νότια. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια, αλλά στα κεντρικά και νότια θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Την Τετάρτη (20/5) στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια αναμένονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στη Μακεδονία από τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, της τάξης των 3 με 5 βαθμών Κελσίου.

Την Πέμπτη 21 Μαΐου προβλέπεται έντονη κακοκαιρία στη χώρα με ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις, έντονη πτώση κεραυνών, μπουρίνια, ισχυρούς ανέμους και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Τα εντονότερα φαινόμενα αναμένονται στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη κεντρική Στερεά Ελλάδα, τη βόρεια Εύβοια, τις Σποράδες και τη Μαγνησία. Βροχές ωστόσο κατά τόπους έντονες θα σημειωθούν και στην υπόλοιπη χώρα.

Δείτε τις καιρικές συνθήκες στο κέντρο της Αθήνας από την Πέμπτη έως και το Σάββατο, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών:

Δείτε τις καιρικές συνθήκες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από την Πέμπτη έως και το Σάββατο, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών:

Πού οφειλόταν η ακραία θερμή εισβολή στην Ελλάδα 

Η εμμονή μιας συγκεκριμένης ατμοσφαιρικής διάταξης για αρκετές ημέρες πάνω από τη χώρα μας ήταν αυτή που οδήγησε στο ακραίο κύμα καύσωνα των τελευταίων ημερών, που είχε αποτέλεσμα να σημειωθούν ρεκόρ πολλών δεκαετιών όσον αφορά στις μέγιστες θερμοκρασίες του Μαΐου στην Ελλάδα.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές Κώστας Λαγουβάρδος και Σταύρος Ντάφης του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην Ευρώπη και ειδικότερα στη Μεσόγειο κατά τον μήνα Μάιο χαρακτηρίζεται από σύντομες εναλλαγές θερμών και ψυχρών περιόδων. Αυτό οφείλεται στην ολοένα ισχυρότερη θέρμανση του εδάφους από τον Ήλιο, καθώς πλησιάζουμε προς το θερινό ηλιοστάσιο. Ταυτόχρονα, όμως, προϋπάρχουν ψυχρές αέριες μάζες σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη, οι οποίες συχνά βρίσκουν δίοδο προς τα νότια. Αυτή η πιο συνηθισμένη κυκλοφορία των αερίων μαζών προκαλεί συνήθως τον Μάιο αστάθεια στην ατμόσφαιρα και απογευματινές καταιγίδες.

Πιο σπάνια όμως, όπως φέτος, οι ψυχρές αέριες μάζες από τη Βόρεια Ευρώπη μετακινούνται σε πολύ μικρά γεωγραφικά πλάτη, όπως στη Βόρεια Αφρική, και μετατοπίζουν πολύ θερμές αέριες μάζες πάνω από την έρημο Σαχάρα προς τη Μεσόγειο. Σημαντικό ρόλο στην κίνηση αυτή των αερίων μαζών παίζει ο αεροχείμαρρος, ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε μεγάλα ύψη μέσα στην τροπόσφαιρα, σε ύψος εννέα έως δέκα χιλιομέτρων από το έδαφος.

Μεταξύ 15-18 Μαΐου ο αεροχείμαρρος αυτός εντοπίστηκε πάνω από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, σε ασυνήθιστα βόρειο γεωγραφικό πλάτος για την εποχή.

Η δίοδος των πολύ θερμών αερίων μαζών από την Αφρική στα πολύ χαμηλά και πολύ θερμά στρώματα περιοχών της νότιας Αλγερίας και νότιας Λιβύης, οι οποίες κινήθηκαν βόρεια, επηρέασαν τα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας πάνω από την Ελλάδα και την ανατολική Μεσόγειο. Η ασυνήθιστη αυτή διάταξη της ατμόσφαιρας οδήγησε σε καύσωνα διαρκείας.

Πηγές: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Hellenicweather, Xalazi, windy
Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης