01/12/2021

Οι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής εξέδωσαν ανακοίνωση για τη διαδικασία επιλογής του σκάφους στην κατηγορία 470 που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Τόκιο με την Ομοσπονδία να απαντά.

Κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στους Παναγιώτη Μάντη και Παύλο Καγιαλή και την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία. Στο επίκεντρο βρέθηκε η διαδικασία επιλογής του σκάφους στην κατηγορία 470 που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν το επόμενο καλοκαίρι στο Τόκιο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στην ιστιοπλοΐα οι αθλητές κερδίζουν την πρόκριση για την χώρα τους και όχι για τους ίδιους.

Τι σημαίνει αυτό; Αυτή τη στιγμή την πρόκριση έχουν κερδίσει πέντε ελληνικά πληρώματα κάτι που δεν σημαίνει ότι θα είναι και αυτοί οι αθλητές που θα πάνε στους Ολυμπιακούς Αγώνες το καλοκαίρι του 2020, αφού αυτή θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των εσωτερικών αγώνων.

Αναλυτικά οι ελληνικές προκρίσεις και ανά σκάφος και ποιος αθλητής την κέρδισε:

RSX ανδρών – την πρόκριση κέρδισε ο Βύρωνας Κοκκαλάνης

Φιν – την πρόκριση κέρδισε ο Γιάννης Μιτάκης

Ράντιαλ – την πρόκριση κέρδισε η Βασιλεία Καραχάλιου

470 γυναικών – την πρόκριση κέρδισαν οι Μαρία Μπόζη, Ραφαηλίνα Κλωναρίδου

470 ανδρών – την πρόκριση κέρδισε οι Παύλος Καγιαλής, Παναγιώτης Μάντης

Ο Παναγιώτης Μάντης και ο Παύλος Καγιαλής θεωρούν άδικη αυτή την διαδικασία και για αυτό το λόγο εξέδωσαν ανακοίνωση με τον οποία ζητούν να μην μπουν στη σχετική διαδικασία και να πάρουν εκείνοι την πρόκριση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των δύο Ολυμπιονικών: “Oι Ολυμπιονίκες της ιστιοπλοΐας Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής μετά την πρωτοφανή και έξω από κάθε λογική απόφαση της Ελληνικής Ιστιοπλοΐκής Ομοσπονδίας να προκηρύξει αγώνες πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο στην κατηγορία 470 δηλώνουν τα εξής:

Την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Τόκιο 2020» την εξασφαλίσαμε εμείς προσωπικά, καταβάλλοντας τιτάνια προσπάθεια στο τελευταίο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ενοσίμα μένοντας μάλιστα μόλις έναν βαθμό εκτός βάθρου. Αυτή η πρόκριση μας αξίζει δικαιωματικά, μετά από την υπεράνθρωπη, εξοντωτική και άκρως δαπανηρή πορεία που έχουμε ακολουθήσει από την επόμενη μέρα κιόλας των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, όπου κατακτήσαμε το χάλκινο μετάλλιο.

Θεωρούμε λοιπόν αδιανόητο, όταν την πρόκριση την οποία κατακτήσαμε εμείς για την Ελλάδα με αντιπάλους τους κορυφαίους αθλητές του πλανήτη, να μας ζητά η ΕΙΟ να την διεκδικήσουμε σε δύο αδιάφορους αγώνες κόντρα σε πληρώματα που είναι δεκάδες θέσεις πιο κάτω από εμάς στην παγκόσμια κατάταξη και φυσικά δεν έχουν πιάσει τα όρια συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν έχουμε καμία διάθεση να υποτιμήσουμε ή να υποβαθμίσουμε τους συναθλητές μας, αλλά είναι τουλάχιστον υποτιμητικό από πλευράς Ομοσπονδίας να μας ζητά να πιάσουμε… εσωτερικά όρια, όταν έχουμε πιάσει όλα τα όρια στο κορυφαίο διεθνές επίπεδο και έχουμε συμμετάσχει σε περισσότερους από 20 διεθνείς αγώνες από το 2016 μέχρι σήμερα.

Η διεκδίκηση της πρόκρισης σε δύο άνευ ουσίας αγώνες όταν έχουμε ήδη πάρει την πρόκριση για το Τόκιο, πέρα από παράλογη, έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με το πρόγραμμα που έχουμε ήδη καταρτίσει με τον προπονητή μας για τους επόμενους εννέα μήνες, καθώς όπως γνωρίζουν όλοι όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό, η συμμετοχή στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός απαιτεί συγκεκριμένο προγραμματισμό για μεταφορά υλικών και συμμετοχή σε συγκεκριμένους αγώνες, υψηλού επιπέδου.

Καλούμε λοιπόν την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία ν’ αλλάξει την εντελώς παράλογη κι έξω από κάθε ηθική απόφαση της και να ακυρώσει τους δύο αγώνες πρόκρισης, πράττοντας το αυτονόητο που είναι η συμμετοχή μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Στην αρχαιότητα γκρέμιζαν τα τείχη για τους Ολυμπιονίκες. Στη σύγχρονη εποχή δεν ζητάμε να συμβεί το ίδιο, διεκδικούμε, όμως, δικαιοσύνη, αξιοκρατία και σεβασμό.

Σε τελική ανάλυση, αν οι άνθρωποι της ΕΙΟ πιστεύουν ότι υπάρχουν καλύτεροι Ελληνες αθλητές από εμάς στην κλάση 470, ας τους στείλει αυτούς στο Τόκιο κι ας μας αφήσει εμάς, εκτός σκοπιμοτήτων και παρασκηνιακών κινήσεων που δεν έχουν καμία σχέση με τον πραγματικό αθλητισμό και με το πνεύμα του Ολυμπισμού.

Οι Ολυμπιονίκες της ιστιοπλοΐας

Παναγιώτης Μάντης & Παύλος Καγιαλής”.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Η ΕΙΟ τονίζει ότι οι εσωτερικοί αγώνες πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες διεξάγονται εδώ και 20 χρόνια χωρίς το παραμικρό πρόβλημα και μετά από απόφαση των γενικών συνελεύσεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας: “Για την τοποθέτηση των Ολυμπιονικών μας Παναγιώτη Μάντη και Παύλου Καγιαλή ότι η ΕΙΟ κακώς προκήρυξε αγώνες εσωτερικής πρόκρισης της κατηγορίας 470 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο η ελληνική ιστιοπλοϊκή ομοσπονδία ανακοινώνει τα εξής:

1. Οι εσωτερικές προκρίσεις έχουν ξεκινήσει από το 2000 με απόφαση των γενικών συνελεύσεων της ομοσπονδίας και την αποδοχή ΟΛΩΝ των αθλητών.

2. Οι αγώνες πρόκρισης γίνονται σε ολόκληρο τον κόσμο σε ποσοστό 95% και μετά την εξασφάλιση της συμμετοχής της κάθε χώρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

3. Με το τέλος κάθε Ολυμπιακής χρονιάς ξεκινά ο προγραμματισμός για την επόμενη Ολυμπιάδα και η γενική συνέλευση είναι αυτή που αποφασίζει ότι προηγείται η πρόκριση της χώρας και μετά θα ακολουθήσουν εσωτερικοί αγώνες πρόκρισης για τους αθλητές. Οι Παναγιώτης Μάντης – Παύλος Καγιαλής έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν σε εσωτερικούς αγώνες πρόκρισης χωρίς ουδέποτε να δημιουργήσουν το παραμικρό θέμα. Το ίδιο ισχύει και για την κλάση RSX που ήδη έχει γίνει ο πρώτος αγώνας χωρίς κανένα πρόβλημα. ΠΟΤΕ, άλλωστε, ουδείς Ελληνας ιστιοπλόος, όμιλος η, προπονητής και οποιοσδήποτε άλλος αθλητικός φορέας αμφισβήτησε τη διαδικασία πρόκρισης των αθλητών που μας εκπροσωπούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εδώ και 20 χρόνια η διαδικασία των εσωτερικών προκρίσεων διεξάγεται άψογα.

4. Η εσωτερική πρόκριση στα 470, όπως και σε άλλες κατηγορίες, περιλαμβάνει δύο αγώνες. Ο πρώτος θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα στο «29ο Athens International Sailing Week» που ταυτόχρονα θα είναι και πανελλήνιο πρωτάθλημα και ο δεύτερος τον Απρίλιο του 2020 στο παγκόσμιο κύπελλο της Γένοβας. Μάλιστα, αυτή η διοργάνωση θα είναι η πιο σημαντική της χρονιάς πριν από το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, διότι θα είναι η τελευταία ευκαιρία των ευρωπαϊκών χωρών να πάρουν το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ιαπωνίας.

5. Η διοίκηση της ελληνικής ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας έχει αποδείξει με πράξεις ότι αντιμετωπίζει όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες με σεβασμό, αξιοκρατία και δικαιοσύνη””.

Πηγή sport24.gr