29/11/2021

Όταν ο εθελοντισμός μειώνει τις αποστάσεις

Η σχέση μου με την ActionAid ξεκίνησε τέσσερα χρόνια πριν, όταν πρωτοήρθα στην οργάνωση ως εθελόντρια και συνεχίζεται ως σήμερα, εφόσον τα τελευταία τρία χρόνια έχω την τύχη να συντονίζω πλέον τα εθελοντικά μας προγράμματα. Στην αρχή, η κύρια ενασχόλησή μου αφορούσε τα προγράμματα διεθνούς εθελοντισμού, ενώ στη συνέχεια αφιερώθηκα στα προγράμματα τοπικής δράσης. Έτσι, όταν πριν δύο περίπου χρόνια πρώτο – αναζήτησα κάποιον να μας ενισχύσει εθελοντικά αναλαμβάνοντας μία μετάφραση, οι συνάδελφοί μου στο γραφείο μου είπαν με ένα στόμα, μια φωνή «Η Νόνη!».

Η Νόνη, είναι ένας από τους ανθρώπους που υποστηρίζουν σταθερά την οργάνωση προσφέροντας τις γνώσεις, τον χρόνο και τα ταλέντα της από απόσταση. Η σχέση της μαζί μας ξεκινάει από το 2014, ενώ από τότε έως και σήμερα έχει αυξηθεί ο αριθμός των εξ αποστάσεως εθελοντών μας. Παράλληλα έχουν αυξηθεί και τα πεδία τα οποία μπορεί κανείς να ενισχύσει εθελοντικά χωρίς να απαιτείται η φυσική του παρουσία. Η Νόνη, για παράδειγμα, ξεκίνησε την υποστήριξή της κυρίως με τις μεταφράσεις αναφορών που έρχονταν από τις κοινότητες που υποστηρίζει η ActionΑid μέσω του προγράμματος Αναδοχής και συνεχίζει μαζί μας έως σήμερα με περισσότερες μεταφράσεις, απομαγνητοφωνήσεις, διορθώσεις κειμένων και οτιδήποτε περαιτέρω προκύψει και παράλληλα θέλει και τη χαροποιεί να αναλαμβάνει.

Η Νόνη, πριν από μερικούς μήνες πέρασε από τα γραφεία μας για μία σύντομη αγκαλιά μιας και δεν την βλέπουμε συχνά. Τότε, μας είπε πως θα κάνει μία μεγάλη αλλαγή στη ζωή της και θα μετακομίσει στην Ολλανδία για να πραγματοποιήσει το μεταπτυχιακό της. Χαρήκαμε όλοι πολύ και νιώσαμε υπερήφανοι και συγκινημένοι, αλλά παράλληλα αισθανθήκαμε και ένα μικρό «τσίμπιμα» στεναχώριας, μιας και θεωρήσαμε πως θα κάνει μία παύση διαδικτυακής παρουσίας από την οργάνωση στη διάρκεια των σπουδών της. Όπως και οι υπόλοιποι εθελοντές μας, είχε γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της δουλειάς μας και, μετά από τόσα χρόνια, η επαφή μας είχε ενταχθεί στις πιο όμορφες συχνές συνήθειες. Ωστόσο, δεν υπολογίσαμε σωστά, μιας και φεύγοντας εκείνη την ημέρα μου είπε «Εννοείται συνεχίζουμε κανονικά τα εθελοντικά μας- σε παρακαλώ να μη με ξεχνάς!».

Τρείς μήνες μετά την μετακόμισή της, η Νόνη εξακολουθεί να μεταφράζει να απομαγνητοφωνεί και να μας υποστηρίζει με υπευθυνότητα, αμεσότητα και κυρίως, χαρά! Ένα από τα μεγάλα προτερήματα της τεχνολογίας είναι πως μπορεί να κάνει τις αποστάσεις να μοιάζουν πολύ σχετικές και εμάς να αισθανόμαστε πως η Νόνη είτε είναι στο Γκύζη είτε στην Ολλανδία, είναι δίπλα μας.

Πριν γράψω αυτό το κείμενο, τη ρώτησα αν θα πρότεινε σε κάποιον τον εθελοντισμό από απόσταση και μου απάντησε: «Πιστεύω ότι η εμπειρία του εθελοντισμού είναι από τις καλύτερες εμπειρίες που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος στη ζωή του. Το συναίσθημα του να προσφέρεις και να βάζεις το λιθαράκι σου στις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να γίνει καλύτερος ο κόσμος μας είναι απερίγραπτο. Και όταν βλέπεις ότι η οργάνωση που υποστηρίζεις καταφέρνει πράγματα νιώθεις πλήρης, ευτυχισμένος και χαρούμενος όντας κομμάτι αυτής της προσπάθειας. Ο εξ αποστάσεως εθελοντισμός δεν μειώνει καθόλου αυτά τα συναισθήματα. Για αυτό τον λόγο θα πρότεινα σε όποιον θέλει να γίνει εθελοντής αλλά δεν μπορεί να πηγαίνει στα γραφεία, να γίνει εξ αποστάσεως εθελοντής. Η χαρά και η πληρότητα που θα νιώσει θα είναι η ίδια. Η βοήθεια που θα προσφέρει θα είναι εξίσου πολύτιμη. Και η συνεισφορά του αυτή θα φέρει την επίτευξη ενός καλύτερου και πιο δίκαιου κόσμου για όλους, πιο κοντά».

Νιώθω εξαιρετικά τυχερή που μέσα από την επαφή μου με την ActionAid έχω γνωρίσει τόσους υπέροχους ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών, οι οποίοι με πείσμα, αισιοδοξία και συνέπεια δεν το βάζουν κάτω και συλλογικά στοχεύουν σε έναν δικαιότερο κόσμο. Ένα πολύ όμορφο στοιχείο του εθελοντισμού, ανεξαρτήτως περιεχομένου, είναι πως οι διαφορές μας, όταν πρόκειται για έναν κοινό στόχο, μας ενώνουν.

Σε αυτό θα προσθέσω πως οι αποστάσεις, όταν υπάρχει θέληση και ενδιαφέρον, μας φέρνουν πιο κοντά. Για τον λόγο αυτό αξίζει ένα τεράστιο «ευχαριστώ» σε όλους τους εθελοντές μας και τους εθελοντές ευρύτερα του κόσμου που σε όλες τις γωνιές του πλανήτη φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά και μειώνουν όλες τις αποστάσεις, τις πραγματικές και τις συμβολικές. Χάρη σε όλους αυτούς τους ανθρώπους γινόμαστε πιο τρυφεροί, πιο επίμονοι, πιο μαχητικοί. Και τους ευχαριστούμε!

Η ActionAid στις 5 Δεκεμβρίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού ανοίγει τα γραφεία της στο ευρύ κοινό που θέλει να μάθει περισσότερα για τη δράση της. Μπορείτε να μάθετε περισσότεραεδώ.