23/10/2021

Χρυσοχοΐδης: Αναζητούμε χώρους φιλοξενίας μεταναστών στην ενδοχώρα

Μαζική μετακίνηση μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα, προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αποσυμφόρηση των νησιών του βορείου Αιγαίου.

Την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη λεωφόρο Κατεχάκη με θέμα τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Παρόντες ήταν η ηγεσία του υπουργείου, περιφερειάρχες, αστυνομικοί διευθυντές αλλά και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Στα πλαίσια της σύσκεψης, αποφασίστηκε ότι το προσεχές διάστημα θα κατατεθούν προτάσεις για χώρους φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων στην ενδοχώρα, σε ενίσχυση της προσπάθειας αποσυμφόρησης των νησιών και αναλογική κατανομής ανά περιφέρεια. Οι χώροι θα αφορούν κυρίως σε ξενοδοχεία ή και διαμερίσματα που θα ενοικιασθούν. 

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρουσίασε, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, την κατάσταση ανά την επικράτεια και τόνισε τον εθνικό χαρακτήρα του ζητήματος αλλά και την προτεραιότητα του Υπουργείου για τη μεταφορά στην ενδοχώρα των οικογενειών με ανήλικα τέκνα, από τα νησιά.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης παρουσίασε επίσης ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος, που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2019-2020.

Ανακοίνωσε, ακόμη, ότι θα ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας για το νέο δίκαιο για το άσυλο που θα περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου που θα καταθέσει.

Εν συνεχεία, το λόγο πήραν οι Περιφερειάρχες, οι οποίοι με τη σειρά τους εξέφρασαν τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και τη βούληση για συνεργασία με το Υπουργείο πάνω σε αυτό το ολοκληρωμένο σχέδιο.

Οι αστυνομικοί διευθυντές που παρίσταντο διαβεβαίωσαν τη λήψη αυξημένων μέτρων αστυνόμευσης, για την ασφάλεια των πολιτών.