22/01/2022

Χρυσοί σταυροί και τάματα: Ιερές «μπίζνες» για συμμορία που έκλεβε εκκλησίες

Μία από τις μεγαλύτερες και πιο δραστήριες συμμορίες αλλοδαπών διαρρηκτών, με ιδιαίτερη αδυναμία στους Ιερούς Ναούς, εξάρθρωσε η Ασφάλεια Πειραιά, προχωρώντας σε έξι συλλήψεις. Πρόκειται, μάλιστα, για κύκλωμα που δρούσε όχι μόνο στην Αττική αλλά και σε νησιά, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 5 άτομα εκ των οποίων ο ένας έγκλειστος στις φυλακές.

Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη τους πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης, ενώ κατηγορούνται για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, των διακεκριμένων κλοπών, της ληστείας κατά συναυτουργία και της υπόθαλψης. Όπως προέκυψε από τις έρευνες των αστυνομικών, τουλάχιστον από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου, οι συλληφθέντες είχαν συστήσει επιχειρησιακά δομημένη εγκληματική οργάνωση με διαρκή δράση και σκοπό τη διάπραξη κλοπών, κυρίως από Ιερούς Ναούς.

Από τη διερεύνηση της υπόθεσης εξιχνιάστηκαν ένδεκα περιπτώσεις διακεκριμένων κλοπών από Ιερούς Ναούς και συγκεκριμένα από πέντε Ιερούς Ναούς σε Ύδρα, Σπάρτη, Αθήνα, Μαρκόπουλο Αττικής και Χαλάνδρι καθώς και δυο στην Τήνο και τέσσερις στην Άνδρο.

Ενδεικτικές περιπτώσεις της εγκληματικής τους δράσης αποτελούν:

-η διάρρηξη Ιερού Ναού στην Ύδρα, όπου αφαίρεσαν περίπου πέντε κιλά χρυσό σε τάματα και παλαιά κοσμήματα, εικόνα της Θεοτόκου, τιμαλφή και (200) ευρώ από το παγκάρι της εκκλησίας. Η αξία των αφαιρεθέντων ταμάτων υπολογίστηκε ότι ξεπερνά τις 100.000 ευρώ, 

-η διάρρηξη Ιερού Ναού στην Άνδρο, όπου αφαίρεσαν χρυσά και αργυρά τιμαλφή (τάματα) από εικόνες, ενώ επιπρόσθετα βεβήλωσαν προθήκη με Ιερά Λείψανα, πετώντας τις θήκες των λειψάνων στο πάτωμα του Ναού, 

-διάρρηξη Ιερού Ναού σε περιοχή της Σπάρτης όπου αφαίρεσαν χρυσά τάματα, 2 εγκόλπια και 2 σταυρούς, συνολικής αξίας 15.000 ευρώ.

Χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας δράσης τους (modus operandi) αποτελεί το γεγονός ότι τα μέλη της οργάνωσης, στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών ενεργειών για τις διαρρήξεις, επισκέπτονταν προηγουμένως τους Ιερούς Ναούς και με πρόσχημα την προσκύνηση κατόπτευαν τους χώρους και τα αφιερωμένα αντικείμενα (τάματα).

Επιπλέον από την έρευνα εξιχνιάστηκαν άλλες δυο περιπτώσεις και συγκεκριμένα ληστεία σε μονοκατοικία στο Κορωπί, όπου αφού έδεσαν και φίμωσαν τον ιδιοκτήτη αφαίρεσαν 750 ευρώ και διάρρηξη σε οικία σε περιοχή της Ρόδου, από όπου αφαίρεσαν 1.800 ευρώ και διάφορα τιμαλφή.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων και στην κατοχή τους, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν: 2 τάματα σε λεπτό φύλλο χρώματος χρυσαφί, 2 βραχιόλια χρώματος χρυσαφί, 2 δαχτυλίδια χρώματος χρυσαφί , ρολόι χειρός, 8 κινητά τηλέφωνα και 12 κάρτες sim, 1.570 ευρώ, 2 φακοί και 2 αυτοκίνητα.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ οι έρευνες για τον προσδιορισμό όλου του εύρους της παράνομης δράσης τους συνεχίζονται.