26/01/2022

Φωτιές σε Διόνυσο και Αρκαδία

Πυρκαγιές εκδηλώθηκαν την Παρασκευή σε πολλά σημεία της επικράτειας.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στη συμβολή των οδών Γαίας και Λεωφ. Διονύσου, στον Διόνυσο Αττικής το βράδυ της Παρασκευής. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 18 πυροσβέστες με 7 οχήματα. Συνδρομή παρείχαν και εθελοντικά οχήματα.

Σε ύφεση ήταν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Λακκί της Λέρου. Επίσης, πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Ίσαρης στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας. Η εικόνα χαρακτηριζόταν το απόγευμα της Παρασκευής ως αρκετά καλή από την Πυροσβεστική.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας. Σε ύφεση ήταν και η φωτιά που εκδηλώθηκε σε αγροτική έκταση στην περιοχή Κρητικά Κέρκυρας. 

Πυρκαγιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση και στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου, η οποία ωστόσο τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη  για το Σάββατο, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

-Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)

-Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος, Χίος)

-Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία)

-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Βοιωτία, Σκύρος)

-Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)

-Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.