26/10/2021

Φωτιά στη Νέα Μάκρη – Μεγάλη επιχείρηση της πυροσβεστικής

Μεγάλη επιχείρησης της πυροσβεστικής βρίσκεται σε εξέλιξη στη Νέα Μάκρη  καθώς λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα ξέσπασε φωτιά στην περιοχή Λίβισι και λίγο αργότερα στην Αγία Μαρίνα, γεγονός που έχει ήδη οδηγήσει κάποιους να κάνουν λόγο για εμπρησμούς.

«Φαίνεται πως κάποιο ανθρώπινο χέρι έβαλε τη φωτιά. Υπάρχουν ενδείξεις για εμπρησμό, ενώ κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν περίεργες κινήσεις κάποιων ατόμων», τόνισε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, που βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες στη Νέα Μάκρη όπου είναι σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά, χωρίς, ευτυχώς, να κινδυνεύουν αυτή την ώρα κατοικίες. «Δεν είναι τυχαίες αυτές οι φωτιές» ανέφερε, προσθέτοντας πως «το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής πρέπει να διερευνήσει το τι έχει συμβεί». 

Η κινητοποίηση είναι μεγάλη και η μάχη που δόθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν κρίσιμη για να μην επεκταθούν οι φλόγες. Ήδη μάλιστα από τα ξημερώματα υπήρξε βελτίωση της κατάστασης και πλέον γίνεται λόγος για ύφεση καθώς η ρίψη νερού από αέρος βοήθησε το έργο των επίγειων δυνάμεων όπως και οι σχετικά ήπιας έντασης άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή. 

Στην επιχείρηση ελέγχου των πύρινων μετώπων και κατάσβεσης της φωτιάς μετέχουν τρία αεροσκάφη, τρία ελικόπτερα 24 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 46 πυροσβέστες με 23 οχήματα από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) και 4 ομάδες πεζοπόρου με 28 πυροσβέστες. Συνδράμουν υδροφόρες της Περιφέρειας και ΟΤΑ, μηχανήματα έργου, εθελοντικά οχήματα και η ΕΛΑΣ.

 

Το χρονικό

Το αρχικό μέτωπο εντοπίζεται κοντά στη Μονή του Αγίου Εφραίμ αλλά στο Λίβισι  αλλά παράλληλα με τα σπίτια και τα καμένα του Βουτζά. Καμπάνες της εκκλησίας άρχισαν να χτυπούν μέσα στη νύχτα και κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους ανήσυχοι ενώ δεν ήταν και λίγοι εκείνοι που έκαναν τις απαραίτητες προετοιμασίες προκειμένου να εγκαταλείψουν άμεσα τα σπίτι τους εφόσον αυτό κρινόταν απαραίτητο. 

Ευτυχώς βέβαια μέχρι στιγμής οι δυνάμεις της πυροσβεστικής κατάφεραν αν κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια αν και αναφέρεται πως κάποιοι κάτοικοι που διαμένουν σε διάσπαρτα σπίτια στην περιοχή κρίθηκε απαραίτητο να απομακρυνθούν για παν ενδεχόμενο.

Στο σημείο της επιχείρησης έσπευσε και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ενημερώθηκε από τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής, αλλά και στελέχη της Περιφέρειας και του Δήμου για την ακριβή κατάσταση του πύρινου μετώπου.