27/01/2022

Φοίτηση και εργασία γίνονται ένα με αξιόπιστα πτυχία που “ξεκλειδώνουν” το μέλλον

Οι σπουδές στην Κύπρο αποτελούν κάθε χρόνο για τους Έλληνες φοιτητές μια σταθερή επιλογή. Αρκεί να επισημανθεί πως μόνο στη Λευκωσία η ελληνική φοιτητική κοινότητα αριθμεί σχεδόν 12.000 φοιτητές με την τάση να είναι αυξητική. Η κοντινή απόσταση με την Ελλάδα, η κοινή γλώσσα, κουλτούρα, τα ήθη και έθιμα είναι λογικό να καθιστούν την Κύπρο πόλο έλξης για χιλιάδες φοιτητές από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Πέραν όμως από τους παραπάνω προφανείς λόγους μήπως τελικά πόλο έλξης αποτελεί και το υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών; Για να το διαπιστώσουμε επισκεφτήκαμε το ιδιωτικό πανεπιστήμιο που αποτελεί σημείο αναφοράς για την Κύπρο, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Εκεί μας περίμενε ο πρύτανης του ιδρύματος, Δρ. Κώστας Γουλιάμος, ο οποίος μας εξήγησε το όραμα και τη φιλοσοφία του Πανεπιστημίου, μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις, αναφέρθηκε στις νέες τεχνολογίες, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τα προγράμματα σπουδών λύνοντας τελικά όλες τις απορίες μας.

“Πυλώνες μας η αριστεία και η καινοτομία σε όλα τα επίπεδα”

“Βασικοί πυλώνες του Πανεπιστημίου μας είναι η αριστεία και η καινοτομία σε όλα τα επίπεδα, είτε μιλάμε για υποδομές είτε μιλάμε για προγράμματα σπουδών, είτε ακόμα και για υπηρεσίες. Αυτό είναι κάτι μοναδικό και το αντιλαμβάνονται και οι φοιτητές όταν έρχονται σε επαφή με το Πανεπιστήμιο. Μιλώντας ιδιαίτερα και ειδικότερα για καινοτομία αρκεί να σας πω ότι το Πανεπιστήμιό μας εσχάτως κατετάγη στα 301+ καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου, στον δε τομέα της καινοτομίας είμαστε ανάμεσα στα 101+ καλύτερα Πανεπιστήμια” μας λέει ο κ.Γουλιάμος.

Αναφέρεται φυσικά στην πρόσφατη κατάταξη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου από τους Times Higher Education University impact ranking, που δημοσιεύτηκε στις αρχές Απριλίου. “Αποτελεί για εμάς σημαντική διεθνή επιτυχία  καθώς σε ορισμένους τομείς το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου υπερτερεί ιστορικών ιδρυμάτων της Ευρώπης, Ασίας και της Αμερικής” συμπληρώνει με περηφάνια ο πρύτανης.

“Αυτή η σημαντική διεθνής επιτυχία οφείλεται στο πάθος και στη φλόγα που έχουμε για την αριστεία και στην ιδιαίτερη επιμέλεια που δίνουμε στις υποδομές. Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ υπάρχει το μοναδικό Microsoft Innovation Center σε όλη την Κύπρο και είναι ένα από τα 110 σε όλο τον κόσμο. Μετά από ειδική χαρτογράφηση που έκανε η Microsoft, κατέληξε να συνεργαστεί μαζί μας, πιστεύοντας στις δυνατότητες και στις δυνάμεις του Πανεπιστημίου, στο διοικητικό και στο επιστημονικό προσωπικό. Αυτό μας έχει βοηθήσει να δημιουργήσουμε συνθήκες ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για τους ίδιους τους φοιτητές μας. Γιατί εδώ παίρνουν την κριτική και αναλυτική σκέψη και ταυτόχρονα τις δεξιότητες εκείνες που είναι απαραίτητες στη σημερινή διάσταση που δίνει ο κόσμος της εργασίας” αναφέρει.

Αναλυτικότερα, αξίζει να σημειωθεί πως τα Κέντρα Καινοτομίας Microsoft χαρακτηρίζονται από εγκαταστάσεις προηγμένης τεχνολογίας με στόχο τη συνεργασία στους τομείς της πρωτοποριακής έρευνας, τεχνολογίας ή των λογισμικών λύσεων, με τη συμμετοχή κυβερνητικών, ακαδημαϊκών και βιομηχανικών παραγόντων. Τα Κέντρα Καινοτομίας Microsoft μπορούν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο για την προώθηση της καινοτομίας και την ανάπτυξη λογισμικών για βιώσιμες τοπικές οικονομίες μέσα από την παραγωγή νέων, προτάσεων και την κατάρτιση, εκπαίδευση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας. 

Η σύνδεση Πανεπιστημίου και αγοράς εργασίας 

Η φράση του κ.Γουλιάμου για τον κόσμο της εργασίας μας δίνει το ερέθισμα για την επόμενη ερώτηση και αμέσως από την απάντηση καταλάβαίνουμε πως το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν θέλει να αποτελεί μόνο κοιτίδα εκπαίδευσης, μόρφωσης και έρευνας αλλά να τον συνδετικό κρίκο όλων αυτών με τη βιομηχανία, βγάζοντας αποφοίτους έτοιμους να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της αγοράς της Κύπρου, της Ελλάδας αλλά και οποιασδήποτε χώρας του κόσμου.

 “Στον τομέα της απασχολησιμότητας έχουμε λάβει την 76η θέση παγκοσμίως. Έχουμε ειδικές πολιτικές, ειδικά γραφεία πάνω σε αυτό τον τομέα”, μας λέει ο πρύτανης αναφερόμενος στο ειδικό γραφείο που υπάρχει μέσα στο Πανεπιστήμιο για την απασχολησιμότητα, το λεγόμενο Κέντρο Σταδιοδρομίας. Μας εξηγεί πως αυτό το κέντρο αναλαμβάνει προγράμματα ανάπτυξης της προσωπικότητας, προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, επαγγελματικές επισκέψεις, και σεμινάρια σταδιοδρομίας βοηθώντας τους φοιτητές να αναπτύξουν δεξιότητες όπως είναι για παράδειγμα η ομαδικότητα, η υπευθυνότητα, η προθυμία, η διαχείριση του άγχους και η οργάνωση και η αποδοτικότητα.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση 

“Πέραν των συμβατικών προγραμμάτων σπουδών παρέχουμε και εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Είναι ένας πρωτοπόρος μηχανισμός  εκπαίδευσης που λειτουργεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αρχικά στις ΗΠΑ και στον Καναδά και τα τελευταία χρόνια εκτείνεται σε όλη την Ευρώπη.  Εμείς πρωτοπορούμε και σε αυτό τον τομέα. Επειδή υπάρχουν εργαζόμενοι και δεν μπορούν να μετακινηθούν για να έρθουν και να παρακολουθήσουν συμβατικά προγράμματα προτιμούν αυτά τα προγράμματα εξ αποστάσεως λαμβάνοντας το ίδιο επίπεδο σπουδών”, αναφέρει ο κ.Πρύτανης.

 Κλασικές σπουδές και νέες τεχνολογίες σε ένα πακέτο 

“Τα προγράμματα σπουδών μας, συνδυάζουν τις νέες τεχνολογίες με τις συμβατικές κλασικές σπουδές, όπως είναι η νομική, η φαρμακευτική, η φυσικοθεραπεία, η ψυχολογία και άλλες. Στον 21ο αιώνα πρέπει να συμβαδίζουν μαζί πολιτισμός, γνώση και τεχνολογία. Είναι για εμάς στοιχεία αλληλένδετα.  Οι υποδομές είτε σε επίπεδο τεχνολογίας είτε εγκαταστάσεων είναι μορφές τέχνης. Δημιουργούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα γιατί μπορούν να μεταδώσουν καλύτερα τη γνώση.

Η σημερινή κοινωνία, η κοινωνία της οικονομίας, η κοινωνία της γνώσης απαιτεί ένα ισχυρό και αξιόπιστο πτυχίο, όχι ένα οποιοδήποτε πτυχίο. Αυτό προσφέρει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου γιατί είναι ένας αξιόπιστος και ισχυρός οργανισμός”.