05/12/2021

Υπό έλεγχο η μεγάλη φωτιά στην Κέρκυρα – Εκκενώθηκαν δύο χωριά

Υπό έλεγχο τέθηκε το βράδυ της Τρίτης η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης, από αδιευκρίνιστη μέχρι στιγμής αιτία, στη νότια Κέρκυρα. Η φωτιά πλησίασε επικίνδυνα τα σπίτια των χωριών Νεοχώρι και Παλαιοχώρι, για τα οποία δόθηκε εντολή εκκένωσής τους.

Η πυρκαγιά οριοθετήθηκε έγκαιρα, προτού λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειές της πυροσβεστικής υπηρεσίας και την συνδρομή των πετζετέλ και των πυροσβεστικών αεροσκαφών καναντέρ.

 

Η πύρινη λαίλαπα έχοντας ως σύμμαχο τον αέρα που φυσούσε στην περιοχή κατάφερε να φτάσει στις αυλές των σπιτιών ενώ στο πέρασμά της κατάφερε να τυλίξει στις φλόγες κάποια ξύλινα παραπήγματα των ρομά.

Όπως ανέφερε στο ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων, Ανδρέας Ρίζος, πλέον «η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση και πλήρη έλεγχο, χωρίς να κινδυνεύουν σπίτια».

Η αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, Νικολέτα Πάνδη, έσωσε εντολή να μεταφερθούν οι κάτοικοι που δεν έχουν δικό τους μεταφορικό μέσο με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, προκείμενου να απομακρυνθούν από τα πύρινα μέτωπα. 

53 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν σε όλη την Ελλάδα 53 δασικές πυρκαγιές, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Συνολικά επιχείρησαν 515 πυροσβέστες, 222 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περιοδικά τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης. Παράλληλα, συνδρομή παρείχαν 4 υδροφόρες και 4 μηχανήματα έργου των περιφερειών και των ΟΤΑ.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Πηγή: ΑΠΕ