19/10/2021

Τράπεζα εμβρύων για άτεκνα ζευγάρια

Χιλιάδες γονιμοποιημένα ωάρια που διατηρούνται σε κρυοσυντήρηση σε όλες της Μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της χώρας, κινδυνεύουν να καταστραφούν καθώς εκπνέει ο χρόνος φύλαξής τους.

Η επιστήμη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και το ισχύον νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα ορίζει ότι ο ανώτατος επιτρεπτός χρόνος κρυοσυντήρησης στην Ελλάδα είναι 10 χρόνια. Αφού παρέλθει ο χρόνος αυτός, τα γονιμοποιημένα ωάρια σύμφωνα με την πρόσφατη ερμηνευτική Οδηγία της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, που τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, θα πρέπει να καταστραφούν.

Προκειμένου να διασωθούν πολλά από τα έμβρυα αυτά, ο γυναικολόγος Ιατρός της κλινικής Γέννεσις Αθηνών Κώστας Πάντος καταθέτει μια πρωτοποριακή πρόταση που εκτός των άλλων, θα μπορούσε να δώσει χαρά σε χιλιάδες άτεκνα ζευγάρια. Ο κ. Πάντος προτείνει συγκεκριμένα, αντί τα έβρυα να οδηγηθούν στην καταστροφή, να συγκεντρωθούν όλα σε μια τράπεζα και από εκεί να δωρίζονται σε άτεκνα ζευγάρια.

Όπως ανέφερε ο κ. Πάντος στην τηλεόραση Astra TV και στην εκπομπή Παράθυρο στην Θεσσαλία με τον  Δημήτρη Μαρέδη κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περί τις 20.000 και πλέον επεμβάσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης από τις οποίες προκύπτουν πολλά γονιμοποιημένα ωάρια τα οποία διατηρούνται ως κρυοσυντηρημένα.

Πολλά από αυτά οι φυσικοί τους κάτοχοι τα εγκαταλείπουν γιατί πλέον δεν τα χρειάζονται και βάσει του Νόμου μετά την πάροδο των 10 ετών θα πρέπει να καταστραφούν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαθούν  χιλιάδες ζωές. Με την πρόταση που καταθέτει στο Υπουργείο Υγείας θα μπορούσαν να δώσουν χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα την χαρά σε χιλιάδες άτεκνα ζευγάρια  που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν, μέσα από μια Εθνική Δημόσια Τράπεζα εγκαταλελειμμένων κρυοσυντηρημένων γονιμοποιημένων ωραρίων.

Η δυνατότητα υιοθεσίας των εμβρύων

Η δημόσια αυτή τράπεζα, προτείνεται να εγκατασταθεί σε Δημόσιο Νοσοκομείο Αναφοράς, το οποίο διαθέτει ήδη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, π.χ. «Αττικό Νοσοκομείο».

Ο γυναικολόγος Κώστας Πάντος

Τα πλεονεκτήματα της λύσης αυτής θα είναι αφ΄ ενός ότι θα σωθούν και θα σώζονται χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές  και αφετέρου, τα ζευγάρια που θα καταφεύγουν στη Δημόσια Τράπεζα δε θα επωμίζονται το κόστος της υποβολής τους σε προσπάθεια τεχνητής γονιμοποίησης.

Η διαδικασία επίσης, δεν θα έχει επιπλέον κόστος για το κράτος αφού θα πρόκειται για «πλεονάζοντα», «εγκαταλελειμμένα» έμβρυα από όλες τις Μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της χώρας, τα οποία θα μεταφέρονται δωρεάν στη Δημόσια αυτή Εθνική Τράπεζα.

Λύση στο ζήτημα των υιοθεσιών

Η πρόταση αυτή εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει αποτελεσματικά στο ζήτημα των υιοθεσιών και στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας που ταλανίζει, μαζί με την οικονομική κρίση, τη χώρα μας.

Επιπλέον, θα εμπεδώσει και θα ενισχύσει την αντίληψη περί της αγαστής και αποτελεσματικής συνεργασίας Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και θα εδραιώσει ακόμα περισσότερο το Δημόσιο Τομέα στη διεθνή προβολή της χώρας κάνοντάς το σημείο αναφοράς τόσο από επιστημονικής όσο όμως και από νομικής και βιοηθικής απόψεως.

Σημειώνεται τέλος ότι τα ζευγάρια που υποβάλλονται σε προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος υπογονιμότητάς τους, θα γνωρίζουν από την αρχή ότι πέραν των άλλων δυνατοτήτων που έχουν, τα πλεονάζοντα κρυοσυντηρημένα έμβρυά τους μετά την παρέλευση του ανώτατου ορίου κρυοσυντήρησης, θα δίνονται στην Εθνική Τράπεζα για «υιοθεσία». 

Παρακολουθήστε όσα προτείνει ο γυναικολόγος κ. Πάντος: