[current-date]

Το υπόμνημα των αστυνομικών στον Αρειο Πάγο: «Ηθελαν να μας θανατώσουν»

Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο για την υπόθεση των καταλήψεων στο Κουκάκι κατέθεσαν ο πρόεδρος της Eνωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Γιώργος Σταματάκης, και ο Γενικός Γραμματέας της ίδιας Eνωσης, Σπήλιος Κρικέτος.

Οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. ζητούν την αλλαγή του κατηγορητηρίου για τους καταληψίες που κατηγορούνται για τις επιθέσεις με τσιμεντόλιθους σε βάρος των αστυνομικών αλλά και τον έλεγχο –εάν αυτό κριθεί απαραίτητο- των Εισαγγελέων που χειρίστηκαν την υπόθεση.

«Οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο ισόγειο του κτιρίου δέχονταν από τους επάνω ορόφους του κτιρίου ξύλα, πέτρες, τσιμεντόλιθους και ό,τι άλλο αντικείμενο υπήρχε πρόσφορο (…) Όπως αποδεικνύεται από το οπτικό υλικό όχι μόνο ήθελαν να τους εμποδίσουν από την επιχειρούμενη εκκένωση αλλά πρωτίστως να τους πλήξουν καίρια και να τους θανατώσουν», γράφει το υπόμνημα.

Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί αντιδρούν στις διώξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα που ασκήθηκαν στους συλληφθέντες: «Και μάλιστα, σε σημερινή ανακοίνωσή της η Εισαγγελία αναφέρει ότι δήθεν η δίωξη ασκήθηκε όπως ασκήθηκε με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία που η Ελληνική Αστυνομία της προσκόμισε (σαν να ήταν ανύπαρκτα τα βίντεο και οι φωτογραφίες)!!!! Η τοιαύτη συμπεριφορά του Εισαγγελικού λειτουργού που άσκησε τη δίωξη, αν μη τι άλλο δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τον τρόπο αντιμετώπισης εγκληματικών πράξεων».

Αναλυτικά το υπόμνημα που κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο:

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Του Σωματείου με την επωνυμία «Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής», που εδρεύει στο Περιστέρι Αττικής, επί της οδού  Καλλιδρόμου αρ. 6-8, νομίμως εκπροσωπουμένο από τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα

Ως πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό σωματείο των αστυνομικών υπαλλήλων, ένας από τους κύριους σκοπούς του οποίου είναι η καταβολή κάθε δυνατής και νόμιμης προσπάθειας και προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη εκτέλεση των καθηκόντων των μελών μας, αλλά και η διαφύλαξη της σωματικής τους ακεραιότητας, σας αναφέρουμε τα παρακάτω:

΄Όπως είναι παγκοίνως γνωστό, κατά τον περασμένο Δεκέμβριο επιχειρήθηκε νόμιμη επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στα υπό κατάληψη κτίρια στην Ματρόζου και Παναιτωλίου, στην περιοχή «Κουκάκι»,παρουσία αντιπροσώπου της Εισαγγελικής Αρχής, η οποία είχε επιτυχή έκβαση.

Στη συνέχεια, όμως, τα κτίρια αυτά ανακαταλήφθηκαν από τους αυτοαποκαλούμενους αντιεξουσιαστές, με συνέπεια την εκ νέου επέμβαση της αστυνομίας, κατά το αμέσως προηγούμενο Σάββατο, 11-1-2020. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, εξαπολύθηκε σφοδρότατη επίθεση εναντίον των αστυνομικών που ελάμβαναν μέρος στην επιχείρηση, με στοχευμένη ρίψη εναντίον τους διαφόρων βαρέων αντικειμένων και με τον άμεσο σκοπό, όχι μόνον να τους εμποδίσουν από την επιχειρούμενη εκκένωση του κτιρίου, αλλά πρωτίστως να τους πλήξουν καίρια και να τους θανατώσουν. Συγκεκριμένα, όπως αποδεικνύεται και από τις ληφθείσες φωτογραφίες, αλλά και τα βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα οποία προβλήθηκαν από όλους τους πανελλήνιας εμβέλειας  τηλεοπτικούς σταθμούς, οι ευρισκόμενοι στο ισόγειο έξωθεν του κτιρίου αστυνομικοί, δέχονταν από τους επάνω ορόφους του κτιρίου ξύλα, πέτρες, τσιμεντόλιθους και ό,τι άλλο αντικείμενο υπήρχε πρόσφορο στα χέρια των καταληψιών, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό έξι (6) αστυνομικών, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 401 ΣΝ για τις πρώτες βοήθειες, και ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα.

Οι ενέργειες αυτές των καταληψιών, αρκετοί εκ των οποίων συνελήφθησαν, ήταν απολύτως συντονισμένες μεταξύ τους, προσχεδιασμένες (καθ’ όσον δεν νοείται να υπάρχουν μέσα σε ένα σπίτι πέτρες, ξύλα και τσιμεντόλιθοι), και είχαν ως σκοπό να προκαλέσουν, είτε το θάνατο, είτε τη βαριά σωματική βλάβη των νομίμως ενεργούντων αστυνομικών, εναντίον των οποίων με μένος εξαπέλυσαν την επίθεσή τους. Εκδηλώθηκαν δε οι ενέργειες αυτές, από σύνολο πολλών ατόμων, τα οποία οργανώθηκαν για να διαπράξουν το παραπάνω κακούργημα, σε βάρος μάλιστα δημόσιας (ήτοι της αστυνομικής) αρχής, την οποία ήθελαν να εξαναγκάσουν να απόσχει από τη νόμιμη ενέργεια της εκκένωσης του κτιρίου.

Παρά ταύτα, τα οποία αποδεικνύονται από το βιντεοληπτικό υλικό που όλο το πανελλήνιο έλαβε γνώση του, μετά την προσαγωγή των συλληφθέντων στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον τους για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης και μόνον, δηλαδή για πράξη πλημμεληματικού χαρακτήρα!!! Και μάλιστα, σε σημερινή ανακοίνωσή της η Εισαγγελία αναφέρει ότι δήθεν η δίωξη ασκήθηκε όπως ασκήθηκε με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία που η Ελληνική Αστυνομία της προσκόμισε (σαν να ήταν ανύπαρκτα τα βίντεο και οι φωτογραφίες)!!!! Η τοιαύτη συμπεριφορά του Εισαγγελικού λειτουργού που άσκησε τη δίωξη, αν μη τι άλλο δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τον τρόπο αντιμετώπισης εγκληματικών πράξεων που τελούνται από ομάδες ατόμων, τα οποία ενεργούν οργανωμένα θέτοντας τους πολίτες σε σοβαρό κίνδυνο, αψηφώντας δε και χλευάζοντας τις διωκτικές αρχές, κατά των οποίων επιτίθενται με άμεσο δόλο και ανθρωποκτόνο πρόθεση. ΄Όταν μάλιστα, η ίδια Εισαγγελία, έσπευσε με υπερβάλλοντα ζήλο, να διατάξει προκαταρκτική εξέταση για δήθεν χρήση υπέρμετρης αστυνομικής βίας κατά την επιχειρηθείσα το Δεκέμβριο εκκένωση του κτιρίου! Διερωτώμεθα, γιατί δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη για τελεσθείσα σε απόπειρα, ανθρωποκτονία από πρόθεση (299 Π.Κ.), ή, έστω, βαριά  σκοπούμενη σωματική βλάβη (310 Π.Κ.), τελεσθείσα στα πλαίσια εγκληματικής, και μάλιστα τρομοκρατικής οργάνωσης του άρθρου 187Α Π.Κ.  σε βάρος των συλληφθέντων καταληψιών; Γιατί η υπόθεση κρίθηκε ωσάν  να πρόκειται για ήσσονος σημασίας αδικήματα και εισήχθη στην αυτόφωρη διαδικασία;

Με τις παραπάνω επισημάνσεις και με την πεποίθηση ότι εκφράζουμε την περιρρέουσα αγανάκτηση, όχι μόνον των αστυνομικών υπαλλήλων -που αισθάνονται πλέον ότι δεν τυγχάνουν καμίας απολύτως προστασίας από το κράτος-δικαιοσύνη ούτε καν ως θιγόμενοι πολίτες- αλλά και όλων των νομοταγών πολιτών, οι οποίοι με φρίκη και τρόμο παρακολούθησαν την ακραία έκφραση της αναρχίας, παρακαλούμε όπως, στα πλαίσια των καθηκόντων Σας, προβείτε σε κάθε νόμιμη ενέργεια προκειμένου, αφού γίνει ορθός χαρακτηρισμός των πράξεων που τέλεσαν οι συλληφθέντες καταληψίες, να διωχθούν για τις πράξεις αυτές και ενδεχομένως να ελεγχθούν πειθαρχικά οι Εισαγγελικοί Λειτουργοί που, κατά την άποψή μας, δεν άσκησαν τα καθήκοντά τους όπως επιβαλλόταν.

Αθήνα, 15-1-2020

Μετά τιμής

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Σταματάκης Γεώργιος

Ο Γενικός Γραμματέας

Κρικέτος Σπήλιος