19/10/2021

Το μυστήριο με τους κωδικούς ασφαλείας του Ρουβίκωνα: Έχουν κωδικούς για πολλά κτίρια;

Το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ρουβίκωνας από την επίθεση στα γραφεία των εφημερίδων «Δημοκρατία» και «Εσπρέσσο» αποκάλυψε στις Αρχές ότι τα μέλη της αναρχικής ομάδας γνώριζαν τον κωδικό ασφαλείας του κτιρίου που στεγάζει τις εφημερίδες στη λεωφόρο Κωνσταντίνου στο κέντρο της Αθήνας.

Στο βίντεο απεικονίζεται άντρας με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του να πληκτρολογεί στην είσοδο τον κωδικό και στη συνέχεια να ξεκλειδώνει η κεντρική πόρτα του κτιρίου. Το στοιχείο αυτό προβληματίζει την Αστυνομία που κάνει έρευνα για το περιστατικό, καθώς φαίνεται ότι τα μέλη του Ρουβίκωνα κατάφεραν με κάποιον τρόπο να έχουν «εσωτερική πληροφόρηση».

Το μυστήριο εντείνεται από νέα ανάρτηση ηγετικού στελέχους του Ρουβίκωνα στο Facebook, ο οποίος αναφέρει: «Μην απορείτε πως κατάφερε η ομάδα να μπει στο εσωτερικό του κτιρίου. Γνωρίζαμε τον κωδικό για να ανοίξει η πόρτα. ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΤΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. Πώς τους γνωρίζουμε; Έχουμε δικούς μας ανθρώπους παντού οι οποίοι μας δίνουν πληροφορίες. Και επιλέγουμε κάθε φορά με βάση τις συνθήκες που και πότε θα παρέμβει η ομάδα».

Η περίπτωση της «Δημοκρατίας»

Στην περίπτωση της χθεσινής επίθεσης στα γραφεία των εφημερίδων το μυστήριο εντείνεται. Και αυτό διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι κωδικοί είναι ατομικοί και προσωποποιημένοι. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο κωδικός ασφαλείας δεν είναι ένας για όλους αλλά ο κάθε εργαζόμενος στα γραφεία έχει τον δικό του κωδικό. Συνεπώς δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου να μάθει κάποιος έναν κωδικό, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος του ατόμου που το διαρρέει να εκτεθεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Ρουβίκωνας» ανήρτησε τα ξημερώματα της Παρασκευής κείμενο με το οποίο αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση και «επιχειρηματολογεί» για τους λόγους που έγινε αλλά και ένα βίντεο από την επίθεση. 

Στην σχετική ανάρτηση προειδοποιούν: «Δυο πράγματα να προσέξουν: να μην καταπατούν εργατικά δικαιώματα (που το έχουν ήδη κάνει) και να μην ασχολούνται με τον κόσμο του αγώνα. Δεν θα βγουν κερδισμένοι αν επιμείνουν να κάνουν αυτά τα πράγματα, και θα βρεθούν στην δύσκολη θέση να μας συναντούν συχνά με άσχημους για αυτούς όρους». 

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Αστυνομία,  κουκουλοφόροι μπήκαν στο εσωτερικό του κτιρίου που στεγάζει τις εφημερίδες, ανέβηκαν στα γραφεία, όπου πέταξαν μπογιές, έγραψαν συνθήματα και προκάλεσαν φθορές. Στη συνέχεια έριξαν φέιγ βολάν και τράπηκαν σε φυγή.   

Η αστυνομία δεν προχώρησε σε προσαγωγή.