22/10/2021

Το κλίμα αλλάζει! Ευτυχώς

Φυσικά, δεν εννοώ ότι είμαι ευτυχής για την κλιματική αλλαγή που επιφέρει όλες αυτές τις δυσάρεστες συνέπειες σε κάθε σημείο του πλανήτη μας. Είμαι όμως ευτυχής και αισιόδοξος γιατί αλλάζει το κλίμα στις αντιδράσεις των ανθρώπων απέναντι στην Κλιματική Αλλαγή.

Είμαι αισιόδοξος γιατί επιτέλους οι άνθρωποι σηκώνονται από τον καναπέ τους, ενεργοποιούνται και απαιτούν από τον εαυτό τους και τις πολιτικές τους ηγεσίες, την άμεση λήψη μέτρων.

Είμαι αισιόδοξος γιατί αναδεικνύεται η αξία της ατομικής ευθύνης, ολοένα και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι κάθε μικρή θετική κίνησή μας έχει σημασία και πολλαπλασιαστική αξία.

Είμαι αισιόδοξος γιατί τα νέα παιδιά ευαισθητοποιούνται για το Κλίμα και βγαίνουν στους δρόμους απαιτώντας μέτρα για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον.

Είμαι αισιόδοξος γιατί τα επιχειρηματικά μοντέλα αρχίζουν να λαμβάνουν υπόψη τους τον θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, θεωρώντας τον ως ορθή και κερδοφόρα επιχειρηματική πρακτική, εγκαταλείποντας την αρχή ¨τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους¨.

Είμαι αισιόδοξος γιατί πια δε με κοιτούν περίεργα όταν μπαίνω στο supermarket κρατώντας σακούλες πολλαπλών χρήσεων, ούτε όταν δίνω την κούπα μου για να μου ετοιμάσουν καφέ στα takeaway καταστήματα.

Είμαι αισιόδοξος γιατί η Ενεργειακή Εξοικονόμηση μπαίνει ολοένα και περισσότερο στο λεξιλόγιο, στην κουλτούρα και στην καθημερινή πρακτική μας, ατομική και εταιρική.

Είμαι αισιόδοξος γιατί ανθίζει γύρω μας μια κουλτούρα ανάπτυξης της Καινοτομίας και της νέας Τεχνολογίας και της αξιοποίησης τους για το καλό του Ανθρώπου.

Είμαι αισιόδοξος γιατί προωθείται δυναμικά η παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές με προσεκτικά και λελογισμένα βήματα.

Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα, όλο και περισσότεροι, θα κυκλοφορούμε με αυτοκίνητα μηδενικών ρύπων που θα φορτίζουν με ηλεκτρική ενέργεια που θα προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές.

Είμαι αισιόδοξος γιατί από ουραγοί στην Ευρώπη στην προστασία του περιβάλλοντος και πρωτοπόροι στην συλλογή προστίμων, τολμάμε πλέον να ονειρευόμαστε ένα καθαρότερο περιβάλλον και να δημιουργούμε δομές, όπως το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, οι οποίες θα δημιουργήσουν καλές συμπεριφορές.

Είμαι αισιόδοξος γιατί συναντώ κι άλλους αισιόδοξους, για αυτήν την ενεργειακή μετάβαση, ανθρώπους γύρω μου, αποφασισμένους να γίνουν, με το παράδειγμά τους, πολλαπλασιαστές καλών πρακτικών.