20/01/2022

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει βοήθεια 4,5 εκατ. για τις καταστροφές στην Κρήτη

Το «πράσινο φως» έδωσε σήμερα, Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,  για την εκταμίευση 4,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, για την αποκατάσταση των ζημιών από τη κακοκαιρία του Φεβρουαρίου στη δυτική Κρήτη

Θυμίζουμε ότι μεταξύ 23 και 26 Φεβρουαρίου 2019, εξαιρετικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες έπληξαν την Κρήτη, ειδικά το δυτικό τμήμα του νησιού. Οι πλημμύρες και κατολισθήσεις προκάλεσαν απώλειες ανθρώπινων ζωών και είχαν καταστροφικές συνέπειες για τις υποδομές και την οικονομική δραστηριότητα, ιδιαίτερα τους δρόμους και τη γεωργία.

Μετά την έγκριση της πρότασης από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, η Ελλάδα θα λάβει 4.552.517 ευρώ σε συνολική οικονομική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της προκαταβολής ύψους 10% (455.252 ευρώ) που έχει ήδη καταβληθεί, με κύριο στόχο την ενίσχυση της προσπάθειας αποκατάστασης του οδικού δικτύου και των επιχειρήσεων καθαρισμού.

Το σχέδιο έκθεσης, εισηγήτριας της οποίας ήταν η Εύα Καϊλή από τους σοσιαλιστές, εγκρίθηκε με 669 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 17 αποχές.

Τα χρήματα του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση ζημιών και την κάλυψη μέρους του κόστους των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, της προσωρινής στέγασης, του καθαρισμού και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, ώστε να ελαφρυνθεί το οικονομικό βάρος που καλούνται να αναλάβουν οι εθνικές αρχές μετά από φυσικές καταστροφές.