30/09/2020

Το επιβλητικό Μεσαιωνικό καστροχώρι της Χίου που μοιάζει με λαβύρινθο

Σάββατο, 6 Ιουνίου 2020, 10:31

Το επιβλητικό Μεσαιωνικό καστροχώρι της Χίου που μοιάζει με λαβύρινθο

Οι Ολύμποι, μεσαιωνικό χωριό στη Νότια Χίο, σε απόσταση 32,5 χλμ από την Χώρα, είναι ένα από τα ωραιότερα Μαστιχοχώρια και διατηρεί αναλλοίωτη τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική του.

Το χωριό κατασκευάστηκε κατά τα πρότυπα των χωριών-κάστρων της Χίου, δημιούργημα της ανάγκης που επέβαλαν οι συχνές επιδρομές των πειρατών, η καλύτερη εκμετάλλευση της μαστίχας και ο έλεγχος των κατοίκων. Στη μέση του οικισμού υπάρχει ο κεντρικός αμυντικός πύργος ύψους 20μ, μία μικρή πλατεία και γύρω εξελίσσεται ο οικισμός ως συμπαγές συγκρότημα, που περιβάλλεται από τείχος, που σχηματίζουν οι εξωτερικοί συνεχόμενοι τοίχοι των ακραίων σπιτιών και σε κάθε γωνιά του έχει έναν οχυρωματικό πυργίσκο.

 

 

Η είσοδος γινόταν μόνο από την σιδερένια καστρόπορτα. Οι δρόμοι του οικισμού είναι στενοί και συνδέονται με την πλατεία του κεντρικού πύργου. Κατά διαστήματα σκεπάζονται από βότες, που υποστηρίζουν δωμάτια και από εγκάρσια τόξα για την αντιστήριξη των θόλων των σπιτιών. Αξίζει να επισκεφτείτε την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με το ξυλόγλυπτο τέμπλο, αξιόλογο δείγμα της τέχνης του 18ου αιώνα, καθώς και την Τράπεζα των Ολύμπων, ένα διώροφο κτίριο με μακρόστενες αίθουσες που σώζεται από τον Μεσαίωνα σε καλή κατάσταση. Κοντά στο χωριό βρίσκεται το σπηλαιοβάραθρο των Ολύμπων με αξιόλογο φυσικό διάκοσμο από σταλακτίτες, καθώς και η παραλία “Αγία Δύναμη” μία από τις ωραιότερες παραλίες της Χίου με γαλαζοπράσινα νερά.

Το μεσαιωνικό χωριό των Ολύμπων σας περιμένει να το ανακαλύψετε περπατώντας στα δαιδαλώδη πέτρινα σοκάκια του με τις ωραίες καμάρες που θα σας ταξιδέψουν σε άλλες εποχές. 

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 6 Ιουνίου 2020, 10:35