20/10/2021

Το δάσος Στενής στην Εύβοια και τα άλλα 18 του δικτύου Natura μέσα από φωτογραφίες

Οικολογική καταστροφή συντελείται από την Τρίτη στην Εύβοια, καθώς η φωτιά κατακαίει συμπαγές πευκοδάσος Natura, το δάσος Στενή, που αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής.

Πρόκειται για δάσος στη Δίρφη, ένα από τα 19 αισθητικά δάση που έχουμε στη χώρα μας και αποτελεί προστατευόμενη τοποθεσία του δικτύου Natura 2000. Η θέση που καίγεται είναι κοντά στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής Αγριλίτσα-Καταβόθρα-Καλαμάκι και ανάμεσα στα χωριά Σταυρό και Κοντοδεσπότι. Ποια είναι τα υπόλοιπα δάση της χώρας, όμως, που ανήκουν στο εν λόγω δίκτυο; 

Τα Αισθητικά Δάση έχουν θεσμοθετηθεί βάσει της δασικής νομοθεσίας και περιλαμβάνουν δασικά τοπία με ιδιαίτερο αισθητικό και οικολογικό ενδιαφέρον, που έχουν σκοπό εκτός από την προστασία της φύσης να δώσουν την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει και να απολαύσει το φυσικό περιβάλλον με διάφορες δραστηριότητες αναψυχής.

Ως Αισθητικά Δάση έχουν χαρακτηριστεί 19 περιοχές, με συνολική έκταση 32.506 εκτάρια. Σύμφωνα με τα ψηφιοποιημένα όρια, η συνολική χερσαία έκταση των Αισθητικών Δασών αντιστοιχεί στο 0,24% της έκτασης της χώρας. Το θαλάσσιο τμήμα τους καταλαμβάνει έκταση ίση με 9,8 εκτάρια. 

 

Αυτά είναι τα 19 δάση που περιλαμβάνονται στο δίκτυο Natura:

 

Φοινικόδασος Βάι Λασιθίου

Αγ. Γεωργίου – Καραϊσκάκη Καρδίτσας

Δάσος Εθνικής Ανεξαρτησίας Καλαβρύτων Αχαϊας