21/10/2021

Τούρκοι πρώην δικαστές έχασαν τα δύο παιδιά τους στο Αιγαίο

Την ιστορία ενός ζευγαριού Τούρκων δικαστών, των Φατμά και Νασίρ Ισίκ, που έχασαν τα παιδιά τους στο Αιγαίο ενώ προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τις διώξεις του Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, παρουσιάζει σε ρεπορτάζ του το Euronews.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πλήρωσαν 7.000 ευρώ στα κυκλώματα των διακινητών στο Αιγαίο- όμως τα δύο μικρά παιδιά τους πνίγηκαν τα ξημερώματα της 27ης Σεπτεμβρίου στο ναυάγιο των Οινουσσών. Συνολικά στο ναυάγιο έχασαν τη ζωή τους πέντε παιδιά και δύο γυναίκες, όταν η βάρκα τους ανετράπη.

 

 

Οι επιζώντες της τραγωδίας κατέθεσαν αιτήσεις για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα. Το κουρδικής καταγωγής ζευγάρι των πρώην δικαστών περιέγραψε στην κάμερα του Euronews τις στιγμές που έζησε: «Ήταν πολύ τρομακτικό. Η θάλασσα ήταν πολύ σκοτεινή τα παιδιά μας έφυγαν από τα χέρια μας και πέθαναν», λέει η Φατμά Ισίκ. «Τα παιδιά δεν ήταν πουθενά. Μια δύο φορές κολύμπησα γύρω από τη βάρκα. Δεν μπορούσα να βρω τα παιδιά. Πιαστήκαμε από τη βάρκα. Ήμασταν σε κατάσταση σοκ» αναφέρει ο σύζυγός της.

Η Φατμά Ισίκ συνελήφθη τρεις φορές μετά το πραξικόπημα. Καταδικάστηκε σε 7,5 χρόνια κάθειρξης για σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν. Πέρασε μια εγκυμοσύνη πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Σε ανάλογη θέση έχουν βρεθεί περίπου 4.500 χιλιάδες Τούρκοι δικαστές, οι οποίοι απολύθηκαν απολύθηκαν ή φυλακίστηκαν μετά το πραξικόπημα. Για την οικογένεια Ισίκ δεν υπήρχε άλλος δρόμος παρά μόνο εκείνος της προσφυγιάς.

«Δεν μπορούσαμε να ζήσουμε, να βρούμε δουλειά, φοβόμασταν μήπως συλληφθούμε γι αυτό κάναμε το ταξίδι. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σκεφτόμουν τον μικρό Αϊλάν. Σκεφτόμουν μήπως πάθαιναν το ίδιο και τα δικά μου παιδιά. Δυστυχώς είχαν την ίδια τύχη. Εύχομαι να μην πεθάνουν άλλα παιδιά», λέει η Φατμά Ισίκ.