07/12/2021

Τεράστιο παγόβουνο αποσπάστηκε από την Ανταρκτική

Τεράστιο μπλοκ πάγου μεγαλύτερο από 1.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα έχει αποσπασθεί από την περιοχή Amery στην Ανταρκτική. Πάντως, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αποκοπή αυτού του παγόβουνου, που ονομάζεται D28, δεν οφείλεται στην αλλαγή του κλίματος.

Το παγόβουνο που έχει το μέγεθος των Γκραν Κανάρια και έχει αποσπασθεί από το ράφι πάγου Amery στην Ανταρκτική, αποτελεί γεγονός που από καιρό περίμεναν οι επιστήμονες. Το παγόβουνο, που ονομάστηκε D28, καταγράφηκε από το δορυφορικό σύστημα Sentinel-1 της ΕΕ.

Το προηγούμενο ανάλογο γεγονός της απόσπασης τεράστιου παγόβουνου, είχε συμβεί στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ανακοίνωσε η NASA και άλλοι εμπειρογνώμονες, όταν έσπασε μπλοκ περίπου 9.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Το μπλοκ που αποσπάται παίρνει τον χαρακτηρισμό “χαλαρό δόντι” από τους επιστήμονες που παρακολουθούν τους παγετώνες, όταν τμήμα πάγου που έχει βρεθεί στη διαδικασία απομάκρυνσης από τον κύριο όγκο για περισσότερα από 10 χρόνια, δημιουργώντας το οδοντωτό σχήμα που προέρχεται και το ψευδώνυμό του.

Η Helen Fricker από το Ίδρυμα Ωκεανογραφίας Scripps δήλωσε στο Βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC ότι το τελευταίο γεγονός της γέννησης δεν οφείλεται στην αλλαγή του κλίματος.

“Ενώ υπάρχουν πολλά που πρέπει να ανησυχούν στην Ανταρκτική, δεν υπάρχει λόγος για συναγερμό ακόμα για αυτό το συγκεκριμένο μεγάλο πάγο”, δήλωσε η Fricker.

Πληροφορίες από Deutsche Welle |