21/10/2021

Τα απρόοπτα των Θεοφανείων – Ο ιερέας που βούτηξε στο νερό και ο ναυαγοσώστης που έσπευσε για βοήθεια

Με λαμπρότητα τιμήθηκε και φέτος η γιορτή των Θεοφανείων σε ολόκληρη την χώρα παρά τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που ωστόσο δεν φαίνεται να πτόησαν αρκετούς πολίτες που βούτηξαν στο νερό για να πιάσουν τον σταυρό αψηφώντας την παγωνιά.

Όπως όμως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, από την γιορτή δεν έλειψαν τα ευτράπελα. Χαρακτηριστικό είναι πως σύμφωνα με το kamena-voyrla-news.blogspot.com, στο χωριό «Καινούργιο» Φθιώτιδας, ο τοπικός εφημέριος, Ιωάννης Ελευθερίου (κατά κόσμο Παπα-Γιάννης) αναγκάστηκε να βουτήξει στα νερά όπως προβλέπει το έθιμο, αφού είδε πως εξαιτίας του κρύου κανείς δεν τολμούσε να πέσει.

 

Τα απρόοπτα δεν έλειψαν και κατά την τελετή ρίψης του σταυρού στα νερά του Ενετικού Λιμανιού, στο πλαίσιο του καθιερωμένου εορτασμού των Θεοφανείων και του Αγιασμού των υδάτων που ακολούθησε.

Όπως αναφέρει το zarpanews.gr, στην προσπάθειά του ένας από τους θαρραλέους άνδρες που θα βούταγαν στα νερά για να πιάσουν τον σταυρό κινδύνεψε λόγω των θυελλωδών ανέμων και της βαριάς κακοκαιρίας.

 

 

Ωστόσο, χάρη στην επέμβαση των μελών της Εθελοντικής Ναυαγοσωστικής Μονάδας του Ναυτικού Ομίλου Χανίων, που για μια ακόμη χρονιά βρέθηκαν για το φόβο των Ιουδαίων στο Λιμάνι, δεν αντιμετώπισε πρόβλημα και βγήκε κανονικά στη στεριά.

Τα μεγάλα κύματα, τους θυελλώδεις ανέμους και την θερμοκρασία που ήταν λίγο πιο πάνω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου αγνόησαν και τρεις άνδρες στην Χίο, οι οποίοι με περίσσια θέληση έπεσαν στα φουρτουνιασμένα νερά του κεντρικού λιμένα της Χίου, λαμβάνοντας την ευχή του Μητροπολίτη Χίου αλλά και των παρισταμένων.

Σύμφωνα με το politischios.gr, νωρίτερα, από τον Καθαγιασμό των υδάτων τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Βικτώρων της πόλης της Χίου, παρουσία των αρχών του νησιού αλλά και δεκάδων πιστών.

 

 

Απρόοπτο εν μέσω κακοκαιρίας, κατά τον Αγιασμό των υδάτων σημειώθηκε και στη Σκάλα Κεφαλονιάς.

Την ώρα που ο ιερέας και οι πιστοί πλησίασαν στη θάλασσα, ο αέρας έριξε κάτω τον ιερέα, που προσπαθούσε να ρίξει τον σταυρό στο νερό.

Με τη βοήθεια των πιστών σηκώθηκε και έριξε στη θάλασσα τον σταυρό, που ήταν δεμένος με σχοινί λόγω της κακοκαιρίας, με τη δεύτερη προσπάθεια.

 

 

Στην Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρει το thestival.gr, τον σταυρό έπιασε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο 36χρονος, Μιχάλης Αποστολίδης, ο οποίος βούτηξε για 16η χρονιά. Στην άκρη βρίσκονταν διασώστες καθώς το κρύο ήταν τσουχτερό.