26/10/2021

«Σύννεφα» στο Κτηματολόγιο: Συνάντηση Χατζηδάκη με εκπροσώπους ιδιοκτητών ακινήτων

Ζητήματα που σχετίζονται με την εκπόνηση του Κτηματολογίου αναμένεται να συζητηθούν σε συνάντηση που θα έχει εντός της εβδομάδας ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, με εκπροσώπους ιδιοκτητών ακινήτων:

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Χατζηδάκης επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτο Παραδιά και συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες συνάντηση παρουσία και του αρμόδιου υφυπουργού Δημήτρη Οικονόμου, προκειμένου να συζητηθούν όλα τα ζητήματα που θέτουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ΕΡΤ, τεχνικοί του κλάδου και Μέσα Ενημέρωσης κάνουν λόγο για ενδεχόμενο διακοπής της υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο σε περίπτωση που οι ανάδοχοι προχωρήσουν από τον επόμενο μήνα σε κλείσιμο των γραφείων ενημέρωσης.

Σημειώνεται πως για τους Νομούς Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ακινήτων λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου. Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, επικαλούμενη πληροφορίες, η προσέλευση ιδιοκτητών όπως και σε όλη την Ελλάδα, δεν ήταν η αναμενόμενη. Βάσει του προσφάτου νόμου, ο υπουργός Περιβάλλοντος έχει τη δυνατότητα χορήγησης έως και 6μηνης παράτασης ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής.

Όπως αναφερόταν σε πρόσφατο δημοσίευμα των «Νέων», τουλάχιστον 15.000 ιδιοκτήτες ακινήτων κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους, αφού τυπικά μπορεί ανά πάσα στιγμή να αρχίσει η διαδικασία για να περιέλθει στο Δημόσιο. Τα ακίνητα αυτά βρίσκονται σε 35 περιοχές της χώρας, οι οποίες – σύμφωνα με τα «Νέα»: «εξαιρέθηκαν τόσο από τις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης (τον Δεκέμβριο του 2018) αλλά και από την οριζόντια παράταση έως το 2020 που προβλέπει διάταξη την οποία ενέταξε στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης». Όπως αναφέρει η εφημερίδα, πρόκειται για 21 περιοχές για τις οποίες η προθεσμία έληγε το 2017 και 14 περιοχές για τις οποίες η προθεσμία έληξε μεταξύ 2 Οκτωβρίου και 19 Νοεμβρίου 2018. 

Από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος, ανακοινώθηκε πως η διάταξη για το Κτηματολόγιο του πρόσφατου διυπουργικού νόμου, στην οποίαν αναφερόταν το δημοσίευμα των «Νέων», κινείται «στο πνεύμα και στο γράμμα παλαιότερων διατάξεων ιδιαίτερα δε της πρόσφατης ρύθμισης στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που υιοθέτησε πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

«Εν πάση περιπτώσει, το Υπουργείο είναι έτοιμο να συζητήσει όλα τα σχετικά θέματα με τους ενδιαφερόμενους» τονιζόταν σχετικά.