23/01/2022

Συνεχίζεται η δίκη του Noor 1

Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Συνεχίζεται από το πρωί στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά η δίκη για τη μεταφορά 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο Noor 1, λίγες ώρες μετά τη λήξη του συναγερμού με τον κατηγορούμενο, κρατούμενο στη Β πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, όπου είχε παρουσιαστεί ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού.

Μετά τη διαπίστωση πως τα τεστ των κρατουμένων ήταν αρνητικά στον COVID-19, η δίκη συνεχίζεται κανονικά από το πρωί.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με την απολογία του Τούρκου κατηγορούμενου Εξακάλ Βολκάν, που χρησιμοποιήθηκε ως διερμηνέας του νεκρού Τούρκου Σερχάν Μπασκάλ (σ.σ. ένας από τους εννέα νεκρούς που σχετίζονται με την υπόθεση του Noor 1).

Ο Μπασκάλ μαζί με τρεις Τούρκους είχαν συλληφθεί επ’ αυτοφώρω σε αποθήκη στο Κορωπί, όπου βρέθηκε σχεδόν ένας τόνος από το φορτίο της ηρωίνης του Noor 1.

Με τον Μπασκάλ είχε συναντηθεί στην καντίνα τελωνείου. Του είχε πει πως θα έφτιαχνε μια εταιρεία για τη μεταφορά οικοδομικών υλικών από την Ελλάδα στην Ευρώπη και τον ήθελε ως διερμηνέα για 15 ημέρες με 50 ευρώ την ημέρα.

Και αυτός αναφέρθηκε στον πρωταγωνιστικό ρόλο του… νεκρού Μπασκάλ, όπως είχαν υποστηρίξει στις δικές τους απολογίες προχθές Τρίτη και οι τρεις Τούρκοι συγκατηγορούμενοί του, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Έπεσε σε αντιφάσεις

Όμως προέκυψαν αντιφάσεις σε σχέση με όσα είχε πει ο κατηγορούμενος στην ανάκριση, προκαλώντας την παρέμβαση της προέδρου του δικαστηρίου Μαρίας Κουφούδη.

Πρόεδρος: Κάποιος δεν λέει την αλήθεια ή δεν λέει όλη την αλήθεια… Άλλα είπατε στην Ανάκριση. Όλη η συμφωνία είχε γίνει με τον Μεντίν, είχατε πει. Τώρα μας λέτε για τον Μπασκάλ. «Εγώ δεν είχα απευθείας επαφή με τον Μπασκάλ» είχατε πει στην ανάκριση.

Βολκάν: Είχα πρόβλημα με τον δικηγόρο. Τέσσερις μήνες δεν μου είχε φέρει τίποτα να διαβάσω.

Πρόεδρος: Όλα αναιρούνται όσα είπατε στην ανάκριση. Όλοι σας έρχεστε και λέτε διαφορετικά πράγματα.

Διαβάστε τι είπε στη σημερινή κατάθεση: «Ο Μπασκάλ έδινε εντολές στον Μεντίν για τις περιοχές που θα πάμε για να δούμε αποθήκες στο Κορωπί».

Ο κατηγορούμενος είπε άλλα σε σχέση με όσα είχε υποστηρίξει στην απολογία του ο συγκατηγορούμενος του Μεντίν, όπως παρατήρησε η πρόεδρος του δικαστηρίου, ως προς την αποθήκη που βρέθηκαν τα ναρκωτικά.

Όπως είπε, ο Μεντίν νοίκιασε την αποθήκη από τον ιδιοκτήτη, χωρίς την παρουσία του Μπασκάλ. Ο Μεντίν έδωσε 2.000 ευρώ για την ενοικίαση της αποθήκης, αφού είχε τηλεφωνήσει με τον Μπασκάλ.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο συγκατηγορούμενος του Μεντίν, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν έδωσε 2.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη της αποθήκης.

«Άρα ο ένας από τους δύο λέει ψέματα ή μπορεί να λένε ψέματα και οι δύο» παρατήρησε η πρόεδρος του δικαστηρίου.

Η δίκη συνεχίζεται με την απολογία του κατηγορούμενου.