23/10/2021

Συναγερμός στις φυλακές μετά τις δύο επιθέσεις σε στελέχη του Κορυδαλλού

Εντονη ανησυχία και προβληματισμό έχουν προκαλέσει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οι δύο επιθέσεις που έγιναν μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών, με στόχο στελέχη των φυλακών Κορυδαλλού.

Αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι οι Αρχές βρίσκονται σε συναγερμό, καθώς φοβούνται τυχόν νέες καταδρομικές ενέργειες σε βάρος στελεχών που είναι επιφορτισμένα με τη διαχείριση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων.

Την περασμένη Δευτέρα άγνωστοι έκαψαν το αυτοκίνητο της διευθύντριας της ψυχιατρικής κλινικής του Κορυδαλλού, ενώ χθες Πέμπτη έκρηξη σημειώθηκε στο αυτοκίνητο του διοικητή της Εξωτερικής Φρουράς της ίδιας φυλακής. Και στις δύο περιπτώσεις, οι δράστες γνώριζαν τα σπίτια των στελεχών του Κορυδαλλού και επέλεξαν να κάψουν τα παρκαρισμένα αυτοκίνητά τους.

Η στοχοποίηση του διοικητή της Εξωτερικής Φρουράς μπορεί να συνδέεται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, με την αυστηροποίηση των ελέγχων στις πύλες εισόδου της φυλακής και με τους ελέγχους που πραγματοποιεί σε όλους τους χώρους η Ομάδα Αντιμετώπισης Εκνομων Ενεργειών. Πρόκειται για τη νέα ομάδα, με βαρύ οπλισμό, που ιδρύθηκε για να ελέγχει κελιά, κυρίως για τον εντοπισμό κινητών τηλεφώνων, αιχμηρών αντικειμένων, ναρκωτικών και διαφόρων ηλεκτρονικών συσκευών.

Τόσο οι έλεγχοι στην πύλη όσο και η λειτουργία της Ομάδας Αντιμετώπισης Εκνομων Ενεργειών ελέγχονται από τον επικεφαλής αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. που έγινε τα ξημερώματα της Πέμπτης στόχος επίθεσης. Οσον αφορά στον εμπρησμό του αυτοκινήτου της διευθύντριας της ψυχιατρικής κλινικής, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί να συνδέεται με τυχόν μετακινήσεις κρατουμένων από το ψυχιατρείο. Και για τις δύο περιπτώσεις, πάντως, οι έρευνες βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο.

Οι δύο επιθέσεις σήμαναν συναγερμό στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπό το φόβο νέων επιθέσεων έχουν ήδη δοθεί εντολές για αυξημένα μέτρα ασφαλείας στις εξωτερικές φρουρές των φυλακών.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι καλούνται να παίρνουν αυξημένα μέτρα αυτοπροστασίας και να βρίσκονται σε εγρήγορση. Στο μεταξύ, η Ασφάλεια Αττικής συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών, οι οποίοι φαίνεται πάντως ότι πήραν όλα τα «μέτρα» προκειμένου να μην αφήσουν πίσω τους ίχνη.

Υπενθυμίζεται ότι χθες σημειώθηκαν και δύο επιθέσεις με στόχο καφετέρια που ανήκει σε συγγενή βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Κηφισιά και στην είσοδο πολυκατοικίας όπου ζει με την οικογένειά του δημοσιογράφος στην περιοχή της Καλογρέζας.