26/10/2021

Συναγερμός στις ελληνικές αρχές μετά τον φόνο του Σολεϊμανί

Συναγερμός έχει σημάνει και στις ελληνικές Αρχές μετά τη χθεσινή δολοφονία του Ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σολεϊμανί, στη Βαγδάτη από αμερικανικό πύραυλο. 

Στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη για την εντατικοποίηση των μέτρων ασφαλείας, υπό τον φόβο τρομοκρατικής επίθεσης – απάντησης σε στόχο αμερικανικού ή ισραηλινού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε εντολή για αύξηση των περιπολιών γύρω από συγκεκριμένους πιθανούς στόχους, ενώ οι πρεσβείες ΗΠΑ και Ισραήλ βρίσκονται ούτως ή άλλως σε καθεστώς αυξημένης προστασίας από Έλληνες αστυνομικούς εξωτερικά και πράκτορες των υπηρεσιών ασφαλείας των δύο χωρών εσωτερικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε εντολή για έλεγχο κάθε ατόμου, αυτοκινήτου και μηχανής που μπορεί να κριθούν «ύποπτα» και κινούνται σε κοντινή απόσταση. Ανάλογο «πλέγμα ασφαλείας» έχει στηθεί και γύρω από τις κατοικίες των πρέσβεων ΗΠΑ και Ισραήλ και άλλων υψηλόβαθμων διπλωματών από τις δύο αυτές χώρες. Επί τάπητος τέθηκαν και τα μέτρα ασφαλείας γύρω από εταιρείες -κάποιες εκ των οποίων κολοσσοί- αμερικανικών ή ισραηλινών συμφερόντων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν δυνητικό στόχο. Ιδίως τις νυχτερινές ώρες αναμένεται εντατικοποίηση των περιπολιών πέριξ αυτών, τόσο από εποχούμενους όσο κι από πεζούς αστυνομικούς.

Τέλος, «φωτιά» έχει πάρει το πληροφοριακό δίκτυο ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για τη συλλογή στοιχείων και την αποτροπή τυχόν τρομοκρατικής επίθεσης – απάντησης στη δολοφονία του στρατηγού Σολεϊμανί. Όσον αφορά τυχόν πορείες διαμαρτυρίας, σε τέτοιο ενδεχόμενο θα στηθεί φραγμός ασφαλείας γύρω από τις δύο πρεσβείες.