[current-date]

Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ.: Ο «πόλεμος» της ταράτσας, ο «Αίαντας» και τα drones

Ελικόπτερα, drones, υδροφόρα οχήματα (γνωστά ως «Αίαντες») και χιλιάδες αστυνομικοί, φανεροί και κρυφοί, επιστρατεύονται για την περιφρούρηση των πορειών και των συγκεντρώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Η φετινή επέτειος χαρακτηρίζεται ως «ιδιαίτερη» από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., κυρίως λόγω του «ηλεκτρισμένου» κλίματος στα πανεπιστήμια (λόγω της αλλαγής της νομοθεσίας για το άσυλο) και στα Εξάρχεια (λόγω των εκκενώσεων υπό κατάληψη κτιρίων.

Η Αστυνομία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Τα φετινά μέτρα ασφαλείας θα είναι τα πιο αυστηρά των τελευταίων ετών, με περισσότερους από 5.000 αστυνομικούς κάθε υπηρεσίας στους δρόμους. 

Το βάρος πέφτει στους άνδρες της Ασφάλειας που ήδη επιτηρούν το Πολυτεχνείο, την ΑΣΟΕΕ, τη Νομική κι άλλες μεγάλες πανεπιστημιακές σχολές σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, στις διμοιρίες ΜΑΤ και ΥΜΕΤ που σηκώνουν το βάρος της καταστολής των επεισοδίων και τη νεοσύστατη Ομάδα «Δράση» (σ.σ. η νέα «ΔΕΛΤΑ»). Οι Αρχές φοβούνται τυχόν προσπάθεια κατάληψης σε πανεπιστημιακό ίδρυμα και γι’ αυτό υπάρχει ειδικός σχεδιασμός για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Από αέρος θα υπάρχει επιτήρηση τόσο από το ελικόπτερο της Αστυνομίας όσο και από drones, υπό τον φόβο επεισοδίων από ταράτσες. Το γεγονός ότι οι ομάδες κουκουλοφόρων μπορεί να μην επιλέξουν ως «ορμητήριο» το Πολυτεχνείο, υπό το φόβο εφόδου της ΕΛ.ΑΣ., αυξάνει τις πιθανότητες, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, να καταφύγουν σε ταράτσες.

Στους δρόμους θα δούμε ξανά και τους «Αίαντες», τα ειδικά οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. που μπορούν να εκτοξεύσουν νερό με πολύ μεγάλη πίεση. Τους «Αίαντες» τους είχαμε δει και πέρυσι και μάλιστα ακριβώς έξω από την κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου, στην οδό Πατησίων στα Εξάρχεια.

Οι εκκενώσεις υπό κατάληψη κτιρίων, η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα και γενικότερα η αλλαγή στάσης της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια, έχουν προκαλέσει έντονες διεργασίες σε ομάδες των Εξαρχείων. Και αυτό είναι κάτι που δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους αξιωματικούς που είναι επιφορτισμένοι με τον σχεδιασμό των μέτρων τάξης.

«Η απάντηση στην κρατική βία είναι η βία, η ανακατάληψη των εκκενωμένων καταλήψεων είναι μία από τις προτεραιότητές μας και οι επιθέσεις θα συνεχιστούν μέχρι οι μπάτσοι να φύγουν από τις γειτονιές μας», διαμηνύουν με κείμενο τους στη γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου αναρχικές ομάδες των Εξαρχείων.

Οι φόβοι

Οι Έλληνες αντιεξουσιαστές έχουν απευθύνει κάλεσμα σε ομοϊδεάτες τους από χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο κ.ά.), κάτι που βέβαια δεν προξενεί εντύπωση στην ΕΛ.ΑΣ. καθώς ουκ ολίγες φορές έχουν γίνει συλλήψεις και προσαγωγές κουκουλοφόρων από το εξωτερικό. Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για την πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου θα σχηματιστεί φραγμός από τουλάχιστον 15 κλούβες των ΜΑΤ προκειμένου να μην μπορεί κανείς να πλησιάσει.

Έντονη ανησυχία υπάρχει και για καταδρομική επίθεση σε Αστυνομικό Τμήμα εκτός του κέντρου των Αθηνών. Η οργάνωση «Μηδενιστική Ταξιαρχία», σε κείμενο με το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με βόμβες μολότοφ στο Α.Τ. Πεντέλης, απευθύνει παρακινεί σε επιθέσεις εναντίον αστυνομικών στόχων και πέραν του κέντρου των Αθηνών: «Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να εξαπλώσουμε τη σύγκρουση έξω από τα Εξάρχεια και το κέντρο της Αθήνας γενικά. Αυτή τη στιγμή, τα Εξάρχεια είναι το επίκεντρο της προσοχής και της ”ασφάλειας”, και πιστεύουμε ότι συγκεντρώνοντας τις επιθέσεις και τις συγκρούσεις σε ένα μόνο μέρος της πόλης μόνο αρνητικές επιπτώσεις θα έχει παρά θετικές».