25/01/2022

Στη Σαουδική Αραβία ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ έφτασε τη Δευτέρα στη Σαουδική Αραβία, σε μια αιφνιδιαστική του επίσκεψη, ενώ σιγοβράζουν οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν και με τη Ρωσία να αυξάνει την επιρροή της στην Μέση Ανατολή.

Σε μια επίσκεψη που σκοπεύει εν μέρει να διαβεβαιώσει το Ριάντ για τις διμερείς σχέσεις, ο Έσπερ θα συναντηθεί με τον βασιλιά Σαλμάν και τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν – ντε φάκτο ηγέτη της χώρας – στο πρώτο ταξίδι που πραγματοποιεί στον στρατηγικής σημασίας σύμμαχο της Ουάσινγκτον στην Μέση Ανατολή, από τότε που ανέλαβε επικεφαλής του Πενταγώνου το καλοκαίρι.

Η Ουάσινγκτον ενέκρινε στις 11 Οκτωβρίου την αποστολή επιπλέον στρατευμάτων στη Σαουδική Αραβία για να προστατέψει τον κύριο σύμμαχό της στην περιοχή ενάντια στις δράσεις «αποσταθεροποίησης» του Ιράν, όπως καταγγέλουν οι ΗΠΑ.

Παρά την αποστολή αυτή επιπλέον αμερικανικών στρατευμάτων, έχουν εγερθεί ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευση των ΗΠΑ σε συμμάχους της στην περιοχή, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την ξαφνική αποχώρηση αμερικανικών στρατευμάτων από τη βορειοανατολική Συρία, ανοίγοντας την πόρτα στη Ρωσία να αυξήσει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να επιθυμούν να θεωρούνται ως ο επίλεκτος εταίρος στην περιοχή και να τονίζουν πως η Ρωσία δεν είναι τόσο αξιόπιστη, είτε πρόκειται στο επίπεδο εκπαίδευσης είτε στον στρατιωτικό εξοπλισμό που μπορεί η Ουάσινγκτον προσφέρει.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σηματοδότησε την αυξανόμενη επιρροή της Μόσχας στη Μέση Ανατολή κατά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία την περασμένη – την πρώτη για πάνω από μια δεκαετία.