26/10/2021

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών διαβιβάστηκε η ηχογραφημένη συνομιλία Παππά

Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020, 16:01

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών διαβιβάστηκε η ηχογραφημένη συνομιλία Παππά - Μιωνή

Στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Βαγγέλη Ιωαννίδη διαβιβάστηκε από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής ο φάκελος με την ηχογραφημένη συνομιλία του Νίκου Παππά με το Σάμπυ Μιωνή προκειμένου να αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι στην πορεία της υπόθεσης.

Ο κ. Ιωαννίδης, μέσα στα επόμενα 24ωρα θα αποφασίσει σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει και αν θα διατάξει έρευνα για όσα προκύπτουν από την επίμαχη συνομιλία.

Στο φάκελο αυτό πάντως περιλαμβάνεται εκτός από το usb με την ηχογραφημένη συνομιλία Παππά-Μιωνή και το καταγεγραμμένο κείμενο από την απομαγνητοφώνησή της, το έγγραφο που επίσης είχε προσκομίσει ο επιχειρηματίας, τα πρακτικά της 2ήμερης κατάθεσης του Νίκου Παππά τον περασμένο Μάρτιο και τη χθεσινή κατάθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και δήλωση του κ.Παππά.

Η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή διαβίβασε το φάκελο στον εισαγγελέα σύμφωνα με το άρθρο 38 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας βάσει του οποίου «οι ανακριτικοί υπάλληλοι οφείλουν να ανακοινώσουν χωρίς χρονοτριβή στον αρμόδιο εισαγγελέα ο,τιδήποτε πληροφορούνται με κάθε τρόπο για αξιόποινη πράξη που διώκεται αυτεπαγγέλτως. Η ανακοίνωση γίνεται γραπτώς και πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν και αφορούν την αξιόποινη πράξη, τους δράστες και τις αποδείξεις.»

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως προερχόμενες από δικαστικούς κύκλους, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το εν λόγω ηχογραφημένο υλικό και να αξιοποιηθεί εφόσον αφορά υπόθεση οικονομικού εγκλήματος ή διαφθοράς. Και αυτό γιατί ρητά ορίζεται από το άρθρο 14 το ν. 4637/2019, ότι μπορεί να ληφθεί υπόψη  σε πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, εφόσον μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό οι εισαγγελείς. Και βέβαια στις περιπτώσεις που θεωρείται  δικαιολογημένη η χρήση του για την απόδειξη της αλήθειας, η βλάβη που προκαλεί είναι μικρότερη από το επιδιωκόμενο όφελος και δεν προσβάλει την ανθρώπινη αξία.Ωστόσο θα πρέπει να πιστοποιηθεί από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για να διαπιστωθεί η γνησιότητά του. 

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020, 16:09