03/08/2021

Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ. για 4.000 Ευρωπαίους τζιχαντιστές

Λίστα µε περίπου 4.000 τζιχαντιστές  που έχουν ευρωπαϊκά διαβατήρια βρίσκεται στη διάθεση των ελληνικών Αρχών για την αποτροπή εισόδου στη χώρα εξτρεµιστών από τις εµπόλεµες ζώνες της Μέσης Ανατολής.

Οι εξελίξεις στη βόρεια Συρία, ύστερα από την τουρκική εισβολή και τη διάλυση των κουρδικών δυνάµεων που µάχονταν κατά του ISIS, έχει προκαλέσει νέο κύµα ανησυχίας στους Ευρωπαίους αξιωµατούχους. Ο φόβος τους είναι ότι µαχητές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι είναι υπήκοοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα επιχειρήσουν να επιστρέψουν στην Ευρώπη.

Όπως εξηγούν στο «Εθνος της Κυριακής»στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η ανησυχία των Ευρωπαίων έχει εκφραστεί επανειληµµένα προς τους αρµόδιους Ελληνες αξιωµατούχους. Και αυτό διότι η Ελλάδα είναι ένας από τους µεταβατικούς σταθµούς που θα µπορούσαν να χρησιµοποιήσουν οι τζιχαντιστές. Οι ίδιες πηγές ενηµέρωσης εξηγούν την ιδιαιτερότητα της κατάστασης και τον νευραλγικό ρόλο της χώρας µας: «Ασκείται πίεση από τους Ευρωπαίους, διότι οι έλεγχοι στις πρώτες χώρες εισόδου στην Ευρώπη είναι οι πιο σηµαντικοί. Εάν ένας τροµοκράτης καταφέρει να περάσει στην Ελλάδα απαρατήρητος, αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι εισήλθε στην Ευρώπη απαρατήρητος. Ο διαβατηριακός έλεγχος γίνεται στην πρώτη χώρα εισόδου.

Στην περίπτωση που ένας τζιχαντιστής ταξιδέψει από τη χώρα µας σε άλλη χώρα της ΕΕ, πιθανότατα να µην περάσει ξανά από διαβατηριακό έλεγχο, όπως προβλέπεται από τη συνθήκη του Σένγκεν. Σκεφτείτε, λοιπόν, να περάσει κάποιος τζιχαντιστής από την Ελλάδα, η οποία δεν αποτελεί στόχο του Ισλαμικού Κράτους, και στη συνέχεια να χτυπήσει σε κάποιο κράτος της ΕΕ». Μέχρι στιγµής στις λίστες των ευρωπαϊκών Αρχών υπάρχουν περίπου 4.000 ονόµατα µαχητών µε ευρωπαϊκά διαβατήρια, τα οποία σε περίπτωση που χρησιµοποιηθούν σε οποιοδήποτε σηµείο ελέγχου θα «χτυπήσουν» στα ηλεκτρονικά συστήµατα και θα σηµάνει συναγερµός. Πρόκειται για µετανάστες δεύτερης γενιάς από τη Γαλλία, τη Γερµανία, το Ηνωµένο Βασίλειο και άλλες χώρες, οι οποίοι έχουν «ρίζες» στις χώρες αυτές.

Σηµειώνεται, ωστόσο, ότι ο «επαναπατρισµός» τους δεν συνεπάγεται απαραίτητα τροµοκρατική δράση. Επί παραδείγµατι, ίσως κάποιοι να αποφασίσουν την «κατάπαυση του πυρός». Επίσης, δεν θεωρείται δεδοµένο ότι όλοι οι Ευρωπαίοι τζιχαντιστές που θα θελήσουν να γυρίσουν πίσω θα διέλθουν από τη χώρα µας. Τα κλιµάκια της Αντιτροµοκρατικής και της ΕΥΠ, πάντως, έχουν ενισχυθεί σε προσωπικό εδώ και αρκετούς µήνες, προκειµένου να ενταθούν οι έλεγχοι υπόπτων για τροµοκρατία. Στόχος είναι να εντοπιστούν άτοµα που µπορεί να εισέλθουν στη χώρα είτε µε πλαστά διαβατήρια είτε µε «ελλιπή» ταξιδιωτικά έγγραφα. Για την τελευταία περίπτωση υπάρχει φόβος δήλωσης ψευδών στοιχείων και έτσι οι αστυνοµικοί δείχνουν µεγαλύτερη προσοχή.

Οι Αρχές θεωρούν δεδοµένο ότι ο τροµοκράτης που θα φτάσει από την Τουρκία στην Ελλάδα δεν θα δείξει το ευρωπαϊκό του διαβατήριο, το οποίο θεωρείται «καµένο» (γνωστό στις Αρχές). Η λίστα µε τους «Ευρωπαίους» υπόπτους είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες λίστες µε καταγεγραµµένους τροµοκράτες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από τις διασταυρώσεις στοιχείων η Αντιτροµοκρατική έχει δυνατότητα ενδελεχούς εξέτασης κινητών τηλεφώνων. Υπάρχει δηλαδή εξοπλισµός που µπορεί να φανερώσει το σύνολο των επικοινωνιών του υπόπτου και όλες τις διακλαδώσεις των τηλεφωνηµάτων του. Εάν κριθεί απαραίτητο, µπορεί να γίνει ακόµα και ανάκτηση δεδοµένων που µπορεί να έχουν διαγραφεί από τη συσκευή.

Η Αστυνοµία θέλει να αποτρέψει τη διαδικασία που µπορεί να χρησιµοποιήσουν εξτρεµιστές και περιγράφεται από αστυνοµικές πηγές ως εξής: «Ο ύποπτος φτάνει σε ελληνικό έδαφος ως πρόσφυγας, υποβάλλει αίτηµα για άσυλο, αρχίζει να ζει σε hotspot και ταυτόχρονα αναζητά κυκλώµατα για να του φτιάξουν πλαστό διαβατήριο. Υστερα από την πάροδο αρκετών µηνών, αγοράζει ένα καλό αντίγραφο διαβατηρίου και προσπαθεί να ταξιδέψει στην Ευρώπη. Οταν το αίτηµα ασύλου του εξεταστεί και οι Αρχές τον αναζητούν για να του επιδώσουν το απορριπτικό αποτέλεσµα, έχει ήδη εγκαταλείψει τη χώρα. Η έκδοση πλαστού εγγράφου εντός Σένγκεν είναι πολύ µεγαλύτερο πρόβληµα σε σχέση µε το να προσπαθήσει κάποιος να εισέλθει µε πλαστό έγγραφο σε κράτος-µέλος της ΕΕ».

Το 2015 οι ελληνικές Αρχές είχαν δείξει αντανακλαστικά στην περίπτωση του 25χρονου τροµοκράτη Α.Α., ο οποίος ανατινάχθηκε στο Μπατακλάν. Ο Σύρος είχε φτάσει στη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου 2015 µαζί µε ακόµα 198 µετανάστες που είχαν επιβιβαστεί σε υπερφορτωµένες λέµβους. Σε αντίθεση µε άλλα ευρωπαϊκά κράτη από τα οποία πέρασε στον δρόµο για τη Γαλλία, ο τροµοκράτης καταγράφηκε κανονικά στο σύστηµα EURODAC στο Α.Τ. Λέρου. Την περίοδο της σύλληψής του στη χώρα µας δεν ήταν στις λίστες µε τους υπόπτους για τροµοκρατία και έτσι δεν είχε σηµάνει συναγερµός.

Πηγή: Έθνος της Κυριακής