04/08/2021

Σεισμός άνω των 5 Ρίχτερ στην Αλβανία

Σεισμός μεγέθους 5,6 Ρίχτερ, που ακολουθήθηκε από ένα λίγο μικρότερο μετασεισμό, σημειώθηκε στην Αλβανία το Σάββατο. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας, ήταν ο ισχυρότερος των τελευταίων 20-30 ετών στη χώρα. 

Ο σεισμός σημειώθηκε στο θαλάσσιο χώρο σε απόσταση ενός χιλιομέτρου δυτικά από το Δυρράχιο με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων .

Σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν σε πολλές πόλεις της Αλβανίας, κυρίως στα Τίρανα. Σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας, Ογκέρτα Μαναστίρλιου, 68 άνθρωποι έλαβαν ιατρική βοήθεια για τραύματα στα Τίρανα και το Δυρράχιο. Οι περισσότεροι τραυματίστηκαν ενώ έβγαιναν πανικόβλητοι από τα σπίτια τους. 

 

«Δεν υπάρχουν νεκροί. Έχουμε περισσότερους από 20 ελαφρά τραυματίες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Τραυματίστηκαν από πτώσεις αντικειμένων ή από σοβάδες ή έπαθαν κρίση πανικού», ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Αλμπάνα Κατζάι.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, κάποια σπίτια και άλλα κτίρια έχουν υποστεί ζημιές, αλλά δεν έχουν καταρρεύσει. Λίγο νωρίτερα, τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για 10 κτίρια που κατέρρευσαν σε ένα χωριό κοντά στην πρωτεύουσα.

 

 

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε μια ακτίνα τουλάχιστον 250 χιλιομέτρων: Όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έγινε αισθητός και στην Κέρκυρα. 

 

 

Στα Τίρανα και στο Δυρράχιο πολλά κτίρια εμφάνισαν ρωγμές. Στα σουπερμάρκετ, τα προϊόντα έπεσαν από τα ράφια και σκόρπισαν στο πάτωμα. Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε σταθμευμένα αυτοκίνητα που είχαν υποστεί ζημιές, καθώς έπεσαν επάνω τους τούβλα από την πρόσοψη ενός κτιρίου.

 

 

Στο πανεπιστήμιο, ζημιές έχει υποστεί το κτίριο που στεγάζει το τμήμα Γεωλογίας.

Μέχρι αργά το απόγευμα, οι κάτοικοι των Τιράνων παρέμεναν στους δρόμους. «Φοβάμαι να επιστρέψω στο σπίτι μου γιατί μετά από έναν τόσο ισχυρό σεισμό μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλοι», είπε μια 50χρονη γυναίκα, η Ντρίτα Λότζα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)