01/12/2021

Ρίχνουν τώρα τις ευθύνες στον… νεκρό

Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Σε έναν από τους συνολικά εννέα νεκρούς που εμπλέκονται στη μεταφορά 3,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο “Noor 1”, ρίχνουν την ευθύνη για τη μεταφορά του φορτίου του “λευκού θανάτου” τρεις Τούρκοι κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν σήμερα, Τρίτη, στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά.

Πρόκειται για τον 41χρονο Τούρκο Σερχάν Μπασκάλ ο οποίος είχε συλληφθεί επ’ αυτοφώρω τον Ιούνιο του 2014 στην αποθήκη στο Κορωπί όπου είχε βρεθεί μέρος του φορτίου της ηρωίνης.

Ο Μπασκάλ που θεωρείτο από τις αρχές ως από τους “εγκεφάλους” της διακίνησης των ναρκωτικών, είχε προφυλακιστεί και κρατούνταν στις φυλακές Κορυδαλλού μέχρι το βράδυ της 20ής Ιουλίου 2015. Τότε εσπευσμένα μεταφέρθηκε με συμπτώματα δύσπνοιας στο νοσοκομείο των φυλακών και από εκεί στον Ερυθρό Σταυρό, όπου κατέληξε.

Ο 41χρονος έπασχε από αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση (ALS) και στην προανακριτική απολογία του, την 13η Ιουνίου 2014, είχε υποστηρίξει ότι οι θεράποντες ιατροί τον είχαν προειδοποιήσει ότι του απέμεναν περίπου δύο με τρία έτη ζωής. Όμως άντεξε μόλις ένα χρόνο μέσα στη φυλακή και δεν δικάστηκε ποτέ για τη μεταφορά των ναρκωτικών με το “Noor 1”…

Κατά την  ακροαματική διαδικασία, οι τρεις συμπατριώτες του Τούρκοι που συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω στην αποθήκη με τα ναρκωτικά και είχαν καταδικαστεί σε ισόβια στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, του έριξαν το… μπαλάκι των ευθυνών.

Ο πρώτος Τούρκος που απολογήθηκε Ακ Νεβχάκ, ισχυρίστηκε πως δεν γνωρίζει τίποτα για την υπόθεση μεταφοράς ναρκωτικών.

Υποστήριξε πως θα πήγαινε φαγητό στον φίλο του Μπασκάλ, εργαζόμενο στην αποθήκη όπου και συνελήφθη.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο Νεβχάκ θεωρείται ως συνεργάτης του “εγκεφάλου” της μεταφοράς του φορτίου των ναρκωτικών στο Βέλγιο Οργκάν.

Εξάλλου, ο αδερφός του έχει καταδικαστεί για ανάλογες μεταφορές ναρκωτικών.

Η παρατήρηση της Εισαγγελέως για έναν από τους κατηγορούμενους

Δεύτερος απολογήθηκε ο Ακαμπέι, μόνιμος κάτοικος Βελγίου, ο οποίος είχε έρθει στην Ελλάδα λίγες ημέρες πριν τη μεταφορά του φορτίου του “λευκού θανάτου” τον Ιούνιο του 2014.

Και αυτός συνδέεται με τον Μπασκάλ διότι  η αδερφή του είχε σχέση με αυτόν..

Ο ίδιος είχε έρθει στην Ελλάδα για να πάει η αδερφή του στο Βέλγιο και θα βοηθούσε τον σύντροφο της αδερφής του που αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας και ήταν σε αναπηρικό καροτσάκι.

“Δεν έχω καμία σχέση με την υπόθεση. Όταν ήρθα στην Ελλάδα είχα 15 μηνών κόρη και δεν την έχω δει από τότε” ανέφερε στην απολογία του.

Η Εισαγγελέας της Έδρας Βασιλική Βλάχου παρατήρησε ότι μέσα σε ένα χρόνο ο κατηγορούμενος έδωσε δύο διαφορετικές εκδοχές για το λόγο που ήρθε στην Ελλάδα. Στην πρώτη του απολογία είχε πει πως είχε έρθει για να βοηθήσει την αδερφή του στη μετακόμιση της στην Ελλάδα, ενώ ένα χρόνο μετά είχε αναφέρει ως λόγο το πρόβλημα υγείας του παιδιού της αδερφής του. “Μπορεί να το ξέχασα” απάντησε.

Επίσης, η εισαγγελική λειτουργός παρατήρησε πως ο Μπασκάλ είχε ήδη ένα άτομο που τον βοηθούσε γιατί αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.