[current-date]

Πώς «ξηλώθηκε» το κύκλωμα που μετέφερε 1.200 κιλά κάνναβης με φουσκωτά – «αστραπή» και τα έκρυψε σε σπηλιά

Ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή κυκλώματα εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών, που διακινούσε διά θαλάσσης τεράστιες ποσότητες κάνναβης με γρήγορα φουσκωτά, «ξηλώθηκε» από το Λιμενικό και την Αστυνομία.

Ο απολογισμός της κοινής επιχείρησης, που εκτυλίχτηκε σε διάφορες περιοχές της χώρας, είναι η σύλληψη τεσσάρων μελών του κυκλώματος και η κατάσχεση 1.172 κιλών ακατέργαστης κάνναβης.

 

 

 

Συγκεκριμένα, την 25-9-2019, το Λιμενικό ενημερώθηκε για την πιθανή ύπαρξη δύο ταχύπλοων σκαφών που επιχείρησαν να μεταφέρουν ναρκωτικά στις ακτές της Τουρκίας. Άμεσα οργανώθηκε από το Λιμενικό Σώμα μεγάλου εύρους επιχείρηση με τη συμμετοχή δέκα  περιπολικών σκαφών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενός ελικοπτέρου και ενός αεροσκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και δύο εναέριων μέσων FRONTEX, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου.

 

 

Η κινητοποίηση αυτή, είχε ως αρχικό αποτέλεσμα, τον εντοπισμό και μετά από καταδίωξη τον εγκλωβισμό και την ακινητοποίηση του ενός ταχύπλοου σκάφους και τη σύλληψη των τριών  αλλοδαπών επιβαινόντων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

-Βίντεο από «κινηματογραφική» καταδίωξη ταχύπλοου εμπόρων ναρκωτικών στο Αιγαίο

Ακολούθως, την 29-9-2019, εντοπίστηκε δεύτερο φουσκωτό σκάφος με έναν αλλοδαπό επιβαίνοντα, στη θαλάσσια περιοχή του Αγκιστρίου. Από την προανάκριση προέκυψε ότι επρόκειτο για το δεύτερο ταχύπλοο σκάφος που εμπλέκεται στη μεταφορά ναρκωτικών στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Λέσβου και  ότι τα ναρκωτικά ήταν κρυμμένα σε ερημική τοποθεσία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Σποράδων.

 

 

Με βάση αυτό το δεδομένο πλωτά του Λιμενικού ξεκίνησαν μια ευρεία αναζήτηση της ακριβούς τοποθεσίας απόκρυψης των ναρκωτικών. Τελικά, μεσημβρινές ώρες της 30-09-2019, εντοπίστηκαν από πλήρωμα περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σε σπηλιά στη νησίδα ″Πιπέρι″, στη θαλάσσια περιοχή των Σποράδων.

 

 

Ο τρόπος δράσης

Οι Αρχές αποκρυπτογράφησαν τον τρόπο δράσης  ( modus operandi ) του κυκλώματος, που είχε ως εξής:

  • Επιλογή κατάλληλων ταχυπλόων σκαφών, που παρέχουν τη δυνατότητα μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης, καθώς επίσης και η τοποθέτηση μηχανών ιδιαίτερα μεγάλου κυβισμού, προκειμένου να αναπτύσσουν πολύ υψηλές ταχύτητες, ενώ παράλληλα να διαθέτουν μεγάλη αυτονομία καυσίμων, έτσι ώστε και να μπορούν να διανύουν μεγάλες αποστάσεις και να μη δύναται οι Διωκτικές Αρχές να τα ακινητοποιήσουν.
  • Επιλογή έμπειρων και των πλέον ικανών χειριστών των ταχυπλόων σκαφών.
  • Επιλογή συγκεκριμένων ημερών με «κατάλληλες» για τους διακινητές, καιρικές συνθήκες, κατά προτίμηση με καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους άνω των 5-6 μποφόρ. (Σημειώνεται ότι για την ημέρα Τρίτη 24/09/2019: από την Ε.Μ.Υ. προβλέπονταν συννεφιά, βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο και τις απογευματινές στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, ενώ οι Άνεμοι, τις πρωινές ώρες Νοτιάδες 5-7, από το απόγευμα Βοριάδες 4-6, στο Αιγαίο 5-7 Μποφόρ).
  • Μεταφορά του μεγαλύτερου μέρους των ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης στις ακτές της Τουρκίας και στη συνέχεια ανταλλαγή – επαναφόρτωση ποσοτήτων ηρωίνης.
  • Επικοινωνία μέσω εφαρμογών του διαδικτύου.
  • Συνεχή παρακολούθηση διαδικτυακών μέσων (ειδησεογραφικές σελίδες), προκειμένου να επαναπρογραμματίζουν την δράση τους στην μεταφορά των ναρκωτικών.
  • Σε περίπτωση εντοπισμού από τις Διωκτικές Αρχές, μη συμμόρφωση σε υποδείξεις για στάση – ακινητοποίηση των ταχυπλόων σκαφών και προσωρινή εναπόθεση των ναρκωτικών σε κοντινά με τον τελικό προορισμό σημεία (νησιά ή βραχονησίδες) και παραλαβή αυτών όταν θεωρηθεί από την εγκληματική οργάνωση ότι υπάρχουν ασφαλείς προϋποθέσεις.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Την 30/09/2019, ύστερα από επισταμένες έρευνες κυρίως στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Σποράδων, άνδρες του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, εντόπισαν σε σπήλαιο της βραχονησίδας Πιπέρι Σποράδων, βορειοανατολικά της Αλοννήσου, εκατόν έξι (106) νάιλον συσκευασίες που περιείχαν ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους ενός (1) τόνου και εκατό, εβδομήντα δύο (172) κιλών περίπου. Επισημαίνεται ότι η βραχονησίδα Πιπέρι Σποράδων, είναι ακατοίκητη και η εγγύτερα ευρισκόμενη βραχονησίδα, δυτικά της θαλάσσιας περιοχής του Σιγρίου Λέσβου, όπου είχε εντοπισθεί αρχικά το πρώτο σκάφος, την 12:30΄ ώρα της 25/09/2019, δύο (2) ταχύπλοα σκάφη.

Οι τρείς πρώτοι συλληφθέντες έχουν ήδη κριθεί προσωρινά κρατούμενοι με σχετική Διάταξη του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, ενώ ο τέταρτος συλληφθείς οδηγείται σήμερα, ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου .