23/10/2021

Πώς εξιχνιάστηκε ληστεία με λεία-μαμούθ 1 εκατ. ευρώ στην Ηλεία

Ληστεία με λεία-μαμούθ, ύψους 1.000.000 ευρώ, που είχε γίνει πριν από ένα χρόνο σε χωριό της Αρχαίας Ολυμπίας, με θύμα έναν 52χρονο χρυσοχόο, εξιχνιάστηκε από την Ασφάλεια.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν 43χρονο και μία 42χρονη, ύστερα από πολλούς μήνες παρακολουθήσεων.

Οι δράστες τα ξημερώματα της 30ης Δεκεμβρίου 2018 έφτασαν σε χωριό της Αρχαίας Ολυμπίας στην Ηλεία. Ο 43χρονος μαζί με άγνωστους συνεργούς του, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, φορώντας γάντια και φέροντας πυροβόλα όπλα και μαχαίρι, εισέβαλαν στο πατρικό σπίτι 52χρονου χρυσοχόου.

Στην συνέχεια, με την άσκηση σωματικής βίας και με την απειλή πυροβόλων όπλων ακινητοποίησαν τον 52χρονο και την οικογένειά του, τραυματίζοντας επικίνδυνα τον ίδιο και την μητέρα του, ενώ αφαίρεσαν τα κλειδιά του αυτοκινήτου του, το οποίο ήταν σταθμευμένο μπροστά από το σπίτι.

Κατόπιν, οι δράστες αφαίρεσαν μέσα από το αυτοκίνητο έξι σακίδια με κοσμήματα διαφόρων ειδών, τα οποία κατείχε ο 52χρονος, προκειμένου να τα δειγματίσει σε διάφορα χρυσοχοεία της περιφέρειας και η αξία τους ανέρχεται τουλάχιστον στο 1.000.000 ευρώ.

Ένα από τα αυτοκίνητα που χρησιμοποίησαν οι δράστες για τη διαφυγή τους ήταν κλεμμένο και εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς κοντά στον οικισμό Αγίας Τριάδας Ηλείας, ολοσχερώς κατεστραμμένο από εμπρησμό. Επιπλέον, οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει, σε χρόνο προγενέστερο της ληστείας, στην Ε.Ο. Τριπόλεως-Πύργου, μια μοτοσικλέτα που είχε καταστραφεί με εμπρησμό και είχε κλαπεί από περιοχή της Αττικής, για την οποία εξετάζεται το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης της σε προπαρασκευαστικές ενέργειες της ληστείας.

Από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε ότι η 42χρονη δράστιδα, τον Ιανουάριο του έτους 2019, είχε πωλήσει σε ενεχυροδανειστήριο στην Ηλεία 53 χρυσά δαχτυλίδια, τα οποία ήταν μέρος των αφαιρεθέντων κοσμημάτων από την ληστεία. Αυτό ήταν και το σημείο-κλειδί στις έρευνες για να εξιχνιαστεί η υπόθεση.

Επιπλέον, η 42χρονη λάμβανε οδηγίες για την πώληση των αφαιρεθέντων κοσμημάτων από τον 43χρονο αλλοδαπό και τον ενημέρωνε για την εξέλιξη της εκάστοτε συναλλαγής.

Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος των δραστών θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας.

Την προανάκριση και τις έρευνες διενεργούν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου σε συνεργασία με τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ηλιδας.