29/11/2021

Πώς είναι να ζεις με μια ασθένεια που δεν μπορεί να διαγνώσει κανείς; Η Ελισάβετ ξέρει

Η ζωή της Ελισάβετ Βακόλα, 22 ετών σήμερα, άλλαξε ραγδαία το 2013, όταν έφυγε από την Αθήνα για την επαρχία. Ξαφνικά, άρχισαν τα συγκοπικά επεισόδια. Από τότε, δεν σταμάτησαν ποτέ. Τουναντίον η υγεία της επιδεινώθηκε χωρίς να ξέρει κανείς τι πραγματικά έχει. Ζητά έκκληση για βοήθεια, καθώς μόνο μία διέξοδος υπάρχει για να ζήσει σαν όλους εμάς, αλλά αυτή η βοήθεια βρίσκεται στο Λονδίνο. Μέχρι τις 17 Ιανουαρίου του νέου έτους, που έχει το ραντεβού με τους Βρετανούς γιατρούς, αναζητά 50.000 ευρώ. 

Τα τελευταία χρόνια η Ελισάβετ θυμάται να παίρνει ψυχοφάρμακα που της τα συνταγογράφησε ψυχίατρος χωρίς να υπάρχει λόγος, να νοσηλεύεται περισσότερες από 30 φορές, να υποβάλλεται σε καυτηρισμό καρδιάς, μαγνητικές, εγκαφαλογραφήματα και  να αντιμετωπίζει συν τοις άλλοις πνευμονοπάθειες και προβλήματα στην όραση.

Όλα αυτά χωρίς να ξέρει τι πραγματικά φταίει για όλα αυτά. Άλλοτε με πατερίτσες και τον τελευταίο χρόνο με μούδιασμα στα πόδια και χαμένα οπτικά πεδία, η Ελισάβετ εξηγεί στη HuffPost Greece ότι θέλει να προλάβει να πραγματοποιήσει τα όνειρά της. Τουλάχιστον, να μάθει τι είναι αυτό για το οποίο παλεύει. «Κυρίως φλερτάρω με το δίπολο θάνατος και ζωή στα πάντα», όπως γράφει σε ένα εκ βαθέων κείμενό της στο Facebook.

«Στο Λονδίνο θα πάω για διερεύνηση της νόσου», εξηγεί στη HuffPost Greece. Εδώ δεν μου δίνουν ελπίδες», συμπληρώνει με παράπονο, καθώς τόσα χρόνια δεν βρίσκει άκρη από το ελληνικό σύστημα υγείας. 

 «Με το ΕΣΥ προσπαθώ να βγάλω άκρη από το 2013, όταν ήμουν 16, τις περισσότερες εξετάσεις τις κάνω ιδιωτικά λόγω του ότι οι γιατροί τις χρειάζονται άμεσα και λόγω τεράστιας αναμονής και συν τοις άλλοις πολλά από αυτά που χρειαζόμουν εγώ δεν γίνονταν καν δημόσια», εξηγεί.

«Η μάνα μου κάνει 2 δουλειές για να βγάλει τσίμα τσίμα τα έξοδα», αναφέρει για να δικαιολογήσει γιατί ζητά τη στήριξη των φίλων της και όσων θέλουν να βοηθήσει. 

Συν τοις άλλοις αναφέρει ότι τον τελευταίο καιρό υπήρξε και θύμα bullying. Eγινε στόχος διαδικτυακών επιθέσεων και αμφισβήτησης. Προσπαθεί να μην τα σκέφτεται, καθώς, όπως λέει, η κακή ψυχοιλογία δεν βοηθά την περίπτωσή μου. 

Όνειρό της είναι να φύγει στο εξωτερικό και να σπουδάσει ιατροδικαστική. Θέλει να μείνει στο Λονδίνο. Οι βλέψεις της, όμως, δεν σταματούν εκεί. «Θέλω να ασχοληθώ και με τον χώρο της εστίασης κάτι που προσπαθώ να κάνω και ερασιτεχνικά εδώ στην Ελλάδα». 

Στόχος της διαδικτυακής αυτής καμπάνιας είναι να συγκεντρωθούν συνολικά 55.000€ για τις εξετάσεις διερεύνησης (ablation, βιοψίες οφθαλμικών κόγχων, μυών και μυοκαρδίου, μαγνητικές, Pet ct, πλήρης γονιδιακός έλεγχος) και τις ιατρικές αμοιβές.

Μπορείτε να βοηθήσετε την Ελισάβετ εδώ