26/07/2021

Πώς βρέθηκαν 700 κιλά κοκαΐνης από το Εκουαδόρ σε κοντέινερ με μπανάνες

Διεθνικό κύκλωμα διακίνησης κοκαΐνης, το οποίο μετέφερε ναρκωτικά μέσω των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, εξαρθρώθηκε από τις ελληνικές Αρχές που σε συνεργασία με ξένες υπηρεσίες ασφαλείας εντόπισαν συνολικά 700 κιλά κοκαΐνης.

Η κοκαΐνη έφευγε από χώρες της λατινικής Αμερικής, με το κύκλωμα να χρησιμοποιεί διάφορα λιμάνια, με τελικό σκοπό τα ναρκωτικά να φτάσουν σε χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Οι ελληνικές Αρχές ξεκίνησαν να ερευνούν την υπόθεση όταν στις αρχές του καλοκαιριού στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και στο λιμάνι του Πειραιά εντοπίστηκαν ύποπτα κοντέινερ από το Εκουαδόρ, φορτωμένα με μπανάνες. Από την έρευνα προέκυψε ότι στο σύστημα ψύξης των κοντέινερ υπήρχαν μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης.

«Από την ανάλυση του τρόπου δράσης αυτών των εγκληματικών δικτύων,  που δραστηριοποιούνται στη δια θαλάσσης μεταφορά κοκαΐνης, μέσω εμπορευματοκιβωτίων από το Εκουαδόρ, προκύπτει ότι επιλέγουν τη χώρα μας, είτε ως χώρα προορισμού, είτε ως σταθμό διαμετακόμισης, για να μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες κοκαΐνης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε σήμερα ο διοικητής Ασφαλείας Αττικής, Πέτρος Τζεφέρης.

Ύστερα από συνεργασία που είχαν οι ελληνικές Αρχές με τις αλβανικές Αρχές, έστειλαν  δυο κοντέινερ με τις μπανάνες και την κοκαΐνη στο λιμάνι του Δυρραχίου.

Οι αστυνομικοί είχαν φροντίσει τα πακέτα της κοκαΐνης που ήταν κρυμμένα στο σύστημα ψύξης να τα γεμίσουν με ρύζι και ζάχαρη, καθώς ήδη το φορτίο με τα ναρκωτικά είχε κατασχεθεί στην Ελλάδα.

Τελικά ένα ύποπτο άτομο πήδηξε την περίφραξη του λιμανιού στο Δυρράχιο και αμέσως πήγε στα δυο κοντέινερ, ανοίγοντας το σύστημα ψύξης, προκειμένου να πάρει την κοκαΐνη.

Οι Αλβανοί Αστυνομικοί που ήταν κρυμμένοι σε κατάλληλα σημεία, παρακολουθούσαν βήμα βήμα τις κινήσεις του άγνωστου άνδρα, ακολούθησε καταδίωξη με αποτέλεσμα την σύλληψη δυο ατόμων.

Τα τέσσερα από τα 15 κοντέινερ είχαν τελικά προορισμό την Αλβανία τα υπόλοιπα είχαν προορισμό τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, όταν το κύκλωμα άλλαξε το δρομολόγιο του έπειτα από κατάσχεση κοντέινερ που βρέθηκαν στη Μάλτα.

«Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η απόκρυψη των ναρκωτικών γινόταν σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες, εξωτερικά του εμπορευματοκιβωτίου και ειδικότερα στον μηχανισμό ψύξεως αυτού, ενώ χρησιμοποιούσαν την ίδια μεταφορική εταιρεία και το ίδιο νόμιμο εμπόρευμα – μπανάνες, με χώρα αποστολέα το Εκουαδόρ. Διαφοροποίηση υπήρχε μόνο ως προς το λιμάνι προορισμού των εμπορευμάτων το οποίο ήταν, είτε το λιμάνι του Πειραιά είτε της Θεσσαλονίκης ή το Δυρράχιο Αλβανίας.

Επιπλέον, καταδεικνύεται ότι στη χώρα μας δραστηριοποιούνται συνεργάτες των δικτύων αυτών, επιφορτισμένοι με την εξαγωγή των ποσοτήτων ναρκωτικών προς περαιτέρω διακίνηση στην εγχώρια αγορά ή μεταφορά σε ευρωπαϊκούς  προορισμούς.

Για το λόγο αυτό, Αξιωματικοί της Δίωξης Ναρκωτικών βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με ομολόγους τους, τόσο στην Ευρώπη, στο Εκουαδόρ αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο για την πλήρη εξάρθρωση των εγκληματικών αυτών δικτύων. Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν η κατάσχεση -σε ακόμα μια περίπτωση- κοκαΐνης σε έτερη ευρωπαϊκή χώρα, μια υπόθεση της οποίας η διασύνδεση με τις ήδη υπάρχουσες στην Ελλάδα και Αλβανία διερευνάται», εξήγησε ο κ. Τζεφέρης, κατά την παρουσίαση της υπόθεσης.