26/01/2022

«Πρώτη φορά υπήρξε τέτοια βροχόπτωση εδώ και 150 χρόνια»

Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020, 13:39

Λέκκας για Μάνδρα Αττικής: «Πρώτη φορά υπήρξε τέτοια βροχόπτωση εδώ και 150 χρόνια»

Η τεράστια ένταση της βροχόπτωσης σε συνδυασμό με την απουσία θεσμικού πλαισίου αλλά και την ανεξέλεγκτη δόμηση τις τελευταίες δεκαετίες στην περιοχή, συνετέλεσαν, σύμφωνα με τον καθηγητή Ευθ. Λέκκα για την τραγωδία στη Μάνδρα, το Νοέμβριο του 2017 όπου οι φονικές πλημμύρες κόστισαν τη ζωή σε 25 ανθρώπους.

Ο κ. Λέκκας ο οποίος ανέβηκε πρώτος στο βήμα του μάρτυρα, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας όπου εκδικάζεται η υπόθεση, χαρακτήρισε πρωτόγνωρη τη βροχόπτωση που έπληξε όχι μόνο τη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και όλη τη χώρα. Ανάλογο φαινόμενο, όπως είπε, είχε να παρατηρηθεί στη Δυτ. Αττική και δη στη Μάνδρα τουλάχιστον 150 χρόνια!

Σύμφωνα με το μάρτυρα «ήταν τεράστιο το ύψος βροχής, πρωτόγνωρο για την Αττική. Υπήρξε έντονη ραγδαιότητα. Ήταν η πιο ραγδαία βροχόπτωση που έχουμε δει τα τελευταία 20 χρόνια σε όλη την Ελλάδα. Η φύση του εδάφους διευκόλυνε την έντονη απορροή των νερών και ότι υπήρξε τεράστιος όγκος φερτών υλικών που τριπλασίασε τον όγκο του νερού. Διαπιστώσαμε ότι τέτοια βροχόπτωση στην ίδια περιοχή δεν είδαμε τα τελευταία τουλάχιστον 150 χρόνια».

Ο κ. Λέκκας ο οποίος εργάζεται επί 40 χρόνια  στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας ως καθηγητής διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, αναφέρθηκε στο …πολεοδομικό καθεστώς που υπάρχει στη Μάνδρα και την «άναρχη» δόμηση στην περιοχή. «Η πόλη της Μάνδρας ουσιαστικά χτίστηκε μετά το ’60 στην κοίτη του ποταμού, χωρίς κανένα έργο», είπε, ενώ τόνισε πως «Ενώ σαν χώρα έχουμε από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 αντισεισμική προστασία και αντισεισμικό σχεδιασμό, δεν έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο για τις πλημμύρες και τις φωτιές». Μάλιστα, όπως υπογράμμισε «μόλις προ ημερών δόθηκε οδηγία στους Δήμους, με το νέο θεσμικό πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας πώς να προσδιορίζουν τον πλημμυρικό κίνδυνο».

Ο μάρτυρας πάντως επεσήμανε στην κατάθεσή του πως «το φαινόμενο βροχόπτωσης είχε προσδιοριστεί δύο μέρες πριν ασαφώς και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να εξειδικευτεί τοπικά».  

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020, 13:39