23/01/2022

Πρώην κληρικός προσπαθεί να ιδρύσει παλαιοημερολογίτικη «μητρόπολη» στη Θράκη

Πρώην κληρικός ο οποίος «καταδικάστηκε αμετάκλητα από τα πολιτικά δικαστήρια κι έπειτα καθαιρέθηκε για «ανήθικες πράξεις από τα Συνοδικά Δικαστήρια της Εκκλησίας της Ελλάδος» και «έχασε τελείως την ιερωσύνη του», στέλνει οπαδούς του σε σπίτια και καταστήματα για συγκέντρωση υπογραφών με στόχο την ίδρυση παλαιοημερολογίτικης «Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως και πάσης Θράκης», σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως.

«Βεβαίως, οι Ιερές Μητροπόλεις στην Πατρίδα μας, βάσει του Συντάγματος, είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, προβλέπονται από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας μας, που είναι ο Νόμος 590 του 1977 και δεν ιδρύονται με υπογραφές, αλλά με Προεδρικά Διατάγματα. Ο σκοπός του καθηρημένου κληρικού και των οπαδών του είναι να πετύχουν κάποια νομική αναγνώριση ως παλαιοημερολογίτικη θρησκεία, από αυτές τις παλαιοημερολογίτικες ομάδες που στην Πατρίδα μας δεν τις αναγνωρίζει ούτε το Άγιον Όρος, ούτε άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη Μητρόπολη, οι άνθρωποι αυτοί «δεν ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά προσπαθούν να κάνουν σχίσμα».

Ο εν λόγω κληρικός είχε κατηγορηθεί το 2013 και είχε βρεθεί ένοχος για «εναγκαλισμούς, θωπείες και ασπασμούς θηλέων κατά συρροήν επί σκοπώ γενετησίου ικανοποιήσεώς του, κατάχρηση της πνευματικής του πατρότητος κατά συρροήν σε υπεξούσιά του πνευματικώς θήλεα πρόσωπα επί σκοπώ γενετησίου ικανοποιήσεώς του, παράβαση κατά συρροήν της δοθείσης υπ’ αυτού μοναχικής ομολογίας περί παρθενίας, και δεινότατο σκανδαλισμό της συνειδήσεως των πιστών».