07/12/2021

Προτεραιότητες της Κροατικής Προεδρίας στην Ε.Ε.

Η χώρα σας η Κροατία αναλαμβάνει αυτό το εξάμηνο την Προεδρία της Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός AndejPlekovic παρουσίασε της προτεραιότητες της Κροατικής Προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω, λοιπόν, εάν στους στόχους σας συμπεριλαμβάνετε την ενδυνάμωση της Ευρώπης, η διεθνής επιρροή της οποίας παραμένει εξαιρετικά υποτονική;

Ρώτησα τον Πρέσβη της Κροατίας AleksandarSnhko σε συνάντηση μας στην πρεσβεία στο Ψυχικό.

 

«Οι προτεραιότητές μας είναι:

Μια Ευρώπη που αναπτύσσεται
Μια Ευρώπη που συνδέει
Μια Ευρώπη που προστατεύει
Μια Ευρώπη που έχει επιρροή.

Μια Ευρώπη που αναπτύσσεται. Για την Κροατία, η Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημαίνει ότι έχουμε την ευκαιρία να συμβάλουμε στην εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών και προοπτικών για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες μέσω μιας ισορροπημένης και βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό περιλαμβάνει

  • την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης,

  • την καλλιέργεια μιας πιο ικανοποιημένης και ζωντανής κοινωνίας,

  • την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας

  • και την προστασία του περιβάλλοντος με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Μια Ευρώπη που συνδέει. Μόνο μια ισχυρή Ευρώπη μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του κόσμου του 21ου αιώνα. Μια Ευρώπη που συνδέει είναι μια που έχει ένα δίκτυο οικονομικών σχέσεων και χρησιμοποιεί το πλήρες δυναμικό της. Τα κλειδιά για την επίτευξη μιας τέτοιας Ευρώπης είναι ένας ευρωπαϊκός χώρος συγκοινωνιών, μια υψηλής ποιότητας και ασφαλής υποδομή και μια ολοκληρωμένη αγορά ενέργειας. Όλα αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της συνοχής και της συνεργασίας μεταξύ των πολιτών της Ένωσης.

Μια Ευρώπη που προστατεύει. Μια ασφαλέστερη Ευρώπη εγγυάται την ελευθερία κάθε πολίτη ως πυλώνα της δημοκρατικής κοινωνίας και της εσωτερικής ασφάλειας. Η Προεδρία θα προωθήσει πολιτικές που προασπίζουν και προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Θα δώσουμε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στις πολιτικές που ενισχύουν τόσο την εσωτερική όσο και την εξωτερική μας ασφάλεια.»

Εχει επιρροή η Ευρώπη;

«Η Κροατία θα υποστηρίξει η Ένωση να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη διεθνή σκηνή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι παγκόσμιος ηγέτης και εμπορική δύναμη και ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας, της Ρωσίας και πολλών άλλων χωρών και οργανισμών. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη θέση για να επεκτείνουμε την επιρροή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να διαμορφώσουμε την παγκόσμια τάξη, να εξαλείψουμε τη φτώχεια και να τονώσουμε την παγκόσμια ανάπτυξη. Η Κροατία έχει ιδιαίτερη ευθύνη για τη νοτιοανατολική γειτονιά της προκειμένου να ενθαρρύνει τη μεταρρύθμιση και να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας. Η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά.»

Κι άλλη διεύρυνση;

«Αντιλαμβανόμαστε ότι ορισμένες ευαισθησίες σχετικά με τη διεύρυνση στα κράτη μέλη εξακολουθούν να υπάρχουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η Προεδρία θα εργαστεί για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ. Η Διάσκεψη Κορυφής του Ζάγκρεμπ τον Μάιο του επόμενου έτους θα αποτελέσει ευκαιρία για συζήτηση σχετικά με την πορεία προς το μέλλον. Προσβλέπουμε επίσης σε μια ανεπίσημη υπουργική συνάντηση με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο, με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης.»

Ο Φιλανδός πρέσβης

Σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα ο εδώ Φιλανδός Πρέσβης JulaPyykko μίλησε για το έργο της Φιλανδικής Προεδρίας στην Ε.Ε. η οποία ολοκληρώθηκε στο τέλος του έτους, απ’ όπου αναλαμβάνει η Κροατία.

Η Φινλανδική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλαβε χώρα σε μια περίοδο θεσμικής μετάβασης εντός της ΕΕ και ήταν η πρώτη Προεδρία που ενσωμάτωσε τις προτεραιότητες της Στρατηγικής Ατζέντας της ΕΕ στο έργο του Συμβουλίου. Πίσω από κάθε θέμα που απασχόλησε όλες τις συναντήσεις ήταν η Βιωσιμότητα.  Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε σε όλες τις ουσιαστικές προτεραιότητες της Φινλανδικής Προεδρίας.

Ο Γ. Αρχιμανδρίτης

Αν και σπάνιοι είναι εξαιρετικά ευχάριστοι τόσοι έπαινοι και τόσες φιλοφρονήσεις και από έλληνες και από ξένους, Αξιωματούχοι της πολιτικής, προσωπικότητες της τέχνης, διπλωμάτες. Για έναν έλληνα δημοσιογράφο, που ζει στο Παρίσι.

Είναι ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης “καλό παιδί” όπως τον αποκαλεί ο Μίκης Θεοδωράκης, για το κολοσσιαίο έργο του οποίου έχει γράψει βιβλίο ο καλός συνάδελφος. Με επαγγελματική συνείδηση, όμορφος, διακριτικός, ευγενής με πολλές ευαισθησίες και βέβαια κοσμοπολίτης, θέλω να προσθέσω.

Γαλλική τιμή

Ο νέος Γάλλος Πρέσβης στην Ελλάδα PatrickMaisonnave ο οποίος έχει κερδίσει τους γύρω του με την ζεστασιά και τον επαγγελματισμό, όμορφος συνδυασμός τον έχει τιμήσει με τα διάσημα του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών για την συμβολή του στην ακτινοβολία του πολιτισμού στην Γαλλία και τον κόσμο.

Σκέψεις πριν από μια συνέντευξη

Είναι όμορφα τα λόγια του Γάλλου Πρέσβη για ένα δημοσιογράφο και τα θυμάμαι κάθε φορά που πάω να πάρω μια συνέντευξη.

Η ποιότητα των συνεντεύξεών έχει να κάνει με την « ιδιαίτερη ευαισθησία » του δημοσιογράφου ο οποίος ξέρει να « εμπιστεύεται το ένστικτο και την καρδιά », ξέρει πώς να προσλαμβάνει « τον αληθινό λόγο », αλλά επίσης και « τις σιωπές, μέσα από τις οποίες ο Άλλος αποκαλύπτεται ακριβώς όπως και μέσα από τα λόγια του  ».

Η τέχνη αυτή που έγκειται στη σύλληψη «του αληθινού, του ανθρώπινου » του επιτρέπει « να φτάνει στον ορίζοντα της οικουμενικότητας, να ανυψώνει τους αναγνώστες και τους ακροατές του θεωρώντας βέβαιο ότι ο πολιτισμός είναι ένα αγαθό κοινό για όλους και όχι ένα προϊόν που απευθύνεται στις ελίτ και μόνο».

Στην Μεγάλη Βρετανία 

Η Χριστίνα Παπαθανασίου είναι μια δυναμική γυναίκα, με σπουδές στο Λονδίνο, φινετσάτη, κομψή για 17 χρόνια στις δημόσιες σχέσεις του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία». Και μόνον ο χώρος που εργάζεται, η ιστορία αυτού του εμβληματικού, στην καρδιά της Αθήνας, ξενοδοχείου, η κλασσική αρχοντιά του, η ομορφιά σε κάθε υψηλής αισθητικής λεπτομέρεια με τον Θανάση Λασκαρίδη στο τιμόνι, είναι αρκετά για να περιγράψουμε τις πολλές δραστηριότητες της. 

Παιδικές αναμνήσεις

Την Χριστίνα την θυμάμαι από μικρή. Είμαστε γείτονες και πηγαίναμε στην Αγία Βαρβάρα στο Ψυχικό, με την οικογένεια μας. Μια εικόνα δυνατή, που έχει σχέση με την ανατροφή μας, με αγάπη και σεβασμό στους γονείς, με αρχές σταθερές που καθόριζαν τη ζωή μας. Θυμάμαι το φως τα κοκκινόχρωμα πράσινο-μπλε βιτρώ, που χρυσίζουν στο ηλιοβασίλεμα και είναι ολόιδια και τώρα, με μια διαχρονική γλύκα μέσα στο πράσινο πανέμορφο αυτό εκκλησάκι. Ο παπά-Χρήστος σεμνή φυσιογνωμία βάφτισε εκεί αργότερα την κόρη μου Νικολέτα και πάντα εκεί η Μητέρα μου, που το αγάπησε όπως εμείς και το στήριξε. Δεν κόπηκε κανένα δέντρο εκεί και έχει πολλά και εάν κάποιο εμπόδιζε, όταν πριν χρόνια το χτίσανε βρήκανε τρόπο και το εντάξανε το δέντρο μέσα στον εσωτερικό χώρο, με τρύπα στην στέγη της εκκλησίας για να ξεπροβάλλει περήφανο στην κορυφή!!!

Υποδειγματικές λύσεις.