07/12/2021

«Πράσινο φως» για αποζημιώσεις των θυμάτων της Marfin

Παρασκευή, 22 Μαΐου 2020, 15:09

Νομικό Συμβούλιο: «Πράσινο φως» για αποζημιώσεις των θυμάτων της Marfin

Ανοίγει ο δρόμος για να αποζημιωθούν, δέκα χρόνια μετά το «ατιμώρητο» ποινικά έγκλημα της MARFIN, οι οικογένειες των θυμάτων, με ομόφωνη απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους η οποία σταματά οριστικά τη διαδικασία των αναιρέσεων στις επιδικασθείσες αποζημιώσεις τους, συνολικού ύψους 2,2 εκ. ευρώ.

Λίγες ημέρες μετά την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού  για την παραίτηση του ελληνικού δημοσίου από την αναίρεση τεσσάρων αποφάσεων των διοικητικών δικαστηρίων που είχαν επιδικάσει διάφορα ποσά στους συγγενείς των θυμάτων, η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με ψήφους 68 υπέρ και ουδεμίας κατά, «σφράγισε» δικαστικά την κίνηση αυτή της πολιτείας, ξεμπλοκάροντας την καταβολή των αποζημιώσεων.

Οι νομικοί σύμβουλοι του Κράτους, αποφάσισαν την παραίτηση του δημοσίου από το δικόγραφο των αιτήσεων αναίρεσης που είχαν υποβληθεί το Νοέμβριο του 2019, με αποτέλεσμα να φρενάρει η διαδικασία των αποζημιώσεων. Είχε προηγηθεί εξάλλου, τον Ιανουάριο του 2019, η απόφαση του Αρείου Πάγου η οποία αμφισβητούσε ευθέως το ύψος των ποσών που αναγνώριζαν τα δικαστήρια  ως αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων, κρίνοντας ότι αυτά ήταν …υπερβολικά.

Ύστερα από την ανακοίνωση όμως από  το γραφείο του πρωθυπουργού, στην πρόσφατη  θλιβερή επέτειο από τη δολοφονική επίθεση στη MARFIN, και τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας στη μνήμη των τριών νεκρών της τραγωδίας, (του Επαμεινώνδα Τσακάλη, της Παρασκευής Ζούλια και της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου), το ελληνικό δημόσιο έκανε πίσω στο θέμα των αναιρέσεων.

Η σχετική απόφαση που ελήφθη σήμερα από την Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπως τόνισε κι  ο Πρόεδρος του Ιωάννης- Κωνσταντίνος Χαλκιάς, αποτελεί ένδειξη ηθικής δικαίωσης των αθώων θυμάτων.

Έτσι, χωρίς κώλυμα πια και κυρίως χωρίς τον κίνδυνο των παλινωδιών του ελληνικού δημοσίου που στην περίπτωση της  MARFIN, χρησιμοποιούσε συνήθως δύο …γλώσσες, οι οικογένειες των θυμάτων που τόσα χρόνια ανέμεναν τη δικαίωσή τους, θα μπορούν να αποζημιωθούν με τα πλήρη ποσά που τους έχουν επιδικαστεί. 

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 22 Μαΐου 2020, 15:10