[current-date]

Πολιάς: “Μοναδική εμπειρία το Santorini Experience”

Αντίστροφη μέτρηση για το Santorini Experience που έχει μπει στην τελική της ευθεία. Η απόλυτη αθλητική εμπειρία έρχεται για 5η συνεχή χρονιά σε έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο, τη Σαντορίνη, όπου το τριήμερο 4-6 Οκτωβρίου θα γεμίσει από αθλητές οι οποίοι θα ζήσουν αξέχαστες στιγμές!

Ένας από τους καλύτερους Έλληνες Μαραθωνοδρόμους όλων των εποχών, ο Νίκος Πολιάς, μιλώντας στο Sport24.gr θυμάται ορισμένους σταθμούς της καριέρας του, δίνει συμβουλές στους νέους αθλητές, αλλά και σε εκείνους που θα αγωνιστούν στο Santorini Experience (4-6/10).

Αντίστροφη μέτρηση για το Santorini Experience που έχει μπει στην τελική της ευθεία. Η απόλυτη αθλητική εμπειρία έρχεται για 5η συνεχή χρονιά σε έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο, τη Σαντορίνη, όπου το τριήμερο 4-6 Οκτωβρίου θα γεμίσει από αθλητές οι οποίοι θα ζήσουν αξέχαστες στιγμές!

Ο Δήμος Θήρας και o Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός Σαντορίνης (Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.) σε συνεργασία με τον βραβευμένο Όμιλο της Active Media διοργανώνουν το «Santorini Experience» το οποίο περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως το τρέξιμο και η κολύμβηση.

Την Κυριακή 06/10, η δράση θα είναι κολυμβητική καθώς οι συμμετέχοντες θα νιώσουν την εκρηκτική ατμόσφαιρα του ηφαιστείου. Συγκεκριμένα, θα έχουν την ευκαιρία να κολυμπήσουν την διαδρομή 1,5 μιλίου (2,4 χλμ.) από το ηφαίστειο έως το παλιό λιμάνι των Φηρών, έχοντας την επιβλητική όψη του νησιού μπροστά τους, στον αγώνα open water swimming by Vikos.

Αντίστοιχα, φέτος θα πραγματοποιηθούν ποικίλες διαδρομές τρεξίματος (5χλμ «Αριστείδης Αλαφούζος», 10χλμ, 15χλμ by Samsung) στο μαγικό μονοπάτι που ενώνει την Οία με τα Φηρά με θέα την Καλντέρα. Τις διαδρομές έχει σχεδιάσει για φέτος ο πρώην μαραθωνοδρόμος, κάτοχος της πανελλήνιας επίδοσης στην κλασική διαδρομή, προπονητής τρεξίματος, υπεύθυνος της All About Running και τεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης στο τρέξιμο, Νίκος Πολιάς.

Αυτή ήταν και η αφορμή για να μιλήσουμε με τον σπουδαίο μαραθωνοδρόμο. Ο Νίκος Πολιάς έχει καταγράψει ατελείωτα χιλιόμετρα σε Μαραθωνίους σε όλο τον κόσμο. Ακόμα κατέχει το ρεκόρ της κλασικής διαδρομής από τον Μαραθώνιο μέχρι το Καλλιμάρμαρο, ενώ έχει συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια πρωταθλήματα και κατέκτησε το Πανελλήνιο επτά φορές.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο Νίκος Πολιάς θυμάται ορισμένους σταθμούς της καριέρας του, ανακαλεί από την μνήμη του όσα έζησε στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, δίνει συμβουλές στους νέους αθλητές, αλλά και σε εκείνους που θα αγωνιστούν στο Santorini Experience (4-6/10).

Ας δούμε όμως τι μας είπε:

Υπήρξατε ένα από τους σημαντικότερους δρομείς και μάλιστα παραμένετε πολυνίκης στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Μαραθωνίου. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με το τρέξιμο και ειδικά με τον Μαραθώνιο που είναι μία ιδιαίτερα επίπονη δοκιμασία για τον οργανισμό;

Το τρέξιμο ήταν κάτι που μου άρεσε από μικρός, παίζοντας στις αλάνες του Πειραιά, και συγκεκριμένα στο Χατζηκυριάκειο όπου μεγάλωσα. Αργότερα ξεκίνησα να γυμνάζομαι πιο συστηματικά στον Πειραϊκό Σύνδεσμο αρχικά με τον Μανώλη Λαμπράκη και αργότερα με τον Βαγγέλη Βαγιανό, τον άνθρωπο που με μύησε στις μεγάλες αποστάσεις και μου έμαθε τι σημαίνει μαραθώνιος. Ήταν ο άνθρωπος που με ώθησε στον μαραθώνιο, με έκανε να αγαπήσω το τρέξιμο αντοχής και να καταλάβω ότι με σκληρή δουλειά, υπομονή και αγάπη για αυτό που κάνεις, μπορείς να φτάσεις ψηλά. Του οφείλω πάρα πολλά, γιατί δεν υπήρξε μόνο προπονητής, αλλά και παιδαγωγός που στάθηκε πραγματικά δίπλα μου σε κάθε στιγμή της πορείας μου όχι μόνο στις επιτυχίες αλλά και στις δύσκολες περιόδους.

Inline Image

Μοναδική θέα θα έχουν όσοι τρέξουν στον αγώνα (Photo credits: Elias Lefas)

Σπουδάσατε μηχανολόγος μηχανικός και παράλληλα συνεχίζατε να αγωνίζεστε. Τι συμβουλή θα δίνατε στα νεαρότερα παιδιά που δυσκολεύονται να συνδυάσουν σπουδές και πρωταθλητισμό;

“Νομίζω ότι το σημαντικότερο όλων είναι να καταλάβει κανείς αυτό που πραγματικά θέλει και να θέσει στόχους. Όσο νωρίτερα συμβεί αυτό, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα. Οι σπουδές είναι κάτι πολύ σημαντικό στη ζωή ενός νέου ανθρώπου. Σου μαθαίνουν να λειτουργείς πιο συστηματικά, σε διδάσκουν μεθοδολογία και διευρύνουν τους ορίζοντές σου. Ακόμα και αν δεν ακολουθήσεις επαγγελματικά το αντικείμενο που έχεις σπουδάσει, όπως στη δική μου περίπτωση, αποτελούν ένα σημαντικό εφόδιο για τη ζωή. Ο συνδυασμός με τον πρωταθλητισμό είναι σίγουρα μια δύσκολη υπόθεση, που απαιτεί πολύ καλή οργάνωση και διαχείριση του χρόνου, αλλά και αρκετές «θυσίες» στην προσωπική ζωή.

Νομίζω όμως ότι είναι θέμα προτεραιοτήτων και διάθεσης. Πρέπει να είσαι διατεθειμένος να κουραστείς και να προσπαθήσεις πολύ για να πετύχεις. Να είσαι έτοιμος να αποτύχεις και να προσπαθήσεις ξανά και ξανά. Να αντικρίσεις κατάματα το δίλλημα «συνεχίζω ή εγκαταλείπω» και να επιλέξεις τον δύσκολο δρόμο. Το δεύτερο για μένα δεν υπήρχε ως επιλογή. Δεν έχω εγκαταλείψει ποτέ”.

Στην καριέρα σας έχετε λάβει μέρος σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Ολυμπιακοί Αγώνες, Παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ποια στιγμή θα ξεχωρίζατε;

“Δύσκολη ερώτηση. Κάθε μαραθώνιος από τους 33 που έχω τρέξει είναι μια μοναδική ιστορία, ένα μεγάλο ταξίδι που μου έχει γεμίσει με πλούσιες εμπειρίες. Όλες οι συμμετοχές μου με την εθνική ομάδα, είχαν μία άλλη βαρύτητα καθώς ανέκαθεν θεωρούσα ότι είναι πολύ τιμητικό για κάθε αθλητή να φτάνει σε σημείο να εκπροσωπεί τη χώρα του και συνάμα αποτελεί μεγάλη ευθύνη.

Θα έλεγα λοιπόν ότι η συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004, που ήταν και ο τελευταίος μου αγώνας, αποτελεί τη στιγμή που ξεχωρίζω. Ο κόσμος σε κάθε μέτρο της διαδρομής και οι δεκάδες χιλιάδες θεατές στο Παναθηναϊκό στάδιο, δημιούργησαν μια μοναδική ατμόσφαιρα που παρόμοιά της δύσκολα θα συναντήσει κανείς. Είμαι πολύ ευτυχής που έζησα αυτή την εμπειρία!”

Όλα θύμιζαν εμπόλεμη ζώνη

Παράλληλα, γίνατε μάρτυρας και σε μία τραγική στιγμή, αφού λίγα λεπτά μετά τον τερματισμό σας στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013 είχαμε τις δύο εκρήξεις οι οποίες κόστισαν τη ζωή σε τρεις ανθρώπους. Τι θυμάστε από εκείνες τις στιγμές;

“Πρόκειται για μία από τις μελανές στιγμές στην παγκόσμια αθλητική ιστορία. Ήταν πραγματικά τραγικό, στον χώρο που η ανθρώπινη φύση ζει στιγμές ανάτασης και δόξας, όπως ο τερματισμός ενός μαραθώνιου, κάποιοι επέλεξαν να σπείρουν τον τρόμο με μία άνανδρη επίθεση, υπηρετώντας κάποιο αρρωστημένο σχέδιο. Στην περιοχή επικράτησε μεγάλη αναστάτωση και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα όλα θύμιζαν εμπόλεμη ζώνη. Η κινητοποίηση ήταν άμεση τόσο σε επίπεδο περίθαλψης των θυμάτων όσο και διαχείρισης των χιλιάδων δρομέων που είχαν μείνει στον δρόμο. Η αγωνία της ομάδας μας ήταν μεγάλη μέχρι να συγκεντρωθούμε και να διαπιστώσουμε ότι όλοι είναι καλά και βέβαια μέχρι να επικοινωνήσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα στην Ελλάδα. Όπως ήταν αναμενόμενο, τόσο οι Βοστονέζοι όσο και σύσσωμη η αθλητική κοινότητα, ύψωσαν το ανάστημά τους, δεν πτοήθηκαν, αλλά αντιθέτως συσπειρώθηκαν και συνέχισαν ακόμα πιο δυνατοί την πορεία τους”.

Έχετε αναλάβει τη σχεδίαση των διαδρομών και το ρόλο του τεχνικού διευθυντή της διοργάνωσης στο τρέξιμο στο Santorini Experience. Αν μη τι άλλο ο αγώνας προσφέρει σε όλους τους δρομείς την ευκαιρία να τρέξουν σε ένα μαγευτικό τοπίο. Πόσο διαφορετικό είναι να τρέχει κανείς στην μαγευτική καλντέρα;

“Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία και είμαι πολύ χαρούμενος που η συνεργασία μας με την Active Media έδωσε την ευκαιρία σε εμένα και τους συνεργάτες μου να αναλάβουμε την επιμέλεια αυτής της μοναδικής διαδρομής. Τοπία απίστευτης ομορφιάς και εικόνες που μένουν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη, περιμένουν όλους όσοι θα λάβουν μέρος σε κάποια από τις τρεις διαδρομές.

Βασικός μας στόχος ήταν να αναδείξουμε την καταπληκτική θέα που μπορεί κανείς να απολαύσει σε όλη τη διαδρομή από την Οία ως τα Φηρά. Νομίζω ότι όσοι έλαβαν μέρος τις προηγούμενες χρονιές αντιλαμβάνονται τι ακριβώς εννοώ, ενώ για όσους το σκέφτονται η θέα θα τους αποζημιώσει στο 100%.Οι διαδρομές έχουν μία σχετική δυσκολία (αρκετές ανηφόρες, πετρώδες έδαφος, κλπ) και συμβουλεύουμε τους δρομείς να είναι προσεκτικοί. Το σίγουρο είναι ότι λίγα λεπτά μετά τον τερματισμό τους όλοι θα έχουν ξεχάσει την όποια δυσκολία και την κούραση και θα νιώθουν υπερήφανοι και ευτυχείς για τη συμμετοχή τους”.

Inline Image

Το ανθρώπινο ποτάμι θα κατακλύσει την καλντέρα (Photo credits: Elias Lefas)

Οι δρομείς ανάλογα με το επίπεδο και τις ικανότητες τους έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις διαδρομές. Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά τους σε ότι αφορά το υψόμετρο και τις συνθήκες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι δρομείς;

“Η διαδρομή 5 χλμ. «Αριστείδης Αλαφούζος» προσφέρεται για τρέξιμο και δυναμικό περπάτημα, αυτή των 10 χλμ. για τους πιο έμπειρους στις αποστάσεις και η απόσταση των 15 χλμ. by Samsung γι’ αυτούς που αγαπούν την δύναμη, την αντοχή, και την αδρεναλίνη. Όλες οι διαδρομές έχουν ως αφετηρία το εργοστάσιο αφαλάτωσης στην Οία και κινούνται κυρίως σε χωμάτινο έδαφος, για να τερματίσουν και πάλι στην Οία”.

Η ασφάλεια είναι το Α και το Ω

Πάντοτε σε τέτοιες διοργανώσεις μεγάλο ρόλο παίζει και η ασφάλεια όσων συμμετέχουν. Εσείς από την πλευρά σας ποια μέτρα έχετε πάρει για αυτό και τι θα συμβουλεύατε τους δρομείς για την ασφάλεια τους;

“Η ασφάλεια είναι το Α και το Ω σε κάθε είδους αθλητική διοργάνωση και στο Santorini Experience δίνουμε μεγάλη βαρύτητα. Έτσι πέρα από τους εθελοντές που υπάρχουν σε τακτά διαστήματα και αποτελούν τα μάτια και τα αυτιά μας, υπάρχει μία πολυπληθή ομάδα διασωστών που έχουν τοποθετηθεί στρατηγικά έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιδράσουν στον συντομότερο δυνατό χρόνο σε περίπτωση που χρειαστεί. Και βέβαια υπάρχει ασθενοφόρο και γιατρός αποκλειστικά για τις ανάγκες του αγώνα όπως και σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που συμβεί κάποιο έκτακτο περιστατικό που χρήζει βοήθειας που δεν μπορεί να παρασχεθεί στο νησί”.

Για το τέλος, διαβάσαμε πως όταν τρέχατε ακούγατε “Iron Maiden”. Με ποιο τραγούδι θα συνδυάζατε μία από τις τρεις μαγικές διαδρομές στην Καλντέρα;

“Οι Iron Maiden είναι ένα από τα αγαπημένα μου συγκροτήματα της μουσικής heavy metal. Θα επέλεγα δύο και από τους τίτλους τους θα καταλάβετε το γιατί. Το Loneliness of the long distance runner και το Flight of Icarus”.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥ SANTORINI EXPERIENCE

Inline Image

Διαδρομή 5 χλμ.

Η διαδρομή των 5 χλμ. ξεκινά ελαφρώς κατηφορικά για 250 περίπου μέτρα σε φαρδύ χωματόδρομο και στη συνέχεια ακολουθεί ένα έντονα ανηφορικό μονοπάτι μήκους 1.250 μ. με μέση κλίση 12%. Στη συνέχεια το μονοπάτι στενεύει και αλλάζει η μορφή του εδάφους με αρκετές πέτρες γεγονός που χρειάζεται αυξημένη προσοχή. Η κλίση είναι κατηφορική μέχρι και το σημείο αναστροφής που βρίσκεται στο μέσο της διαδρομής (2,5 χλμ.) όπου θα υπάρχει και σταθμός τροφοδοσίας.

Στην επιστροφή συναντάμε και τη μέγιστη κλίση λίγο πριν το 3,5 χλμ. η οποία πλησιάζει για 100 μ. το 40% (!). Τα τελευταία 1,5 χλμ. της διαδρομής είναι κατηφορικά.

Τεχνικά χαρακτηριστικά της διαδρομής:

Υψόμετρο εκκίνησης-τερματισμού: 146 μ.

Υψόμετρο σημείου αναστροφής: 173 μ.

Μέγιστο υψόμετρο: 293 μ.

Ελάχιστο υψόμετρο: 135 μ.

Συνολική θετική υψομετρική: 313 μ.

Μέγιστη κλίση: 37,6%

Έδαφος διαδρομής: χωμάτινο μονοπάτι με χωνευτές πέτρες σε κάποια σημεία

Inline Image

Διαδρομή 10 χλμ.

Η διαδρομή των 10 χλμ. ξεκινά ελαφρώς κατηφορικά για 250 περίπου μέτρα σε φαρδύ χωματόδρομο και στη συνέχεια ακολουθεί ένα έντονα ανηφορικό μονοπάτι μήκους 1.250 μ. με μέση κλίση 12%. Στη συνέχεια το μονοπάτι στενεύει και αλλάζει η μορφή του εδάφους με αρκετές πέτρες γεγονός που χρειάζεται αυξημένη προσοχή. Η κλίση είναι κατηφορική μέχρι και το σημείο που βρίσκεται στο 2,5 χλμ. όπου θα υπάρχει ο 1ος σταθμός τροφοδοσίας.

Στη συνέχεια η διαδρομή βγαίνει στην άσφαλτο για περίπου 660 μέτρα με μέτρια ανηφορική κλίση, για να μπούμε ξανά σε μονοπάτι το έδαφος του οποίου είναι μαλακό και κάπως σαθρό χώμα οπότε χρειάζεται λίγο προσοχή καθώς είναι σχετικά γλιστερό, με πολύ έντονη κλίση για 700 περίπου μέτρα με τη θέα να κόβει την ανάσα.
Η έντονη ανηφόρα τελειώνει στο 3,8 χλμ. στο εκκλησάκι του Προφ. Ηλία όπου ακολουθεί ένα τσιμεντένιο κατηφορικό δρομάκι μέχρι το 4,5 χλμ. και στη συνέχεια απομένουν 500 περίπου μέτρα μέχρι το σημείο αναστροφής και ο 2ος σταθμός τροφοδοσίας.

Η διαδρομή της επιστροφής είναι ίδια εκτός από το σημείο μετά το 6ο χλμ. όπου πριν το εκκλησάκι του Προφ. Ηλία, παίρνουμε το πλακόστρωτο μονοπάτι (χρειάζεται επίσης αρκετή προσοχή) που βρίσκεται στα δεξιά μέχρι να φτάσουμε ξανά στην άσφαλτο στο 7ο χλμ. και μετά από 600 περίπου μέτρα ξαναμπαίνουμε στο μονοπάτι για την επιστροφή όπου συναντάμε και τη μέγιστη κλίση λίγο πριν το 8,5 χλμ. η οποία πλησιάζει για 100 μ. το 40% (!). Τα τελευταία 1,5 χλμ. της διαδρομής είναι κατηφορικά.

Τεχνικά χαρακτηριστικά της διαδρομής:

Υψόμετρο εκκίνησης-τερματισμού: 146 μ.

Υψόμετρο σημείου αναστροφής: 245 μ.

Μέγιστο υψόμετρο: 293 μ.

Ελάχιστο υψόμετρο: 135 μ.

Συνολική θετική υψομετρική: 570 μ.

Μέγιστη κλίση: 37,6%

Έδαφος διαδρομής: χωμάτινο μονοπάτι με χωνευτές πέτρες σε κάποια σημεία, άσφαλτος, πλακόστρωτο.

Inline Image

Διαδρομή 15 χλμ

Η διαδρομή των 15 χλμ. ξεκινά ελαφρώς κατηφορικά για 250 περίπου μέτρα σε φαρδύ χωματόδρομο και στη συνέχεια ακολουθεί ένα έντονα ανηφορικό μονοπάτι μήκους 1.250 μ. με μέση κλίση 12%. Στη συνέχεια το μονοπάτι στενεύει και αλλάζει η μορφή του εδάφους με αρκετές πέτρες άρα χρειάζεται αυξημένη προσοχή. Η κλίση είναι κατηφορική μέχρι και το σημείο που βρίσκεται στο 2,5 χλμ. όπου θα υπάρχει ο 1ος σταθμός τροφοδοσίας. Στη συνέχεια η διαδρομή βγαίνει στην άσφαλτο για περίπου 660 μέτρα με μέτρια ανηφορική κλίση, για να μπούμε ξανά σε μονοπάτι το έδαφος του οποίου είναι μαλακό και κάπως σαθρό χώμα οπότε χρειάζεται λίγο προσοχή καθώς είναι σχετικά γλιστερό, με πολύ έντονη κλίση για 700 περίπου μέτρα με τη θέα να κόβει την ανάσα. Προσοχή στο σημείο αυτό να κινείστε όσο πιο αριστερά γίνεται στο μονοπάτι.

Η έντονη ανηφόρα τελειώνει στο 3,8 χλμ. στο εκκλησάκι του Προφ. Ηλία όπου ακολουθεί ένα τσιμεντένιο κατηφορικό δρομάκι μέχρι το 4,5 χλμ. και στη συνέχεια απομένουν 500 περίπου μέτρα μέχρι τον 2ο σταθμό τροφοδοσίας που βρίσκεται στο 5ο χλμ. Τα επόμενα 2 περίπου χιλιόμετρα είναι επίσης αρκετά ανηφορικά σε σταθερό αλλά αρκετά σκληρό έδαφος περνώντας μέσα από το Ημεροβίγλι με τη θέα να συνεχίζει να είναι εκπληκτική. Συνεχίζουμε μέχρι την είσοδο των Φηρών για να φτάσουμε στην εκκλησία του Άγιου Γεράσιμου όπου και βρίσκεται ο 3ος σταθμός τροφοδοσίας και το σημείο αναστροφής. Η διαδρομή της επιστροφής είναι η ίδια εκτός από το σημείο μετά το 11ο χλμ. όπου πριν το εκκλησάκι του Προφ. Ηλία, παίρνουμε το πλακόστρωτο μονοπάτι (χρειάζεται επίσης αρκετή προσοχή) που βρίσκεται στα δεξιά μέχρι να φτάσουμε ξανά στην άσφαλτο στο 12ο χλμ. και μετά από 600 περίπου μέτρα ξαναμπαίνουμε στο μονοπάτι για την επιστροφή όπου συναντάμε και τη μέγιστη κλίση λίγο πριν το 13,5 χλμ. η οποία πλησιάζει για 100 μ. το 40% (!). Τα τελευταία 1,5 χλμ. της διαδρομής είναι κατηφορικά.

Τεχνικά χαρακτηριστικά της διαδρομής:

Υψόμετρο εκκίνησης-τερματισμού: 146 μ.

Υψόμετρο σημείου αναστροφής: 277 μ.

Μέγιστο υψόμετρο: 334 μ.

Ελάχιστο υψόμετρο: 135 μ.

Συνολική θετική υψομετρική: 834 μ.

Μέγιστη κλίση: 37,6%
Έδαφος διαδρομής: χωμάτινο μονοπάτι με χωνευτές πέτρες σε κάποια σημεία, άσφαλτος, πλακόστρωτο.

Για να πάρετε μία καλύτερη γεύση από τις διαδρομές, αλλά και να ακούσετε τις συμβουλές του Νίκου Πόλια για τη διαδρομή δείτε το εντυπωσιακό βίντεο που ακολουθεί.

The running routes of Santorini Experience

Photo credits: Mike Tsolis, Elias Lefas

Πηγή sport24.gr