25/01/2022

Ποιο είναι το «Οπλο Γροθιά» που χρησιμοποίησε η ΕΛ.ΑΣ στην επιχείρηση στο Κουκάκι

Από μικρή ελαστική μπάλα, μεγέθους όσο περίπου μια μπάλα πινγκ πονγκ, τραυματίστηκε, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, η συλληφθείσα γυναίκα για την οποία υπήρχαν καταγγελίες ότι χτυπήθηκε από πλαστική σφαίρα.

Η Αστυνομία παραδέχεται για πρώτη φορά ότι σε επιχείρηση εκκένωσης κατάληψης χρησιμοποιήθηκαν συσκευές τύπου «Manuhrin», οι οποίες εκτοξεύουν αυτές τις μικρές ελαστικές μπάλες.

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για το Manurhin MR35 Punch, γνωστό και ως «όπλο γροθιά», γαλλικής κατασκευής, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται κατά διαδηλωτών.

Το όπλο, το οποίο σύμφωνα με τον κατασκευαστή δεν μπορεί να προκαλέσει θανάσιμο τραυματισμό, πυροδοτεί μπάλες από καουτσούκ των 35mm. Το MR35 χρησιμοποιήθηκε από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου στη Γαλλία, τον Καναδά και εσχάτως από την Ελλάδα. Στην Γαλλία, ωστόσο, έχει αποσυρθεί από τη χρήση και έχει αντικατασταθεί από έναν άλλο τύπο όπλο που ονομάζεται Flash-Ball.

Οπως προκύπτει από παλαιότερα δημοσιεύματα στον Τύπο, το 2013 η ΕΛ.ΑΣ είχε προμηθευτεί περίπου 130 όπλα MR35. Το Manuhrin ξεκίνησε να κατασκευάζεται την δεκαετία του ’90 και καθένα από αυτά κοστίζει περίπου 700 έως 800 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να εκτοξεύσει πέντε σφαιρίδια καουτσούκ σε λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα, τα οποία κτυπούν τους ανθρώπινους στόχους, με ταχύτητα περίπου 112 μέτρων το δευτερόλεπτο.