27/01/2022

Παραολυμπιονίκης έβαλε τέλος στη ζωή της με ευθανασία

Τέλος στη ζωή της, κάνοντας χρήση ευθανασίας, έβαλε σε ηλικία 40 ετών η Μαριέκε Βέρβουτ.

Η Bελγίδα Παραολυμπιονίκης είχε διαγνωστεί με ανίατη εκφυλιστική μυϊκή νόσο, η οποία της προκαλούσε χρόνιους, δυνατούς πόνους, κρίσεις, παράλυση στα κάτω άκρα και δεν της επέτρεπε να κοιμηθεί.      

Η ευθανασία είναι νόμιμη υπό αυστηρούς όρους στο Βέλγιο και η Βέρβουτ είχε υπογράψει το 2008 έγγραφα που θα της επέτρεπαν μία μέρα να τερματίσει τη ζωή της με αυτόν τον τρόπο.

Με δήλωση των αρχών της πόλης Diest, όπου διέμενε η αθλήτρια, έκανε χρήση του δικαιώματός της το βράδυ της Τρίτης.

Η Βέρβουτ2016 σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει είχε μιλήσει ανοιχτά για τις σκέψεις της για την ευθανασία.

«Μπορεί να αισθάνομαι πολύ, πολύ άσχημα, παθαίνω επιληψία, φωνάζω από τον πόνο, χρειάζομαι πολλά παυσίπονα όπως βάλιουμ και μορφίνη. Πολλοί άνθρωποι με ρωτούν πώς είναι δυνατόν να έχω τόσο καλές επιδόσεις και να χαμογελάω με όλο τον πόνο που αντιμετωπίζω και το φάρμακα που παίρνω. Για μένα, οι αγώνες με αναπηρικό αμαξίδιο είναι ένα είδος φαρμάκου», είχε δηλώσει η Βελγίδα στο BBC η οποία όταν ρωτήθηκε για την ευθανασία είχε σχολιάσει…

«Δίνει μια αίσθηση ανακούφισης στους ανθρώπους. Θα ξέρω πότε δεν αντέχω άλλο. Θα το γνωρίζω όταν έρθει η μέρα και θα είμαι έτοιμη».

Η Βέρβουτ είχε κερδίσει το χρυσό και το ασημένιο μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 και άλλα δύο μετάλλια σε αυτούς στο Ρίο.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ευθανασία είναι νόμιμη στο Βέλγιο και επιτρέπεται κάτω από κάποιους αυστηρούς όρους.