20/06/2021

Πάνω από 640 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάστηκαν σε 24 ώρες σε νησιά του ανατ. Αιγαίου

Τουλάχιστον 643 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το τελευταίο 24ωρο με λέμβους σε διάφορα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, σε 17 διαφορετικά περιστικά που έλαβαν χώρα σε Λέσβο, Σάμο, Φαρμακονήσι, Ρόδο, Καλόλυμνο και Ψέριμο.

Το ίδιο χρονικό διάστημα 60 μετανάστες και πρόσφυγες διασώθηκαν από το Λιμενικό σώμα σε σε δύο περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έλαβαν χώρα σε θαλάσσιες περιοχές της Μυτιλήνης και της Σάμου.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατηγόρησε το Σάββατο την Τουρκία για «απανθρωπιά και αναλγησία» έναντι των προσφύγων και παραβίαση των υποχρεώσεών της στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και της συμφωνίας της με την ΕΕ. Από πλευράς του, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος,είπε πως τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα «είναι ένα βήμα ενίσχυσης της προστασίας της δημοκρατίας» και όχι φυλακές, μα «αυστηρά ελεγχόμενοι χώροι που έχουν στόχο να λειτουργήσουν αποτρεπτικά και αποτελεσματικά τόσο στην αποτροπή εισόδου προσφύγων μεταναστών όσο και στη διαχείριση του ζητήματος εσωτερικά».

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)