25/01/2022

Ο δήμος Ηρακλείου συνδέει με δωρεάν φυσικό αέριο όλες τις σχολικές μονάδες του

Το σχέδιο σύνδεσης με δωρεάν φυσικό αέριο όλων των σχολικών μονάδων του και των δημοτικών κτιρίων, προχωρεί με γοργούς ρυθμούς ο δήμος Ηρακλείου Αττικής. Την εβδομάδα που διανύσαμε ακόμη τρία σχολεία της πόλης, το 4ο Γυμνάσιο, το 4ο Λύκειο και το Ειδικό Σχολείο, προστέθηκαν στα 15 σχολεία που το τελευταίο εξάμηνο έχουν ενταχθεί στο δίκτυο, ενώ ακόμη 10 σχολεία ήταν συνδεδεμένα από προηγούμενα χρόνια. Έτσι, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν τα έργα προέκτασης και ακολούθως, η σύνδεση των συγκεκριμένων σχολείων μέσα στο νέο σχολικό έτος. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2021 να καταναλώνουν φυσικό αέριο και οι σαράντα σχολικές μονάδες του δήμου Ηρακλείου.

Όταν πλέον επιτευχθεί αυτός ο στόχος και συνδεθούν όλα στο δίκτυο, τόσο τα σχολεία όσο και τα κτίρια του δήμου, τότε όχι μόνο θα μπορούν να θερμαίνονται αποδοτικότερα και οικονομικότερα, αλλά και με σαφώς φιλικότερο αποτύπωμα για το περιβάλλον. Παράλληλα, με την επέκταση του φυσικού αερίου, και οι κάτοικοι μεγαλύτερου μέρους της πόλης θα έχουν στη διάθεσή τους περισσότερες επιλογές για τον τρόπο θέρμανσης των χώρων τους.

«Δίνουμε μεγάλη σημασία σε αυτό τον τομέα και είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς τα οφέλη είναι πολλαπλά και για τον δήμο και για τα ίδια τα σχολεία», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Νίκος Μπάμπαλος και εξηγεί:

«Διεκδικήσαμε και πετύχαμε να συνδέσουμε δωρεάν με το φυσικό αέριο όλα τα σχολεία του δήμου μας, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, για να κάνουμε οικονομία στο δημοτικό χρήμα και για να χρησιμοποιούμε ενέργεια φιλικότερη στο περιβάλλον, αφού το ενεργειακό αποτύπωμα είναι πολύ χαμηλότερο.

Ταυτόχρονα, δημιουργούνται ακόμη καλύτερες συνθήκες για τα ίδια τα σχολεία και λύνει και άλλου είδους προβλήματα. Για παράδειγμα, σε πολλές των περιπτώσεων ήταν εξαιρετικά χρονοβόρα η τροφοδοσία ενός σχολείου, του οποίου είχε τελειώσει το πετρέλαιο. Αν μάλιστα έληγε και η σύμβαση, έμπαιναν στη μέση και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, κάνοντας το πρόβλημα για το σχολείο ακόμη μεγαλύτερο και με μεγαλύτερη διάρκεια».

Σχετικά με τον στόχο της δημοτικής Αρχής, ο κ. Μπάμπαλος λέει: «Από τη στιγμή που θα φτάσει η σύνδεση στα σχολεία, τότε σε ένα τρίμηνο είναι όλα έτοιμα. Θέλουμε λοιπόν έως το τέλος του επόμενου χρόνου να έχουμε συνδέσει με το δωρεάν φυσικό αέριο όλες τις σχολικές μονάδες ανεξαρτήτου βαθμίδας, δηλαδή νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε δαπάνες και να μολύνουμε λιγότερο το περιβάλλον. Άλλωστε οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι μέχρι το 2030 να έχουν μειώσει κατά 40% το ενεργειακό τους αποτύπωμα και γι’ αυτό όλοι οι δήμαρχοι κινούνται προς ανάλογες κατευθύνσεις. Έτσι κι εμείς, προχωράμε και σε άλλους τομείς, όπως με τις λάμπες LED και τόσα άλλα, ώστε να πετύχουμε αισθητά τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της πόλης μας».

Και ο δήμαρχος Ηρακλείου καταλήγει: «Ειδικά για τα σχολεία μας και για τα παιδιά μας, στόχος είναι να παρέχουμε τις καλύτερες συνθήκες, με πιο ζεστές αίθουσες μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά».