22/10/2021

Ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος νέος πρόεδρος της Ακαδημίας Κινηματογράφου

Ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος ανέλαβε πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου μετά την Τακτική Γενική Συνέλευση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Σάββατο 5 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η Τακτική Γενική Συνέλευση και οι Εκλογές της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και η σκυτάλη της διοίκησης παραδόθηκε σε ένα πλήρως ανανεωμένο σχήμα, που στην πρώτη του συνεδρίαση, συγκροτήθηκε ως εξής:

 Πρόεδρος: Γιώργος Τσεμπερόπουλος σκηνοθέτης – παραγωγός
 Αντιπρόεδρος Α’: Ελίνα Ψύκου σκηνοθέτις – παραγωγός
 Αντιπρόεδρος Β’: Γιώργος Τσούργιαννης παραγωγός
 Γεν. Γραμματέας: Σύλλας Τζουμέρκας σκηνοθέτης
 Ταμίας: Ελένη Κοσσυφίδου, παραγωγός
 Μέλη:  Σίμος Σαρκετζής δ/ντης φωτογραφίας / Νίκος Πάστρας σκηνοθέτης – μοντέρ

O κινηματογραφιστής των επιτυχιών

Ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος   σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος σπούδασε οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα δούλευε ως φωτογράφος. Παράλληλα σπούδασε σκηνοθεσία στο American Film Institute στο Λος Άντζελες, όπου έζησε και εργάστηκε μέχρι το 1981. Το 1987 ίδρυσε στην Αθήνα την Φιλμική Εταιρεία ΑΕ (σήμερα Filmiki Productions SA ].

Ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Σκηνοθετών/Παραγωγών Κινηματογράφου, μέλος του Δ.Σ. του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μέλος του Δ.Σ. της Greenpeace Hellas.

Οπως αναφέρει το wikipedia η ταινία του «Μέγαρα» που συν-δημιούργησε με τον Σάκη Μανιάτη το 1974 έχει χαρακτηριστεί σημαντικό πολιτικό τεκμήριο και το πρώτο οικολογικό ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα.

Το 1974, τιμήθηκε με το Βραβείο FIPRESCI στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου και με το Βραβείο Αρτιότερης Παραγωγής στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Τάραξε τα νερά με το «Άντε γεια»

Έγραψε και σκηνοθέτησε τον «Ξαφνικό Έρωτα», βασισμένο στο βιβλίο Talgo του Βασίλη Αλεξάκη.

«Άντε Γειά»

Δείτε το βίντεο:

 

Η δεύτερη μεγάλου μήκους του είναι το περίφημο «Άντε Γειά» με τον Αλκι Κούρκουλο, το σενάριο το έγραψε ο ίδιος και ο Βασίλης Αλεξάκης και βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο της Γιοβάννας.

«Πίσω Πόρτα»

Μετά το « Άντε Γειά» ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος σκηνοθέτησε την ταινία εποχής «Πίσω Πόρτα», το σενάριο της οποίας έγραψε μαζί με τον Ντένη Ηλιάδη.

Δείτε το βίντεο:

 

«Ο Εχθρός Μου»

Η τελευταία ταινία που έχει σκηνοθετήσει είναι «Ο Εχθρός Μου». Το σενάριο το έχει γράψει ο Γιάννης Τσίρος.

Δείτε το βίντεο: