26/10/2021

Ο απολογισμός της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Εύβοια

Η τεράστια οικολογική -και όχι μόνο- καταστροφή που επήλθε από την καταστροφική φωτιά που το τελευταίο 24ωρο έπληξε την Εύβοια έγινε αντιληπτή με τις πρώτες αχτίδες του ήλιου το πρωί της Τετάρτης.

Ολόκληρη η περιοχή μυρίζει καμένο ενώ οι εικόνες από το μαύρο τοπίο που εκτείνεται ανάμεσα σε Ψαχνά, Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι προκαλούν μονάχα θλίψη. Μιλώντας στο ραδιόφωνο Θέμα εκτίμησε την καταστροφή σε 25.000 καμένα στρέμματα «στον ”πνεύμονα” της Εύβοιας».

Για 15.000 στρέμματα έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης και νέος περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, ο οποίος ωστόσο διευκρίνισε πως είναι πρόωρο να γίνει ακριβής εκτίμηση για τη δασική έκταση που έχει καταστραφεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το irafina.gr, η πύρινη λαίλαπα δεν έκαψε σπίτια, έχουν όμως καεί μερικά αυτοκίνητα.

Ειδικότερα, ένα στο Κοντοδεσπότι και τρία κοντά στο μοναστήρι Παναγία Θεολόγος, το πρώτο που εκκενώθηκε την Τρίτη.

Η πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή κατέστρεψε μεταξύ άλλων -μέσα σε λίγες μόλις ώρες- και μεγάλο μέρος πευκοδάσους Στενής, που ανήκει στην περιοχή Natura. Το δάσος αυτό αποτελούσε καταφύγιο άγριας ζωής και που δύσκολα θα αντικατασταθεί.

Το αισθητικό δάσος Στενής, στο δήμο Διρφύων, στο κέντρο του νησιού, υπάρχουν ρυάκια, φαράγγια, πολυάριθμα είδη δέντρων, φυτών αλλά και ζώων. Το δάσος καλύπτεται από χαλέπια πεύκα, ευρωπαϊκές καστανιές, κεφαλληνιακές ελάτες (στα μεγάλα υψόμετρα), βελανιδιές και ανατολικούς πλάτανους, δρύες, πλατάνια, αλλά και πολλά αγριολούλουδα (παιώνια, πρίμουλ) καθώς και πολύ σπάνια είδη πτηνών, όπως ο φιδαετός και ο πετρίτης. 

Το Δάσος Στενής βρίσκεται στη Νότια πλαγιά του Όρους Δίρφυς, κοντά στη Στενή Δίρφυος. Είναι ένα από τα 19 Ελληνικά αισθητικά δάση και αποτελεί προστατευόμενη τοποθεσία του δικτύου Natura 2000.  Το δάσος προσφέρεται για εκδρομές αναψυχής, τουρισμό και πεζοπορία.  Έχει συνολική έκταση 6.740 στρέμματα, ενώ η προστατευόμενη περιοχή καλύπτει μία έκταση 13.600 στρέμματα, σε υψόμετρα 432 – 1740 μέτρα. 

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έφτασε στην Εύβοια την Τετάρτη λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, δήλωσε πως θα αρχίσει πολύ σύντομα το έργο της καταγραφής των ζημιών, ώστε να κινηθεί η διαδικασία για να αποζημιωθούν οι αγρότες από τις καταστροφές.

Δυστυχώς, πολλά αναμένεται να είναι και τα ζώα που έχουν χαθεί ή τραυματιστεί από τις φλόγες.

Νωρίτερα, ο ίδιος -κατά τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη- ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ηγηθεί της προσπάθειας, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας να αναβαθμιστεί και να αποκτήσει τις μόνιμες και σταθερές αλλαγές που χρειάζεται για να συνδράμει σε έκτακτες καταστάσεις κάθε ευρωπαϊκή χώρα.