27/07/2021

Οκτώ νεκροί και 1.340 τραυματίες από τις διαδηλώσεις στον Ισημερινό

Δώδεκα μέρες διήρκησαν οι κινητοποιήσεις με σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις επιβολής της τάξης, στον Ισημερινό που στοίχισαν τη ζωή σε 8 νεκρούς και 1.340 τραυματίες. Από αυτούς αρκετοί βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Κατά τη διάρκεια των δώδεκα ημερών της κρίσης οι αρχές συνέλαβαν 1.192 ανθρώπους.

Το υπουργείο Εσωτερικών δημοσιοποίησε αρκετά υψηλότερο αριθμό συλλήψεων, οι οποίες ανήλθαν κατ’ αυτό σε 1.419. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται 54 αλλοδαποί, συμπεριλαμβανομένων πολιτών της Κούβας, της Βενεζουέλας και της Κολομβίας.

Την κρίση προκάλεσε ο υπερδιπλασιασμός της τιμής των καυσίμων, εξαιτίας της κατάργησης μονομιάς της κρατικής επιδότησής της, που εφαρμοζόταν επί σαράντα χρόνια.

Το μέτρο εφαρμόστηκε στο πλαίσιο μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που διαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση του προέδρου Λενίν Μορένο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να λάβει ένα δάνειο ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η ηρεμία άρχισε να αποκαθίσταται μετά την επίτευξη, συμφωνίας μεταξύ του κινήματος των αυτοχθόνων — το οποίο πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις — και του προέδρου, ο οποίος εντέλει δέχθηκε να αποσύρει το επίμαχο διάταγμα που καταργούσε τις επιδοτήσεις των καυσίμων.

Η οικονομική ζημία του Ισημερινού εξαιτίας της κρίσης υπολογίστηκε πως ανέρχεται σε τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.