07/12/2021

Νυχτερινή συγκέντρωση και πορεία στη Μυτιλήνη από πρόσφυγες,ων, ΜΚΟ και αλληλέγγυους

Νέα συγκέντρωση και πορεία στη Μυτιλήνη πραγματοποίησαν πρόσφυγες, μέλη ΜΚΟ, αντιφασιστικές δράσεις και αλληλέγγυοι. 

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 11 το βράδυ και η πορεία τους κατέληξε στο άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας στην Επάνω Σκάλα ενώ φώναζαν συνθήματα υπέρ των προσφύγων και κατά των επιθέσεων που δέχθηκαν κάποιοι εξ αυτών από αστυνομικούς αλλά και κατοίκους της Μόριας, όπως γράφει το Lesvos Post. 

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ αρχικά κλούβα της αστυνομίας είχε σταματήσει του διαδηλωτές κλείνοντας τους τον δρόμο στην Επάνω Σκάλα αλλά τελικά τους επέτρεψε να περάσουν ενώ αστυνομικές δυνάμεις ήταν παραπεταγμένες την προκυμαία. 

Καταστηματάρχες της περιοχής ανησυχούσαν μήπως προκληθούν επεισόδια και προκληθούν ζημίες στα καταστήματά τους αλλά τελικά υπήρξε μόνο μια εστία έντασης μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών με τα ΜΑΤ να κάνουν περιορισμένη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Οι δε διαδηλωτές διαλύθηκαν. 

Σημειώνεται πως το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε άλλη μία συγκέντρωση-πορεία αιτούντων άσυλο ενώ κατά την παρέμβαση της αστυνομίας με πρόθεση να τους σταδιακά να τους απομακρύνει, προκλήθηκαν επεισόδια. 

 

Στο μεταξύ η κυβέρνηση δεν εξετάζει θετικά το αίτημα του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου να κηρυχθούν τα νησιά που φιλοξενούν πρόσφυγες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Πέτσας σχολίασε πως το το ξέσπασμα ταραχών στη Λέσβο κατέδειξε την ανάγκη επιτάχυνσης της εφαρμογής του κυβερνητικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του προβλήματος.