25/01/2022

Νεκροί και αγνοούμενοι πρόσφυγες από ανατροπή φουσκωτού στις Οινούσσες

Πέντε παιδιά και δύο γυναίκες είναι μεταξύ των επτά σορών που περισυνελέγησαν από τη θαλάσσια περιοχή των Οινουσσών μετά την ανατροπή σκάφους με πρόσφυγες, στο οποίο σύμφωνα με την πρώτη πληροφόρηση πρέπει να επέβαιναν 19 άτομα. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τους όλοι τους είναι Τούρκοι και αμέσως ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Σημειώνεται πως μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία το καλοκαίρι του 2016 Τούρκοι πολίτες έχουν καταφύγει στην Ελλάδα καθώς δηλώνουν πως διώκονται από το καθεστώς Ερντογάν ως γκιουλενιστές ενώ πολλοί που εργάζονταν στο Δημόσιο απολύθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες. Συνολικά το πρώτο 6μηνο του 2019 συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα 3.228 Τούρκοι. Ένας σημαντικός αριθμός αυτών είναι διωχθέντες του καθεστώτος Ερντογάν. 

Η επιχείρηση του λιμενικού στο σημείο συνεχίζεται για τον εντοπισμό τυχόν άλλων αγνοουμένων καθώς δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τον αριθμό των ατόμων που επέβαιναν στη λέμβο.

Εως τώρα έχουν διασωθεί 12 άτομα, μεταξύ των οποίων πέντε άντρες, τρεις γυναίκες, τρία μικρά παιδιά κάτω των 6 ετών και ένα παιδί 12 ετών.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 9.000 πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα μόνο τον Αύγουστο. Οι περισσότεροι πέρασαν στη χώρα μας από την Τουρκία. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων που έφτασαν στη χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια. Πάνω από 8.000 άνθρωποι ήρθαν στην Ελλάδα μόνο τον Σεπτέμβριο.